Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En högerextrem bok- och mediamässa arrangeras i år för andra året i rad. Liksom förra året är mässan en samlingsplats för högerextrema profiler och alternativmedier. Bland de medverkande finns högerextremisten Jonas Nilsson bakom Palaestra media, han har själv uppgett att han ska närvara, samt Ingrid Carlqvist och den högerextrema finansiären Carl Lundström.

Bland de medverkande på mässan syns också ett par mer väletablerade profiler. Skogsmiljardären och industrimannen Karl Hedin, vars medverkan på förra årets mässa avslöjades av Expo, är tillbaka. Även artisten Dogge Doggelito, eller Douglas León som han egentligen heter.

Han har också spelat in en kort reklamsnutt för bokmässan som publicerades på mässans twitterkonto.  

”Anser du liksom jag att yttrandefrihet är viktigt kom då liksom jag till svenska bokmässan och träffa mig där”, säger han i klippet.

–  Folk säger att jag skulle vara höger och antisemit, det är ju sjukt. Man ska inte använda det emot folk för att de är med på en mässa eller sjunger på en grej, har han tidigare sagt till tidningen ETC när de uppmärksammade hans medverkan.

Högerextrema Nätverket bakom mässan

Bakom arrangemanget står det högerextrema så kallade Nätverket. Nätverket har flera frontorganisationer, bland dem Education4Future och Blågula korset. I årets upplaga av bokmässan ska en del av inkomsterna gå till just Blågula korset – en välgörenhetsorganisation för etniska svenskar.

Nätverket är Nationaldemokraternas tidigare partiorganisatör Tor Änglasjös, tidigare Paulsson, projekt. I Education4Future-sammanhang kallar han sig Tobbe Larsson.

Tor Änglasjös son, Tor-Björn Richthoff Änglasjö, har registrerat bokmässans hemsida. 2018 deltog han i Nordiska motståndsrörelsens demonstrationståg. I dag är han VD för företaget M4F, Education4Futures eget annonsföretag, där han sitter i styrelsen tillsammans med Sanna Hill. Hon är dessutom ansvarig utgivare för Exakt24 och styrelsesuppleant i Alternamedia som äger tidningen Nya Tider. Även hon talare på mässan liksom flera profiler från de högerextrema alternativmedierna Nya Tider och Exakt24.

Tor-Björn Richthoff Änglasjö som registrerat bokmässans domän i manifestation med Nordiska Motståndsrörelsen 2018. Sittande på bilden. Foto: Expo

Frihetsrörelsen har anslutit sig

I år ansluter sig också den så kallade Frihetsrörelsen. Tre av rörelsens frontpersoner, Filip Sjöström, Max Winter och Pierre Tinderfjäll ska medverka. Efter bokmässan planerar Frihetsrörelsen ett fackeltåg i Stockholm, markandsfört som Tusenmannamarschen 2.0 under parollen ”Stoppa medical apartheid”. Manifestation marknadsförs också av bokmässan som uppmanar sina besökare att delta. Även på den tillställningen agerar musikern Dogge Doggelito dragplåster.

Frihetsrörelsen har sedan starten haft nära band till profiler och aktörer ur extremhögern. Förhållandet till den högerextrema miljön har också med tiden blivit allt mer öppen. I retoriken approprieras återkommande Förintelsen med jämförelser med den nazityska regimen och genom att använda gula davidsstjärnor som symbol vill de jämställa dagens pandemiförnekare med förföljelsen av judar under Förintelsen. Liksom i den högerextrema retoriken närs också drömmar att ställa de "ansvariga" så som politiker till svars i nya Nürnbergrättegångar.

”Vi är armén i det tredje världskriget”, hävdade Filip Sjöström i ett tal under Frihetsrörelsens demonstration på Nationaldagen.

Splittring i vit makt-miljön

Det har inför bokmässan funnits kontroverser i vit makt-miljön. Organisationen Det Fria Sverige håller samma dag en egen ”bokmässa” för sitt bokförlag Logik som saluför fascistisk och nazistisk litteratur. Att de två arrangemangen är bokade samma dag har gjort att det uppstått en konkurrens om besökarna där Det Fria Sverige upplever sig ha dragit det kortaste strået. De uppmanar sina medlemmar att ta sig till Svenskarnas hus istället för Nätverkets bokmässa i Stockholmsområdet.

Artikeln uppdaterades 211029 kl 20:00