Ingrid Carlqvist | Expo.se

Ingrid Carlqvist

Har sedan 2012 varit en central figur inom den svenska extremhögern. Var under några år aktiv i den muslimfientliga så kallade counterjihad-rörelsen och har efter det bland annat varit med och startat föreningen Det fria Sverige.

Uppdaterad: 
2023-08-23

Ingrid Carlqvist.

Ingrid Carlqvist föddes 1960 i Stockholm, men har under sitt yrkesverksamma liv främst varit baserad i Skåne. Hon utbildade sig på Journalisthögskolan (i dag Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, JMG) i Göteborg mellan 1979 och 1981.

Ingrid Carlqvist var vid 1990-talets slut nyhetschef på Kvällsposten i Malmö, men sade upp sig 1999 när tidningen köptes upp av Expressen. Hon arbetade därefter främst som frilansjournalist, men även ett tag på Aftonbladets kortlivade gratistidning Punkt SE i Malmö. Åren 2009–2010 var hon chefredaktör för tidningen Villaliv, och därefter textgranskare och textredigerare på Aftonbladet 2010–2011.

Parallellt med frilansjournalistiken har Ingrid Carlqvist skrivit ett antal biografier, bland annat två om Big Brother-stjärnan Carolina Gynning, och en om Keith Cederholm, känd för att frias för en mordbrand han tidigare dömts för, på grund av Jan Guillous granskning av fallet i SVT-programmet Rekord-Magazinet 1983. Ingrid Carlqvist har även skrivit ett antal böcker med new age-tema tillsammans med Benny Rosenqvist.

År 2010 valdes Ingrid Carlqvist till vice ordförande i Publicistklubbens södra avdelning.

I dag är Ingrid Carlqvist med och driver den konspirationistiska sajten Ingrid och Maria. Sajten består av podd och texter. Sajten präglas av antimuslimska och antisemitiska konspirationsteorier.

Startade islamfientlig organisation

Redan under tiden på Kvällsposten började Ingrid Carlqvist granska rättsfall där fäder utpekats för incest mot sina barn. Detta skulle komma att utvecklas till ett engagemang i den så kallade papparättsrörelsen, där Ingrid Carlqvist under sin frilansperiod föreläste om hur inceståtalade fäder behandlas av domstolarna.

Ingrid Carlqvists yrkesbana har kantats av kontroverser. Hennes bloggtexter om män som dömts för incest, i vad hon menade var rättsosäkra processer, ledde till att tidningen Villaliv förlorade annonsörer. Enligt Ingrid Carlqvist var detta orsaken till att hon 2011 fick lämna posten som chefredaktör.

I oktober samma år ledde en SD-vänlig krönika i tidningen Barometern med rubriken ”Gud bevare oss för antirasister” till att hon sades upp som krönikör.

År 2011 ledde även oenighet om Ingrid Carlqvists bokning av den danske författaren Mikael Jalving till att hon lämnade Publicistklubben.

År 2012 startade hon istället Tryckfrihetssällskapet, en muslimfientlig organisation, tillsammans med bland andra den danske journalisten Lars Hedegaard och Mikael Jalving.

Startade tidning - spreds av Sverigedemokraterna

Tryckfrihetssällskapet blev startskottet för Ingrid Carlqvists politiska verksamhet på yttre högerkanten. Sommaren 2012 startade hon tidningen Dispatch International, en rasistisk publikation i det sedan 1990-talet ovanliga storformatet broadsheet. Den 30 augusti kom ett provnummer, och första ordinarie numret gavs ut i november 2012. Det distribuerades i massupplaga av Sverigedemokraterna.

Papperstidningen överlevde bara ett år, men Dispatch International levde kvar på webben ännu några år innan den lades ner. Här kunde man förutom artiklar om islam och muslimer även läsa rent rasbiologiska spekulationer om olika folkgruppers intelligens.

Dispatch International anslöt sig till den strömning inom extremhögern som brukar kallas counterjihad-rörelsen. Den hade sin storhetstid i slutet av 2000-talet och i början av 2010-talet. Den norske terroristen Anders Behring Breivik uppgav sig vid tiden för sina attacker 2011 vara mycket inspirerad av counterjihad, och rörelsens centralgestalt Pamela Geller var å sin sida snabb med att ursäkta Breiviks massmord på socialdemokratiska ungdomar.

Uttalat sig antisemitiskt 

Under åren som följde har Ingrid Carlqvist alltmer kommit att närma sig den rasideologiska rörelsen. År 2014 talade hon på Daniel Fribergs återkommande seminarium Identitär idé. År 2015 startade hon poddradioprogrammet Ingrid & Conrad tillsammans med Daniel ”Conrad” Frändelöv. Där har hon dels börjat uttrycka sig alltmer antisemitiskt (något som tidigare, i counterjihad-rörelsens retorik, var en av de saker man fördömde muslimer för), dels uttalat sig positivt om Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Under en kortare tid var Ingrid Carlqvist knuten till den konservativa amerikanska tankesmedjan Gatestone Institute. Gatestone var dock snabbt att distansera sig från Carlqvist efter hennes uttalanden om NMR.

Den 25 november 2017 startade Carlqvist och Frändelöv, tillsammans med redaktionen för nazistiska Motgift, föreningen Det fria Sverige.  Ingrid Carlqvist var vice ordförande i föreningen och chefredaktör för dess tidning Svegot. Genom föreningen Det fria Sverige arbetade hon för att skapa allaktivitetshus för nationalister, med inspiration av de tidiga svenska arbetar- och nykterhetsrörelserna, men lämnade föreningen och chefredaktörsposten 2018.

Ifrågasättande av Förintelsen

Ingrid Carlqvist har upprepade gånger ifrågasatt bevisen för Förintelsen och hon har gett uttryck för det nazistiska narrativet att Nazityskland bedrev ett försvarskrig mot judar.

Det är vanligt inom miljöer som förnekar och ifrågasätter Förintelsen att medge att det pågick en ”viss” diskriminering av judar i Nazityskland. Detta legitimeras ofta genom det falska påståendet, som även användes av Nazityskland, att den ”internationella judendomen” förklarat krig mot Tyskland. 

Med egna ord

“Du är väl medveten om att många av överlevarna har fejkat sina historier?”  Twitter, 2017.

”Jag uppmanar alla att gå igenom bevisen för Förintelsen. De flesta är övertygade om att det finns tonvis med bevis, men när man går igenom det blir det inte alls så tydligt längre. Kolla alltid allting.” Facebook 2017.

“Judarna hade förklarat krig mot Tyskland redan 1933 och ansågs vara fiender till landet.” Twitter, 2017.

”Det etniska svenska folket som tillhör den vita rasen … ska ta vårt land tillbaka. Vi accepterar inte att utrotas”, Twitter 2017.

”Om det nu faktiskt vore så att detta var ett möte för fascister vilken viktigare plats kunde det finnas för mig att tala än just denna? De som är fascister behöver sannerligen höra varför yttrandefriheten är så viktig, för om de får det klart för sig kanske de kommer att inse att de har fått saker om bakfoten och får en möjlighet att komma på rätt kurs igen. Så hur det än ligger till med era politiska åsikter är jag synnerligen glad över möjligheten att i dag få stå här och tala om mitt favoritämne yttrandefrihet!”
Ingrid Carlqvists tal på Identitär idé 22 juni 2014, återgivet i Dispatch International 24 juni 2014.

 

”Jag skulle aldrig säga: där går en svart, han har säkert lågt IQ. Det vore rasism, och helt idiotiskt. Däremot tycker jag det är intressant att vi får in den här jättestora invandringen från låg-IQ-länder.”
Intervju i Expressen 1 maj 2013.

 

 

Läs mer om #Ingrid Carlqvist

Illustration: Cecilia Hei Mee Flumé

Beslutet av en enig riksdag 1975 är i dag, drygt 45 år senare, grunden i en antisemitisk konspirationsteori om den svenska mångkulturen.

Publicerad: 
2021-12-17
Pressbild/Skärmdump

SD-politiker i Göteborg delar högerextremt material och hyllar högerextremister.

Publicerad: 
2020-02-06

Två personer ska ha misshandlats i samband med att maskerade personer stormade den högerextrema föreningen Det fria Sveriges möte.

Publicerad: 
2018-02-20

Sprider rasistisk propaganda. Peter Springare har tidigare tagit avstånd från högerextremt stöd på Facebook. Nu kan Expo avslöja att arrangören bakom hans kritiserade föredrag förra helgen tog hjälp av kända högerextremister för att locka publik.

Publicerad: 
2018-02-11

Med högt ställda ambitioner om allaktivitetshus och på sikt även bostäder, presenterade redaktionerna för två populära rasideologiska poddar sina planer på en ny förening.

Publicerad: 
2017-11-25
Nordiska motståndsrörelsen demonsterar i Göteborg.

Trots massiv uppmärksamhet i media inför demonstrationen, och trots att Nordiska motståndsrörelsen lyckats nå ett erkännande från i stort sett alla delar av den svenska rasideologiska miljön, så blev lördagens utlovade kraftsamling i Göteborg istället platt fall för nazisterna.

Publicerad: 
2017-09-30
"Sverigevänner" möttes upp för att demonstrera mot utvisningshotade afghaner på Medborgarplatsen i Stockholm 2017.

Stor uppslutning och förstärkt polisbevakning vid demonstrationer på Medborgarplatsen i Stockholm på lördagen, men befarat våld uteblev.

Publicerad: 
2017-08-19

Sittdemonstrationen i Stockholm för att stoppa utvisningar av ensamkommande flyktingbarn Strejken engagerar – inte minst inom extremhögern. På sociala medier varvas påståenden om "skäggbarn" med hot om våld och konspirationsteorier.

Publicerad: 
2017-08-14
Vera Oredsson, veteran inom Nordiska rikspartiet, deltog tillsammans med Nordiska motståndsrörelsen under Almedalsveckan 2017.

Inte bara Sverigedemokraterna och Nordiska Motståndsrörelsen, utan även en rad mindre grupper och personer ur den högerradikala miljön i Sverige var på plats i Almedalen under veckan som gick.

Publicerad: 
2017-07-09

Säpo följer utvecklingen. Konspirationsteorier, ilska över helgens kärleksmanifestation, hat mot muslimer och anklagelser om att polis och politiker har "blod på sina händer". Den svenska extremhögern kokar av frustration efter fredagens terrordåd.

Publicerad: 
2017-04-10

Rapport om Breitbart. Den amerikanska satsningen Breitbart har inte bara haft inflytande på amerikansk politik. I Storbritannien har de bidragit till UKIP:s aggressivare retorik mot minoriteter.

Publicerad: 
2017-03-10

Cooperates with nazis. To support the assertion that CNN is whitewashing Sweden, Fox Business recently invited Ingrid Carlqvist on the channel to give her views. Carlqvist's involvement with the Swedish far-right was not disclosed to the viewers.

Publicerad: 
2017-03-02

Samarbetar med nazister. När nyhetskanalen Fox Buisness skulle belägga tesen att CNN skönmålar Sverige lät de Ingrid Carlqvist agera sanningsvittne. Hennes engagemang i den högerextrema miljön får aldrig tittarna reda på.

Publicerad: 
2017-03-01

Enas mot demokratin. Nu går flera högerextrema grupper samman under namnet Alt Right. Bland frontfigurerna finns flera kända svenska högerextremister.

Publicerad: 
2017-02-27

På lördag anordnas återigen Folkets demonstration i Stockholm. Vid tidigare manifestationer har grupper och personer ur vit makt-miljön slutit upp såväl som förtroendevalda sverigedemokrater. Flera talare har uttryckt sympati och förståelse för gärningsmän bakom attentat mot flyktingboenden andra har drivit tesen att det pågår ett folkmord mot svenskar.

Publicerad: 
2016-11-25

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Publicerad: 
2016-09-27

Sidor