Projektet Förtalsombudsmannen är grundat och drivs av högerextremisten Christian Peterson. Christian Peterson har bakgrund i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och Alternativ för Sverige (AFS). Han har också utbytt information med och stöttat NMR:s uthängningsajt Avmaskerat ekonomiskt och stödjer och samverkar även med den anonyma uthängningssajten Vänsterkollen.

Christian Peterson är självutnämnd förtalsombudsman och projektets metod är att aktivt leta efter uttalanden eller inlägg i sociala medier eller poddar från personer de betraktar som meningsmotståndare, för att sedan stämma personen bakom uttalandet civilrättsligt.

Stämningarna föranleds alltså inte av någon brottsutredning av polisen – det rör sig i stället om en civilrättslig stämning där ärekränkningen av den som stämmer står i fokus för bedömningen. Den som fälls döms således alltså inte formellt för något brott, utan blir endast skadeståndsskyldig.

Peterson står själv däremot åtalad i ett brottmål för grovt förtal.

Kända högerextremister

Sedan starten i mars 2023 påstår sig projektet vara delaktigt i ett flertal stämningsmål och att flera är planerade. Det är alltid den enskilde personen som driver stämningen men Förtalsombudsmannen säger sig kunna bistå i allt från själva stämningsansökan, avgifter kopplade till den samt med eventuellt juridiskt ombud vid rättegångsförhandling.

Enligt Christian Peterson har projektet ett startkapital på 100 000 kronor.

Bland de som Förtalsombudsmannen hjälpt med stämningar finns högerextremisten och förintelseförnekaren Ingrid Carlqvist samt den danska högerextremisten Rasmus Paludan.

En annan stämning från projektet gäller en tweet och ett uttalande i en podcast från en frilansjournalist som berör det faktum att Dan Lindberg, tidigare Berner, under 2000-talet dömdes för dråp och är nazist. Tingsrätten konstaterade dock att det inte är straffbart att kalla någon för nazist och Förtalsombudsmannen och Lindberg, som så sent som 2022 var ledande i vit makt gruppen DFS, förlorade stämningen.

Vill skrämma till tystnad

Projektets uttalade syfte är att ”masstämma vänsterfolk” med målet att få personerna fällda så många gånger som möjligt så att, som Christian Peterson själv uttryckt det, ”man kan säga att de är kriminella”. Utöver det är det också ett uttalat mål att ”dränera” personer som de uppfattar som meningsmotståndare på pengar, genom att driva skadeståndskrav på mellan 10 000 och 20 000 kronor.

Upprepade gånger har Förtalsombudsmannen i sina kanaler uttryckt att aktivisterna bakom projektet ska se till att personer som blivit skadeståndsskyldiga ska få sina tillgångar utmätta av Kronofogden.

Huvudsakliga måltavlor för projektets masstämningar har hittills varit journalister och opinionsbildare. En av de som Christian Peterson stämt genom projektet arbetar exempelvis på Expo.

Aggressiva metoder och massanmälningar

Förtalsombudsmannen är en del av det högerextrema syndikat som Christian Peterson är ansiktet utåt för. Flera av de personer som stämts, eller av Förtalsombudsmannen uppges ska stämmas, är personer som tidigare blivit uthängda eller misskrediterade i Petersons privata kanaler, i Vänsterkollen eller Avmaskerats kanaler, eller på den högerextrema sajten Exakt24/Insikt24, som Peterson arbetar för.

Christian Peterson har tidigare uppmanat sina följare att massanmäla meningsmotståndare som olämpliga föräldrar till socialtjänsten som ett sätt att få dem att tystna eller lämna sitt politiska engagemang. En metod han flertalet gånger uppgivit att han själv använder sig av.

Med egna ord

”Vi kommer även att skriva kontrakt med dem vi hjälper med stämningar. De kommer att bli skadeståndsskyldiga till oss om de accepterar en förlikning. Vi är inte intresserade av att jobba gratis åt folk utan ett politiskt syfte”

Christian Peterson i den högerextrema podden Lögnarnas tempel, mars 2023.

”Vi på Förtalsombudsmannen har ett antal vänsterextremister som troligtvis inte kommer kunna betala sina skadestånd när vi är klara med dem. Då kommer vi troligtvis begära personlig konkurs vilket innebär att näthatarna förlorar tillgången till sina konton. Det blir kanske en tankeställare, eller vad tror ni?”

Christian Peterson i sin egen Telegram-kanal, 10 maj 2023.

Ämnen i artikeln