Avmaskerat är en högerextrem uthängningssajt som startades i maj 2020. Sajten har ingen avsändare men drivs av aktivister ur nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Delar av materialet som publiceras är plockat från äldre, nu nedlagda högerextrema publikationer som Info-14.

Sajten har olika sektioner för ”Profiler”, ”Nyheter” och ”Fördjupningar”. Det genomgående syftet är att hänga ut politiska motståndare, antifascister och sådana de kategoriserar som ”våldsvänster” – med namn, bild, detaljerade hemadresser och andra personuppgifter som till exempel rättshandlingar.

Avmaskerat kallar sig själva ett ”journalistiskt projekt” och säger sig inte syssla med någon aktivism. Däremot säger de sig ”överlåta aktioner och fysiska informationskampanjer mot vänsterextremister till andra organisationer, nätverk och individer”, och säger att de ”i många fall välkomnar det”.

De, tillsammans med bland annat Vänsterkollen och Nordfront, fungerar som noder i det högerextrema informationslandskapet, där Avmaskerat ofta hänvisas till som ett register över vit makt-miljöns politiska fiender.

Artikeln har publicerats som en del av projketet En sökning bort med stöd av MUCF.