Dan Appelblad, som han hette innan han bytte namn till Park, föddes 1968 och växte upp i Umeå. Sedan 2004 har han bott och verkat i Malmö. 

Hans signum är hemmakopierade montage med politiska budskap som han klistrar upp i gatumiljö. 

Rasistiska motiv 

Dan Park har vid flera tillfällen anmälts och dömts för hets mot folkgrupp på grund av motiven i sin konst och hans aktivitet i sociala medier.

1988 var första gången som hans gatukonst uppmärksammades. I samband med Åmselemorden då en familj; mamma, pappa och en son mördades i Åmsele, Västerbotten, gjorde Dan Park ett montage med Juha Valjakkala, trippellmördaren, ett hagelgevär och texten ”A man got to do, what a man got to do”. 

Sedan dess har motiv med offentliga afrosvenska personer och rasistiska karikatyrer av svarta med texter som ”Vår n*gerslav (*, reds. tillägg) är bortsprungen”, ”Hang on Afrobobians”, ”Welcome to the jungle – eight little n*ggers (*, reds. tillägg) - the rapeboat” skapats. Vid en demonstration mot polisens register av romer dök Dan Park upp med ett plakat med ”Zigenar brott är något gott”. 

2009 satte han upp ett pärlplattshjärta med hakkors tillsammans med en konservburk med texten ”Zyklon B” – namnet på den gas som användes av de tyska nazisterna i gaskamrarna i förintelselägren – utanför judiska församlingen i Malmö. Han friades här från anklagelsen hets mot folkgrupp.

Första gången han dömdes för hets mot folkgrupp var 1996 då han på ett köpcentrum i Umeå bar en bomberjacka med fem påsydda tygmärken. Enligt gärningsbeskrivningen rör domen bland andra ett märke med ett hakkors och texten ”Heil Hitler Ludendorff V. Gräfe” och ett märke med SS blixtar i kombination med en dödskalle, så kallad totenkopf. Han blev den första i Sverige att dömas i tingsrätten för att ha burit nazistiska symboler. I rätten påstod han att det var för att provocera, och inte för att han sympatiserade med nazismen. 

Visar nazistsympatier

Affischernas innehåll och de upprepade domarna för hets mot folkgrupp har gjort honom populär i högerextrema kretsar. Han syns ofta på högerextrema sammankomster och i högerextrema interna och sociala sammhang såväl som i manifestationer mot Islam. På Facebook poserar Dan Park i Ungern med medlemmar i Blood and honour. På en annan bild poserar han i en tröja från Blood and honours bulgariska avdelning och uttrycker sitt stöd för Lukov-marschen, en årlig nazistdemonstration i Sofia, Bulgarien som genomförs till minne av den nazistiske politikern Hristo Lukov.

När han intervjuas av Nordiska motståndsrörelsen 2015 kallar sig Dan Park ”nationell”, ett begrepp som den svenska vit makt-rörelsen använder för att beskriva sig själva.

Under 2016 och 2017 demonstrerade han med Nordiska motståndsrörelsen och 2018 lade han upp en bild på en valsedel där han kryssat i Vera Oredsson, Nordiska motståndsrörelsen, på Twitter. Han har också innehaft medlemskap i Nationaldemokraterna

 

Kontroverser

När Dan Park dömdes till fängelse för hets mot folkgrupp 2014 hörde galleristen Henrik Rönnquist, på Galleri Rönnquist & Rönnquist i Malmö, av sig och ville ställa ut hans bilder. I utställningen ingick de verk som föranledde fängelsestraff för Dan Park. Utställningen stoppades av polis strax efter öppnandet och ledde, för både Dan Park och Henrik Rönnquist, till fällande domar för hets mot folkgrupp. 

I augusti 2020 lägger Rasmus Paludan, ledaren till det danska högerextrema partiet Stram kurs upp en bild på Facebook med bland andra sig själv och Dan Park. I slutet av augusti samma år sökte Dan Park, för Stram Kurs räkning, tillstånd för en manifestation mot Islam där planen var att bränna Koranen utanför en moské i Malmöstadsdelen Rosengård i samband med fredagsbönen. Polisen nekade tillstånd med hänvisning till att de inte kunde upprätthålla ordningen. Men representanter för det danska partiet Stram Kurs genomförde ändå en bränning av Koranen vilket bland annat ledde till kraftiga proteser.

 

Med egna ord

”Vad var tanken med att lägga ut burkar med texten Zyklon B? För i min värld så är det något fruktansvärt. Man använde det för att systematiskt mörda ett folk.

Ja, dom påstår det som jag brukar säga. (…) Själva siffran sex miljoner. Det är inte sex miljoner. Det är en gammal myt. En gammal judisk myt.

De har för mycket att säga till om i Norden. Vi böjer oss inför islams krav. Om jag var troende i Ku Klux Klan skulle jag få gå till jobbet i min Ku Klux Klan dräkt då. Nej, jag skulle inte tro det. Jag skulle inte ens få gå offentligt i Ku Klux Klan dräkt. Men muslimer ska få göra det. Och då tänker jag, är inte alla lika mycket värda? Ska inte alla få gå klädda som de vill?”

– Ur podcasten Samtal där Dan Park intervjuades av Jannik Svensson, publicerad 2 september 2020. I samma podd hänvisar Dan Park till den kontroversiella boken The Bell curve, vid frågan om han anser att svarta har lägre IQ. The Bell curve är skriven av Richard J. Herrnstein och Charles Murray. Boken finansierades av den högerextrema stiftelsen Pioneer Fund.

 

”Man skulle kunna tänka att du har gått över och blivit nazist.

Vad är problemet med det isåfall? Vad är det för fel med nationalsocialism isåfall? NMR har ju ingenting med Tyskland och det tredje riket att göra överhuvudtaget. De var ju inte ens födda. Jo, förutom Vera Oredsson, hon var ju det. Hon var ju till och med där.
 

Skulle du titulera dig själv som nationalsocialist? 
Nationalsocialist? Ja socialism är ju bra. Bättre än liberalism. Den kapitalistiska liberalismen är förkastlig.
 

Är det faktum att du går med i NMRs demonstrationer en ironisk handling?
Där hamnar jag automatiskt. De gillar det jag gör. (…) Det är trevligt folk helt klart. Det finns väl både och, men jag förstår inte varför de ska vara så hatade.”

–Ur intervju av Navid Modiri i podden Hur kan vi?, den 1 oktober 2019.

 

”Afghaner är inte utrotningshotade så varför inte skjuta av lite där.”

– Dan Park, Twitter 2017

 

Hallå Dan. Jag tänkte börja med att fråga varför du är i Ungern och vad du gör i dessa sammanhang?

Det var min kompis Micke här, dynamitnazisten, som drog med mig. Vi var och kollade på en spelning här i lördags så det var det som var huvudsyftet med resan kan man säga.

Har du varit i Ungern innan och har du kontakt med folk här?

Ja jag har ju varit med honom innan här två gånger tidigare, på Ärans dag i februari, eller SS-marschen som den också kallas.”

- Intervju med Dan Park, Nordfront 2015.

 

”Enda misstaget Breivik gjorde på Utöa (Sic) var han missade knäppa ali esbati”

– Dan Park, Twitter 2013.

 

”Nu ska vi inte kränka djuret svin&gris genom att jämföra dem med zigenare”.

– Dan Park, Twitter 2013