Stram Kurs grundades 2017 av juristen Rasmus Paludan. Partigrundandet meddelades i juli i anslutning till en antimuslimsk demonstration och två år senare godkändes partiet för att kandidera i Folketingsvalet.

Partiet förespråkar etnisk rensning av ”icke-västliga personer”. Islam och muslimer pekas ut som det stora problemet. Stram Kurs presenterar sig som libertarianskt, men menar att en förutsättning för ideologin är ett etnisk homogent land.

Genom att genomföra aktioner som till exempel att bränna koraner i områden med många utrikesfödda har partiet rönt uppmärksamhet hos såväl etablerade medier som bland högerextrema så kallade alternativmedier. 

Partiets antimuslimska aktioner lockar ett fåtal anhängare, men filmas och sprids till en större publik via nätet. Samtidigt har aktionerna vid flera tillfällen mötts av tumultartade protester och partiledaren lever under livvaktsbeskydd.

Stram Kurs vill ha en polisstyrka på 30 000 man varav de flesta ska ägna sig åt att jaga ”illegala invandrare” och delta i ”storstilade tvångsmässiga utvisningar av muslimer och andra som inte har rätt att bo i landet”.

 

Valresultat

I november 2017 kandiderade partiet i kommunal- och regionvalet. Det ställde upp i sex kommuner och två regioner. Totalt fick partiet lite drygt 1 100 röster.

I Folketingsvalet 2019 ökade partiets stöd. Partiets aktioner hade gjort det känt för en bredare allmänhet och Danmarks radio bjöd in Rasmus Paludan att delta i partiledardebatten. Partiet fick drygt 63 000 röster, vilket gav det ett stöd på 1,8 procent. Endast 0,2 procentenheter saknades för att nå upp till Folketingets spärrnivå.

 

Verksamhet i Sverige

I samarbete med den svenske högerextremisten Dan Park sökte Rasmus Paludan och Stram Kurs demonstrationstillstånd i Malmö hösten 2020. De ville den 28 augusti genomföra en koranbränning i området Rosengård. Ansökan avslogs med hänvisning till säkerheten för såväl arrangören som medborgare. Avslaget överklagades men fastställdes av förvaltningsrätten. Även arrangörernas önskan att flytta demonstrationen till andra orter avslogs.

Några medlemmar i partiet genomförde ändå en manifestation och koranbränning som ledde till upplopp i Rosengård. Sex personer greps misstänkta för hets mot folkgrupp och 14 personer misstänkta för våldsamt upplopp. Rasmus Paludan stoppades dock vid gränsen.

”Jag hoppas att det här kommer att bli nåt som gör att fler svenskar vaknar och röstar på Alternativ för Sverige”, har Paludan gett som förklaring till den högerextrema sajten Samhällsnytt om varför han genomför aktioner i Sverige.

Alternativ för Sverige, Det fria Sverige och antimuslimska profiler som Ingrid Carlqvist liksom flera så kallade alternativmedier visade stöd för Stram Kurs, även om somliga först var skeptiska till metoden att bränna koraner.

Mellan den 14 och 17 april 2022 gör Rasmus Paludan en rundresa till flera platser i Sverige. På några av orterna har han beviljats demonstrationstillstånd. Han uppger att han ska bränna koranen på plats.

Trots att han inte dyker upp på vissa av orterna han sagt att han ska besöka så utbryter oroligheter och kravaller – ett flertal personer grips för sin inblandning.

Händelserna skapar stor debatt och uppmärksammas även internationellt. Paludan uppger själv att mötena ska ses som en del av en valkampanj. Redan i februari 2022 meddelade Paludan att hans parti Stram Kurs ska kandidera i det svenska riksdagsvalet. I april bekräftade Valmyndigheten att en anmälan kommit in för Stram Kurs Sverige. När valreultatet presenterades stod det klart att partiet fått totalt 156 riksdagsröster.

Rasmus Paludan, partiledare för Stram Kurs, brände Koranen i Stockholmsförorten Rinkeby den 15 april. Motdemonstranter var på plats för att protestera mot hans rasism.
 Motdemonstranter var på plats I Stockholm 2022 för att protestera mot Rasmus Paludans rasism.

 

Rasmus Paludan

Partiledaren Rasmus Paludan (född 1982) personifierar i mångt och mycket partiet. Paludan är utbildad jurist och verksam som advokat. Paludan säger själv till den högerextrema podden Svegot att han varit etnonationalist sedan åtminstone 2001, även om han blev politisk aktiv många år senare.

Han är dömd två gånger för Danmarks motsvarighet till hets mot folkgrupp. I april 2019 dömdes Paludan till 14 dagars fängelse. Domen överklagades och i juni samma år fastställdes domen av Danmarks motsvarighet till hovrätten. I juni 2020 dömdes han igen. Den här gången till tre månaders fängelse. Han dömdes bland annat för uttalanden om muslimer. Enligt Paludan har domen överklagats.

Paludan fick i augusti 2020 ett två år långt inreseförbud till Sverige. Paludan hävdade själv att det var ett ogiltigt beslut eftersom han är svensk medborgare, och har varit i tjugo års tid, även om han inte har papper på det. Ärendet behandlades av Migrationsverket. I sin skrivelse i ärendet hänvisade Paludan bland annat till att hans pappa är svensk och att han tidigare har bott i Sverige. I början av oktober samma år gav Migrationsverket Paludan rätt. 

Hösten 2021 avslöjades Rasmus Paludan av danska tidningen Ekstrabladet med att prata om sex och våldsamma sexuella fantasier med minderåriga pojkar i Stram Kurs egen kanal på den sociala medieplattformen Discord. I ett av samtalen som Ekstrabladet spelat in pratar Paludan med ungdomarna medan han enligt honom själv står naken i sitt kök. Han ber ungdomarna att dela med sig av egna sexuella erfarenheter och hittar på sexuella historier - där pojkarna som är med i diskussionen får utgöra rollbesättningen. Ofta handlar dessa om sexuella bestraffningar och våld.

Efter avslöjandet tog Alternativ för Sverige avstånd från Rasmus Paludan och avbokade hans medverkan i det inplanerade kampanjmötet inför det svenska kyrkovalet som skulle hållas veckan efter avslöjandet.

Lyssna på Studio Expo om Rasmus Paludan:

Med egna ord …

”Min uppfattning är att Europa blir invaderat av muslimer och de vill jättegärna ha, att de får styra Europa. Om utvecklingen fortsätter som den är just nu så kommer det hända, och det kommer att hända innan vi fyra dör av ålderdom …”

– Rasmus Paludan i samtal med Björn Björkqvist, Dan Eriksson och Magnus Söderman från Det fria Sverige (Svegot #97)

 

”Jag vill inte ha fyra miljoner kristna negrer heller. Det är en fråga om vi gillar att vara danskar …”

– Rasmus Paludan i Radio Svegot (#97) om att det inte bara handlar om muslimer och islam.

 

”Om man läser partiprogrammet för Stram Kurs då står det, första ordet liksom, att vi är etnonationalister, så det kan det väl inte vara så mycket tvekan om.”

– Rasmus Paludan om att somliga kallar partiet counterjihadister (Svegot #97)

 

”Jag tycker inte att man ska göra nåt som helst som är respektfullt när det gäller islam. Alltså islam kräver att man har ingen respekt överhuvudtaget, tycker jag. /…/ Den religionen förtjänar ingen respekt.”

Rasmus Paludan intervjuas av Kent Ekeroth (Samhällsnytt 200826)

Ämnen i artikeln