Fidesz och Viktor Orbán
Uppdaterad: 2022-12-12, 13:54
Publicerad: 2022-04-01, 13:17
Fidesz är ett konservativt etnonationalistiskt parti som haft regeringsmakten i Ungern med egen parlamentarisk majoritet sedan 2010. Partiet leds av Viktor Orbán. Under tiden vid makten har demokratin i Ungern monterats ned med inskränkande medielagar, lagar mot NGO:s och rasistiska regeringsunderstödda kampanjer.
Det ungerska partiet Fidesz som det senaste decenniet dominerat ungersk politik styrs av premiärministern Viktor Orbán. Fidesz är sprunget ur vänsterliberala Unga demokraters allians som bildades 1988. Två år senare registrerades partiet Fidesz. Partiet vann samma år 22 mandat i det ungerska parlamentet. Som oppositionsparti till ett vänsterstyre drog sig Fidesz högerut och partiet splittrades 1994 där den mer liberala falangen bröt sig ur.
Fidesz blev i valet 1998 Ungerns största parti och Viktor Orbán blev premiärminister i en liberalkonservativ koalitionsregering. Fidesz och Orbán förlorade dock makten 2002 och blev åter oppositionsparti. Det är under tiden i opposition som Fidesz anammade en hårdare nationalistisk retorik. Fidesz anklagade bland att det ungerska socialistpartiet för valfusk.
I opposition vann Fidesz stora valframgångar i europavalet 2004 och fick 47 procent av rösterna och 12 platser Europaparlamentet där de anslöt sig till den kristdemokratiska partigruppen Europeiska folkpartiet, EPP. 2021 lämnade Fidesz gruppen efter hot om uteslutning efter att partigruppen röstat för att partier ska kunna uteslutas om de anses bryta mot EU:s värderingar.
Förändringar i grundlagen
Fidesz och Orbáns stora genombrott kom 2010 med över hälften av rösterna och har sedan dess haft så kallad supermajoritet tillsammans med det lilla Kristdemokratiska folkpartiet, KDNP, parlamentet. Den ungerska konstitutionen förändrades 2012. Landets konstitutionsdomstols inflytande och nya pensionsåldern för domare sänktes så att regeringen har kunnat tillsätta egna domare. Den nya konstitutionen innehåller även restriktioner för samtliga medier förutom public service att bedriva ”valkampanjer”. Konstitutionen innefattar även skrivelser om att Ungern skyddar äktenskapet mellan en man och kvinna och att familjen är ”basen för nationens överlevnad”, en skrivelse som diskriminerar samkönade par.
Abortmotstånd och medielagar
Även restriktiva skrivelser om abort har införts i konstitutionen. Konstitutionsförändringarna har kritiserats av bland annat EU och USA för att cementera för mycket makt hos regeringspartiet.
Under Fidesz regeringstid har landets medielagar förändrats och en myndighet har inrättats dit alla medier måste registrera sig. Myndigheten gavs möjlighet att bötfälla, eller stänga av medier för bland annat ”obalanserad rapportering”. Under Fidesz tid vid makten har en rad oberoende medier försvunnit.
”Medierna tillhör i allt större utsträckning oligarker som är allierade med premiärminister Orbáns regering, och statliga TV-bolag styrs indirekt av partiet”, skriver Civil Rights Defenders.
Fidesz har också försvårat för NGO:s och organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter. Ungern har samtidigt präglats av en rasistisk politik och en rad rasistiska kampanjer mot invandring har genomförts. 2017 inleddes en antisemitisk kampanj mot den judiska filantropen George Soros. George Soros anklagades för att understödja invandringen och liberala krafter. På reklamaffischer visades en bild på en leende Soros och texten ”låt inte Soros få sista skrattet”. En enkät skickades ut till ungerska hushåll med frågor om hur de ser på George Soros och hans påstådda inflytande.
Mytpodden - mer om myterna kring Soros:
2019 underkände EU-domstolen den ungerska så kallade ”Stoppa Soros-lagen” för att bryta mot asylrätten. I den ungerska lagen kriminaliserades verksamheter som hjälper asylsökande. Lagen deklarerade även att endast migranter från länder där deras liv anses vara i fara har rätt att söka asyl, vilket bryter mot internationell rätt.
Viktor Orbán: ”En illiberal demokrati”
Fidesz och dess partiledare Viktor Orbán beskriver Ungern som en illiberal demokrati och för en etnonationalistisk och konservativ politik. Orbán använder högerextrem retorik där en huvudanledning till motståndet mot invandring legitimeras av idén om att ungrare utgör en mänsklig särtart som riskerar att dö ut och måste skyddas från utländskt inflytande.
Opposition, krav på mänskliga rättigheter och jämnställdhet utmålas som hot mot nationen som går utländska särintressens ärenden. Ofta anspelas på antisemitiska myter om en global agenda att försvaga det ”kristna europa".
Sagt av Viktor Orbán
”Det är värt att slåss mot en kraft som är starkare än oss – mot en kraft som George Soros och hans armé.”
Viktor Orbán den 8 juni 2018 när han blir intervjuad i den statsägda radiokanalen Kossuth Radio.
”De vill ha invandring. Befolkningsutbytet pågår i Europa, delvis på grund av att spekulanter som George Soros kan göra en stor vinst. De vill ruinera Europa, för de hoppas på en stor vinst. (…) ”De gillar inte det kristna Europa, de gillar inte det kristna Europas traditioner och de gillar definitivt inte kristna.”
Viktor Orbán den 8 juni 2018.
”Ungrarna utgör bara 0,2 procent av jordens befolkning. Detta gör det tydligt att ungrarnas överlevnad som en nation inte är automatisk. (…) Ungerska beslut måste baseras på möjligheten att vi kan försvinna, vi kan skingras, vi kan dö ut och världen kan gå vidare utan den arten av homo sapiens som vi känner som ungrare.”
Viktor Orbán i sitt installationstal den 10 maj 2018.
”Jag är övertygad om att invandring leder till att nationer och stater upplöses. Nationella språk försvagas, gränser suddas ut, och nationella kulturer försvinner. Vad som blir kvar är ett enda öppet samhälle.”
Viktor Orbán i sitt installationstal den 10 maj 2018.
”Vi måste slå fast att vi inte vill ha mångfald och blandas: Vi vill inte att vår egen färg, våra traditioner och nationella kultur blandas med andras. Vi vill inte det. Vi vill verkligen inte det.”
Viktor Orbán i ett tal till regionpolitiker den 8 februari 2018.