Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Från sitt twitter-konto, som vid tillfället hade cirka 3 500 följare, hänger Christian Peterson i slutet av 2021 ut ett flertal personer som tillhör samma familj, enligt polisutredningen. I inläggen skriver han intima detaljer om föräldrarnas privatliv och att de ”indoktrinerar sitt barn i det antivita narrativet som porrindustrin skapar”.

Förutom det namnger han också både föräldrar och ett barn i familjen, skriver ut detaljer om en av de uthängdas arbetsplats, berättar om föräldrarnas religiösa tillhörighet och skriver att de genom sitt sätt att leva ”vanhedrar sina förfäder”. Han avslutar det han kallar ”granskningen” av familjen genom att skriva att han kommer lägga ut ”all info” på sin kanal på plattformen Telegram senare.

Familjen beskriver i polisförhör att de mått dåligt efter uthängningen och fått ta emot anonyma telefonsamtal som skapat obehag och rädsla. En av de uthängda uppger att de inte kände till Christian Peterson innan han publicerade uppgifterna om dem. Det framgår också att de inte vet varför han gjort publiceringen.

Christian Peterson själv är fåordig i förhör och svarar endast nekande eller ”ingen kommentar” när polisen frågar honom om händelsen – som han säger sig inte känna till.

Kandiderar i valet

Exakt24

Grundades av Svensk Nätmedia AB, som den före detta Nationaldemokraten Vávra Suk och Sanna Hill står bakom.

Sanna Hill är i dag ansvarig utgivare för Exakt24 och den, efter järnrörsskandalen 2012, utsparkade SD-politikern Erik Almqvist är delägare tillika chefredaktör.

2022 beviljades sajten totalt drygt 4,7 miljoner i statligt presstöd, varav en andel av totalsumman består av ett stöd för 2021 beviljat retroaktivt.

Christian Peterson har de senaste åren profilerat sig som en av de mest hårdföra aktörerna på den svenska alternativmediemarknaden. Han arbetar för det högerextrema alternativmediet Exakt24 och ligger bakom majoriteten av sajtens uthängningar, som i flera fall kan beskrivas som rena förföljelser.

Peterson är samtidigt aktiv för Alternativ för Sverige och återfinns som kandidat i höstens val till både riksdag, region- och kommunfullmäktige för AFS. Partiet bildades av personer ur Sverigedemokraternas uteslutna ungdomsförbund SDU 2018 och har flera kopplingar till vit makt-miljön.

Uthängningar och hot om hembesök

Förutom sina publiceringar i högerextrema mediekanaler är han mycket aktiv i sociala medier. Petersons kanal på Telegram består av en mix av videor han producerat för Exakt24, vidarebefordrade inlägg från uthängningskonton kopplade till den nazistiska rörelsen samt mer personliga inlägg. Regelbundet postas också adresser och personnummer som tillhör personer som Peterson kategoriserar som ”vänster”.

Flera gånger har han på Twitter hotat politiska motståndare med uthängningar och hembesök. Bland annat hotar Peterson med att en uthängningssajt med koppling till den nazistiska miljön, kan komma att hänga ”ut din adress så folk kan göra hembesök hos dig”.

Lyssna på Studio Expo

Ovanligt att åklagare åtalar misstänkt förtal

Det är ovanligt att åklagare väcker åtal för förtal – målen drivs oftast som enskilda åtal av målsäganden själv. Men det finns möjlighet för åklagare att driva förtalsmål om det är ”påkallat ur allmän synpunkt”. Till exempel att uppgifterna får stor spridning.

– I det här fallet handlar det om uppgifterna som har publicerats och att det har spridits från ett twitterkonto som har en relativt stor följarskara. Så det bedöms som att det är en stor spridning av de här uppgifter, säger Anna Almqvist, åklagare vid åklagarkammaren i Umeå.

Hon säger att anledningen till att förtalet som Christian Peterson är misstänkt för bedöms som grovt beror på vilka uppgifter han publicerat och att de fått stor spridning.

”Nytt sätt för staten att angripa oppositionella”

Christian Peterson har en annan teori om varför han åtalas.

– Jag kommenterar inte det här överhuvudtaget innan det blir rättegång. Det gynnar inte mig att prata med varken dig eller någon annan.

Men varför vill du inte kommentera det här varken i förhör eller när jag ringer dig – det är väl rimligt att man svarar på frågor i ett förhör?

– Nej. Varför skulle jag göra det? Det är inte mitt jobb att hitta bevis i en rättprocess, det är polisens jobb. Jag förnekar brott.

Han säger att det är så här det kan bli när enskilda tjänstemän tar beslut och menar att åtalet är politiskt motiverat.

– Det här är väl kanske något nytt sätt för staten att angripa oppositionella.

De metoder Peterson använder inför sina publiceringar och efter på sociala medier ser han inga problem med och hänvisar till att det finns sajter som publicerar uppgifter på liknande sätt om extremhögern.

– Det är väl inget konstigt att om någon hänger ut mig så kan jag hänga ut den. Men du blandar också ihop mitt privata opinionsbildande med det journalistiska. Medarbetare på Expo gör också opinionsinlägg från sina konton. Du klumpar ihop hembesök som vi gör med Exakt24 med inlägg som jag gör där jag uppmärksammar saker och ting. Och ni vet att det inte är så det funkar – man har en roll på jobbet och en privat.