Motgift | Expo.se

Motgift

Högerextrem och rasideologisk poddradio som startade som komplement till nedlagda Svenskarnas partis magasin Framåt. Sedan 2018 är Motgift en del av organisationen Det fria Sveriges mediautbud, nu under namnet Radio Svegot.

Uppdaterad: 
2020-07-28

Motgift

Det nazistiska Svenskarnas parti satsade en period på media. Man drev förlaget Logik, gav ut webbtidningen Realisten, och ett tag också magasinet Framåt. Till magasinet knöts poddradioprogrammet Radio Framåt.

När Svenskarnas parti lades ner efter valförlusten 2014 fortsatte Radio Framåt som oberoende radioprogram och sajt, sedan en tid före nedläggningen under det nya namnet Motgift.

I Motgifts sändningar har nazistiska terrororganisationer som amerikanska The Order hyllats och det har talas om ”raskrig”. Det har även förekommit rena våldsuppmaningar. I ett avsnitt från december 2014 säger Jonas De Geer:

”Faktum är att folk borde ut och hänga folk i lyktstolpar, bränna bilar och skjuta människor.”

Motgift var också drivande i att mobilisera så kallade ”Ukrainafrivilliga” som begav sig till Ukraina för att stödja radikala ultranationalister i Svoboda och den Högra sektorn.

Nära relation till tysk extremhöger

Centrala personer i såväl Radio Framåt som Motgift har hela tiden varit Dan Eriksson, tidigare Nationaldemokraterna, Magnus Söderman, med bakgrund i Svenska motståndsrörelsen, och Björn Björkqvist, tidigare aktiv i Nationalsocialistisk front. Jonas De Geer, en gång i tiden utgivare av den ultrakonservativa tidskriften Salt, ingick länge i Motgiftredaktionen, men lämnade härom året efter en personlig konflikt med Björn Björkqvist.

Motgift har alltid haft drag av nazism, men varit mer positiv till marknadsekonomi och företagande än exempelvis Nordiska motståndsrörelsen. Man har inte heller delat NMR:s vänliga inställning till regimen i Ryssland.

Motgift har fram till hösten 2017 drivits från Berlin, där Dan Eriksson varit bosatt, och det tyska partiet NPD har hela tiden varit goda vänner.

En del av Det Fria Sverige

Den 25 november 2017 grundade personerna bakom Motgift tillsammans med bland andra Ingrid Carlqvist föreningen Det fria Sverige, och i samband med detta tillkännagavs att även Motgifts verksamhet flyttar hem till Sverige. Sedan 2018 är Motgift en del av Det Fria Sveriges medieutbud, nu under namnet Radio Svegot. 

Läs mer om #Motgift

Den svenska extremhögern och den konspirationistiska miljön i Sverige har i princip sedan Rysslands annektering av Krim 2014 intagit en ryssvänlig hållning.

Studio Expo på årsdagen av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Hur har extremhögern och den konspirationistiska miljön förhållit sig till kriget?

Publicerad: 
2023-03-03

FEJKNYHETER. Vad är fake news? Och hur ser kopplingen ut mellan fake news och fördomar och rasism? Faktalabbet har pratat med tre svenska forskare om ett omtvistat begrepp som rönt stort intresse inom akademin och i debatten världen över.

Publicerad: 
2020-06-17
Nordiska motståndsrörelsen i Falun

En sammanställning av Expo visar att de centrala vit makt-aktörernas videos visats över 43 miljoner gånger.

Publicerad: 
2018-03-15

Långläsning från tidskriften. 80-talsnostalgi, ironi och grov rasism. Den svenska extremhögern letar nya grepp. Inspirationen kommer från sajten som förnyade näthatet.
Denna artikel publicerades först i Expo nr 2/2017 som kom ut i juni.

Publicerad: 
2017-12-21

Långläsning från tidskriften. En grupp högerextremister beslutade sig för att åka till Libyens kust för att hindra NGO:s att hjälpa migranter och flyktingar i sjönöd. Det är en historia om bakslag och motstånd. Så varför firar de det som en framgång? (Från Expo #3-2017)

Publicerad: 
2017-12-21

Med högt ställda ambitioner om allaktivitetshus och på sikt även bostäder, presenterade redaktionerna för två populära rasideologiska poddar sina planer på en ny förening.

Publicerad: 
2017-11-25
Daniel Höglund

Framträdande europeiska fascister och svenska nazistveteraner samlas till en pro-Assad-konferens i Göteborg i helgen. Analysen av konflikten i Syrien bygger på en antisemitisk idé.

Publicerad: 
2017-10-26

De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag. Det handlar om allt från att charta fartyg för att stoppa flyktinghjälpen på Medelhavet till att göra hatet till en inkomstkälla. Dessutom: En polisinformatör berättar från sitt hem i Sverige hur tysk terrorgrupp kunde ha stoppats, och mycket mer …

Publicerad: 
2017-09-23

Sittdemonstrationen i Stockholm för att stoppa utvisningar av ensamkommande flyktingbarn Strejken engagerar – inte minst inom extremhögern. På sociala medier varvas påståenden om "skäggbarn" med hot om våld och konspirationsteorier.

Publicerad: 
2017-08-14

Uppmanar till moskéattacker. I måndags godkände Karlstad kommunfullmäktige planerna för ett moskébygge. Mötet stördes av en högerextrem grupp som bland annat skanderade "avgå, PK-pack".

Publicerad: 
2017-06-22
Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Stockholm

Över 3000 aktiviteter. Den radikala delen av extremhögern är på frammarsch. Nordiska motståndsrörelsen bakom flest aktiviteter.

Publicerad: 
2017-05-03

Expo granskar arrangörerna. Den omdiskuterade polisen Peter Springare har tagit avstånd från näthat i Facebookgruppen ”Stå upp för Peter Springare”. Nu ska han tala på en ny stödgrupps manifestation.

Publicerad: 
2017-04-20

Säpo följer utvecklingen. Konspirationsteorier, ilska över helgens kärleksmanifestation, hat mot muslimer och anklagelser om att polis och politiker har "blod på sina händer". Den svenska extremhögern kokar av frustration efter fredagens terrordåd.

Publicerad: 
2017-04-10

"Nazister är frihetskämpar." Expo har granskat Bechir Rabani som tillsammans med Nya Tiders redaktör Sanna Hill har gjort hembesök hos journalister. Fram träder en bild av en nätaktivist som förnekar Förintelsen, hyllar nazister och sprider judehat.

Publicerad: 
2017-03-28

Stödjer kritiserad SD-politiker. Det politiska kaoset i Hässleholms kommun fortsätter. Under måndagskvällen valde sex SD-politiker mitt under fullmäktigemötet att lämna samtliga politiska uppdrag.

Publicerad: 
2017-03-27

Uppmanades att avgå. Ulf Erlandsson (SD) lämnar efter flera skandaler alla sina politiska uppdrag.

Publicerad: 
2017-03-27

Sidor