Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Bakom den Alternativa bok- och mediemässan står föreningen Education4future. När mässan, som på grund av corona ställdes in i mars, lanserade sitt nya datum lanserade de även nya talare. Bland dem syns industrimannen och skogsmiljardären Karl Hedin, som driver byggvaruhuskedjan AB Karl Hedin, äger sågverk och är en av Sveriges största privata skogsägare. Han har synts i media de senaste åren då han misstänkts för brott kopplade till tjuvjakt på varg. Med anledning av den pågående rättsprocessen mot honom har han själv nyligen gett ut en bok med titeln ”Maktmissbruket – ett hot mot demokratin” och nu ska han alltså tala på den alternativa bokmässan.

När Expo ställer frågor till Karl Hedin om hans medverkan så säger han sig inte känna till sammanhanget han ska medverka i, det är inte heller något han har brytt sig om att kolla upp.

- Jag känner väl inte i stort sett till den annat än att det är en alternativ bokmässa, ett alternativ till den som är i Göteborg, säger Karl Hedin.

De andra talarna på mässan är flera profiler från svensk vit-makt miljön, bland andra Jonas Nilsson med bakgrund i NMR och Ingrid Carlqvist.

- Jaha, dem känner jag inte till.

I vintras intervjuades Karl Hedin i Swebbtv av Mikael Willgert (en annan av talarna på mässan). En kanal som även den givit en plattform åt aktörer från den svenska extremhögern och som förra året fick uppmärksamhet när den tidigare Scania-chefen Leif Östling medverkade och därefter kritiserades hårt.

Du har också varit med i Swebbtv, är det ett sammanhang du är bekväm med?

- Jag känner mig inte obekväm i något och vad du tolkar som rasism vet inte jag vad det är.

Vad tänker du nu när du ställs inför faktum kring vilka de andra medverkande är? Är det inte något du borde kollat upp?

- Nej egentligen inte. Det är väl inget konstigt att vara med på en bokmässa och prata om min bok, och är det någon annan som är där och pratar om sin bok så lägger väl inte jag någon värdering i det, det får väl dem göra, säger Karl Hedin.

Katerina Janouch bakom föreningen

Nu kan Expo avslöja att en av grundarna till föreningen Education4future är Katerina Janouch, som står som vice ordförande. Katerina Janouch, som även kommer att tala på mässan, är författare och sexolog som de senaste åren rört sig i riktning mot mer högerextrema sammanhang. Hon har bland annat talat på demonstrationer arrangerade av Stockholmare för ett suveränt Sverige och numer nedlagda Skandinaviska förbundet. Förutom arrangemanget med bokmässan erbjuder föreningen Education4future bland annat ”Samtalshjälp för dig som drabbats av mångkulturen” och rekommenderar sidor som vit makt-föreningen Det fria Sverige, och projektet Svenska byar som vill verka för att bygga svensk-enklaver, samhällen i samhället, som motstånd mot vad de beskriver som ett sönderfallande och etniskt segregerat Sverige.

Andra talare är, förutom Jonas Nilsson som numer driver Palaestra media och Ingrid Carlqvist, även den före detta polisen Peter Springare, Lennart Matikainen som kandiderat för det högerextrema partiet Alternativ för Sverige 2018 och Nya tiders chefredaktör Vávra Suk. Även företagaren Arne Weinz deltar på mässan. Arne Weinz har på eget förlag gett ut skönlitterära böcker om ett framtida islamiserat Sverige och står just nu åtalad för flera fall av hets mot folkgrupp då han uttryckt sig grovt rasistiskt på sociala medier. Arne Weinz och Karl Hedin har även medverkat i samma youtube-sändning arrangerad av föreningen Education4future tidigare i somras.

Dessutom kommer Runar Sögaard som, i en Expressenintervju tidigare i år, förklarade sin medverkan med att han förvisso är emot nazism och fascism men att ”det är en stor grupp människor där ute som har fått nog av den här åsiktsfascismen”.