Bokförlag vill ha svar från Bokmässan om högerextrem tidnings medverkan
Natur och Kulturs vd kräver i ett brev svar från Bokmässan om hur mässans värderingar går ihop med den högerextrema tidningen Nya Tiders medverkan.
Uppdaterad: 2018-04-17, 12:45
Publicerad: 2017-04-19, 07:05
Lästid: 3 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Redan inför förra årets Bokmässa var Nya Tiders närvaro ifrågasatt. Efter att Expo i mars avslöjat att tidningens redaktör var med vid en videoinspelning där det uppmanas att söka upp journalister i deras hem för att få dem att ändra sina arbetsmetoder har diskussionen återigen fått fart.
På tisdagen gick bokförlaget Natur och Kulturs vd Per Almgren ut med ett öppet brev till Maria Källsson, vd för Bokmässan, rapporterar DN.
"Under tidig vår har representanter för organisationer som tidigare varit närvarande på mässan uppmanat till aktiviteter som att skrämma och hota journalister i syfte att tysta dem – som vi inte kan se är förenliga med era principer om fri åsiktsbildning, öppenhet och mångfald," skriver han i brevet.
Per Almgren skriver vidare i brevet att han vill veta hur Bokmässan ser på "uppmaningar kring att uppsöka journalister i deras hemmiljö för att direkt och indirekt påverka dem i sitt arbete" och frågar Bokmässan hur det är "förenligt med er värdegrund".
– Vi tycker att mässan har gjort ett jättebra jobb och tydliggjort sin värdegrund och sina principer. Men nu har något nytt hänt och de här uppmaningarna om att gå hem och skrämma journalister gör att de här principerna sätts på spel. Då måste mässan tänka efter hur de ska reagera, säger Per Almgren till DN och tillägger att han håller frågan om förlagets deltagande vid mässan öppen tills han vet hur Bokmässan resonerar.
Bokmässans vd, Maria Källsson, säger till DN att åsikter från en utställare inte avgör om den får ställa ut på mässan. Filmen som spridits på nätet anser hon inte är tillräcklig grund för att stänga ute en utställare.
– När vi avgör vilka som får vara med på Bokmässan tittar vi på relevans, bredd och fri åsiktsbildning. Vi behöver inte dela värdegrund med våra utställare. Det som beskrivs i brevet är en obehaglig film från en organisation som inte är utställare hos oss men som har en koppling till en utställare hos oss. Vi tar avstånd från den här typen av metoder men det är viktigt att hålla isär vad som är vad vi kan inte ta på oss en domarroll i samhället, säger hon till DN.