Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det började med en video där journalister söks upp i sina hem. Besöken uppgavs vara ett svar på att en person bakom det högerextrema projektet Granskning Sverige fått hembesök av Expressen. I videon uppmanas tittarna att systematiskt söka upp journalister för att få dem att ändra arbetsmetoder:

"Tänk bara ett besök, vilken panik de får. Tänk om tio, 20 pers besöker dom dagligen, sju dagar i veckan. Jag lovar jag, dom kommer att tänka om, när de ska hänga ut folk. Nu tror dom att de har, i sin lilla bubbla, så tror de att de har majoritetsstöd av folket. Dom tror att de är orörbara – att dom inte går att komma åt. Bara gå dit! Filma, intervjua dom."

Redaktör på plats
Bakom videon står projektet Megafonerna. Expo avslöjade att en av dem som var med under inspelningen och hembesöken var Nya Tiders vice redaktör, Sanna Hill. Nya Tider är en högerextrem veckotidning med statligt presstöd på över tre miljoner.

Sanna Hill har på Nya Tiders sajt uppgett att hon var på plats "för att dokumentera" inspelningen. På Facebook framställde hon dock sin roll som mer aktiv:

"Nej, dags att agera, tyckte jag och Bechir Rabani." skrev hon inför filmandet. Efter inspelningen skrev hon: "Hill & Rabani kommer åka ut igen, kul att hitta en partner-in-crime som vågar!"

Avslöjandet ledde till kraftiga reaktioner. Jeanette Gustafsdotter, VD för tidningarnas branschorganisation TU, menade att uppmaningen har till syfte att skrämma journalister. Även Jonas Nordling, förbundsordförande Journalistförbundet, reagerade. "Det är närmast att betrakta som en slags uppmaning att systematiskt ofreda en yrkesgrupp", sa han till Expo.

Oförstående
Från Nya Tiders sida ställer man sig oförstående till oron och kritiken. Istället försvaras videon. På sin privata blogg skrev Sanna Hill:

"Det är ingen hatkampanj som förs för att 'tysta journalister'. Däremot har folk tröttnat på att granskaren inte får granskas, att de som tillhör sidan med mest makt utmålar sig själva som godhetsapostlar oavsett vilka metoder de använder sig av."

Inte heller tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare, Vavra Suk, ser problem med uppmaningen att söka upp journalister för att påverka vilka som granskas.

"Det spelar ingen roll att Bechir Rabani är palestinier och inte alls var hotfull, journalisterna och kulturvänstern skriker ändå högt om 'högerextremister' som 'hotar journalister'." skriver han på Nya tider.

Megafonerna
Bechir Rabani är grundaren av Megafonerna, som publicerat videon. Han är en nätaktivist som spridit antisemitism och visat stöd till nazister. Han har även tidigare gett uttryck för sin negativa syn på medier. I en debattartikel i Nya Tider förra året skrev han till exempel: "Termen 'antirasism' är så ingrodd i de flesta svenskar i dag genom medias propaganda".

Men relationen mellan Megafonerna och Nya Tider stannar inte där, utan har även andra personkopplingar. En av de fem personer som benämner sig som "medborgarjournalist" på Megafonerna är Per Björklund. Detta samtidigt som han sedan december förra året är en återkommande skribent på Nya tider, där han har redaktionsmejl. Han har för tidningen skrivit ett 20-tal artiklar. Expo har försökt nå Per Björklund för en kommentar.