När det i mars 2017 blev känt att mannen bakom Granskning Sverige heter Fabian Fjälling, och Expressen besökte honom för en intervju, anlade Fjälling och sympatisörer till honom en motoffensiv. En del av detta är Megafonerna.

På sin webbsajt kallar de sig ”visselblåsarnas beskyddare”, och säger sig kämpa för ”yttrandefriheten och för ett öppet samhälle, som inte exkluderar någon”.

Hembesök hos journalister

I ett videoreportage från i mars visade Megafonernas Bechir Rabani (1984–2017) hur han går hem till Diamant Salihu och Thomas Mattsson, eftersom de besökt Fabian Fjälling och röjt hans identitet. I filmen talar Bechir Rabani direkt till tittaren – ”går de hem till oss så går vi hem till dem”. Han berättar att Fabian Fjällings familj utsatts för våldtäktshot, Salihu och Mattson får skulden för detta, och budskapet är att nu ska de båda Expressenjournalisterna få känna på samma sak.

”Kan jag så kan du”, säger Bechir Rabani vänd till tittaren.

Samarbete med högerextrem tidning 

Med vid besöket hos Thomas Mattsson var även Sanna Hill från den högerextrema tidningen Nya Tider. Sanna Hill har ett förflutet inom numera nedlagda Nationaldemokraterna, bland annat som nämndeman och ersättare i Södertälje kommunfullmäktige och under en period som chefredaktör för partiets tidning Nationell Idag. Hon sitter i dag i styrelsen för bolaget AlternaMedia som driver Nya Tider, och har titeln vice chefredaktör för tidningen, som är en direkt efterföljare till Nationell Idag.

I en krönika i Nya Tider hyllade Sanna Hill Bechir Rabanis aktion, och skrev att hon själv var med för att dokumentera.
På sin Facebooksida var Sanna Hill ännu tydligare om sin medverkan: ”Hill & Rabani kommer åka ut igen, kul att hitta en partner-in-crime som vågar”.

Den 15 december 2017 avled Bechir Rabani i sitt hem. Han blev 33 år. Framtiden för Megafonerna är i nuläget oviss.

Antisemitisk retorik

Megafonernas retorik går dels ut på att de styrande i Sverige tjänar på att invandrare framställs som offer, dels att nazism och rasism är påhittade och uppförstorade problem, medan det stora hotet framför allt är ensamkommande asylsökande pojkar och unga män. Budskapet förpackas i förment "kaxig" arbetarklasspopulism med udden mot de styrande i samhället och mot medelklassen. Samtidigt är de direkta måltavlorna i många reportage alltså asylsökande. Bechir Rabani var dessutom uttalad antisemit. 

Idén att svenska medier inte berättar "sanningen" och att den som försöker tystas ner.

Deltog i stenkastning 

I samband med Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg 30 september 2017 utbröt stenkastning framför polisavspärningarna vid nöjesfältet Lisebergs huvudentré. Ett antal unga män dömdes senare för bland annat våldsamt upplopp. På en film som Megafonerna publicerade samma helg uppgav Bechir Rabani att han deltagit i den lilla klungan stenkastare, maskerad och klädd liknande bilden av en militant vänsterdemonstrant. På filmen hörs han ropa slagord och uppmuntra folk runtomkring.

Med deras egna ord

"Tänk bara ett besök, vilken panik de får. Tänk om tio, 20 pers besöker dem dagligen, sju dagar i veckan. Jag lovar jag, de kommer att tänka om, när de ska hänga ut folk. Nu tror de att de har, i sin lilla bubbla, så tror de att de har majoritetsstöd av folket. Dom tror att de är orörbara – att de inte går att komma åt. Bara gå dit! Filma, intervjua dem."

Bechir Rabani om hembesök hos journalister i Megafonernas första video, uppladdad på Youtube 13 mars 2017.

Ämnen i artikeln