Granskning Sverige | Expo.se

Granskning Sverige

Ägnade sig i flera år åt att spela in telefonsamtal med journalister, politiker och andra, som sedan klipptes på ett vilseledande vis och publicerades på internet för att håna dem. Från och med 2017 har verksamheten breddats och metoderna blivit ännu grövre.

Uppdaterad: 
2018-04-17

Granskning Sverige

Den första videon på Granskning Sveriges Youtube-kanal postades 6 mars 2014. Till stämningsfylld musik hörs en man med försiktigt, närmast ömt tonfall ställa frågor till vad som uppges vara förre folkpartiledaren Bengt Westerberg om innebörden i begreppet ”alla människors lika värde”. 

Då, i mars 2014, hade den ökände näthataren Jim Olsson just registrerat domännamnet granskningsverige.se. Senare skulle han komma att överlåta namnet till den högerextrema tidningen Fria Tider.

Mannen med den lena rösten kallade sig ”Erik Johansson” när han under åren som följde ringde upp främst journalister, för att i vilseledande klippta intervjuer få dem att framstå i dålig dager. Youtubekanalen fick allt större publik, och har i dag över 11 000 prenumeranter. Man kallar verksamheten ”medborgarjournalistik för demokrati”.

Tidningen Eskilstuna Kuriren gjorde i början av 2017 ett stort reportage om Granskning Sverige, där tidningen kunde visa att Granskning Sverige var en betydligt större apparat än bara några personer som ringer journalister. Eskilstuna Kurirens reporter utgav sig för att vilja jobba med Granskning Sverige, och fick både löfte om ersättning och direktiv om vem han skulle ringa och vad han skulle säga.

I början av 2017 gjorde ”Erik Johansson” ett misstag som innebar att hans riktiga identitet röjdes: Fabian Fjälling, 48, i Torslanda i Göteborg. Det ledde till att reportrar från tidningen Expressen sökte upp honom i hemmet i Torslanda. Fjälling ville inte ställa upp på intervju.

Efter Eskilstuna Kurirens avslöjande och Expressens intervjuförsök började Granskning Sveriges verksamhet handla mer om medias rapportering om organisationen. Ett stort antal videor med det temat publicerades. 

Ytterligare ett par saker förändrades. Fabian Fjälling började uppträda under sitt riktiga namn, och döpte om det företag han startat 2010 till Granskning Sverige AB. Samtidigt drog projektet Megafonerna igång, framför allt som stöd till Fabian Fjälling och med hänvisning till att Expressen varit hemma hos honom och ringt på.

Under sommaren och hösten 2017 började Granskning Sverige agera mer offensivt, framför allt mot rörelsen #jagärhär, som bildats för att ge understöd mot rasister i sociala medier. På Granskning Sveriges Facebookkonto kunde man läsa:

”Vi ska komma efter dem så j-vla hårt rakt upp i r-ven på dem vi bara kan tills hela hatterrornätverket ledning är kartlagt och exponerat. Från alla kossor, till alla grisar!” 

Som svar på en fråga om detta var att betrakta som ett hot skrev man i samma tråd:

”Det är ett hot ja, ni som sitter och kriminellt svärmrapporterar massa sidor kommer att få känna på en rättvisa som ni aldrig har upplevt förut. Vi ringer alla arbetsplatser och länkar ut till era kompisar och familjemedlemmar.”

Det var inga tomma hot – nästan ordagrant samma formuleringar fick personer i #jagärhär och i vissa fall även deras släktingar höra på telefon. Och i åtminstone ett fall följdes en persons vägran att kommentera ett uttalande hans son gjort upp med att både mannen själv och även andra spelare i hans fotbollslag hängdes ut på Granskning Sveriges Facebooksida – precis som uppringaren lovat.

Efter detta stängde Facebook ner organisationens sida, varpå en ny startades – och stängdes ner. Man var i december 2017 uppe i Granskning Sverige 12.0, men den sidan har få följare och i stort sett ingen aktivitet.

Antisemitism

Granskning Sverige är en rasistisk och antisemitisk organisation närstående tidningar som Nya Tider och Fria Tider. Grundaren Fabian Fjälling har själv uppgett att han radikaliserats genom att ”studera judarnas onda inflytande i världen”.

Den så kallade ”judefrågan”, etablerade mediers rapportering, motstånd mot antirasistisk verksamhet.

Internationella samarbeten

Inga formella, men liksom Fria Tider har Granskning Sverige förutom sin allmänna rasism och antisemitism lagt en del tid och omsorg på ett långt reportage med titeln ”Rysshotet, är det verkligt eller är vi lurade?”. I beskrivningstexten till videon på Fabian Fjällings Youtubekanal skriver han:

”Skall man tro vår media så är Ryssen ett av Sveriges största problem. Vi i Granskning Sverige var tidigare enligt samma media en del av Rysslands påverkanskampanj för att störa och splittra det svenska samhället. Att våra egna politiker importerar vildar och brottslingar från övriga världen skall vi inte bry oss om, vi skall oroa oss för ryssen. Detta medan våra kvinnor blir gruppvåldtagna av vildar som inget har i Sverige att göra. Skall man tro propagandakällan TV4-(fejk)Nyheterna så är det Ryssens fel om det skulle vara så att högerkrafterna, ni vet de bruna och mörka, skulle ta makten i Sverige efter nästa val. Här är ett inslag från TV4-(fejk)nyheterna om hur farlig Ryssen är för det svenska samhället och hur det kommer vara ryssens fel om nästa val inte går så som etablissemanget vill.”

Kontroverser

Offentliggörandet av Fabian Fjällings identitet gav något av en snöbollseffekt, där Expressens intervju blev drivkraften för allt vildsintare hot- och uthängningskampanjer under 2017. Se vidare på wikisidan om Megafonerna.

Med deras egna ord

”Jag har faktiskt blivit religiös av att studera judarnas ondskefulla inflytande i världen. (…) först så var det 9/11 så tänkte jag det här ju helt vansinnigt att den här lögnen kan passera som sanning till så många. Vad finns det mer så började jag vidga skopet så såg jag andra världskriget och Förintelsen, och så herregud detta är ju också lögn, vad finns det mer? Ryska revolutionen, ja det är ju samma sak här och alltid hittar man samma folkgrupp på den onda sidan i alla tragedier som hänt genom historien.”
Fabian Fjälling i ett inslag på Granskning Sverige.

”Jag förstår, och tycker själv, att ras har betydelse och tycker att ’rena’ svenskar skall vara stolta över sitt ursprung.”
Fabian Fjälling hösten 2013 i en kommentar på Svenskarnas partis numera nedlagda sajt Realisten.

”För att förstå historien och världen idag MÅSTE man förstå den judiska frågan.”
Fabian Fjälling på Fria Tiders sajt 2013.

Läs mer om #Granskning Sverige

Långläsning ur tidskriften. Sociologen Saul Alinskys bok Rules for Radicals har setts som en handbok i politisk aktivism. Den har studerats av såväl Hillary Clinton som Barack Obama. Så hur kommer det sig att den högerextrema alt­-right­-rörelsen tagit vad de kallar "motståndarens manual" till hjärtat?
Artikeln publicerades först i Expo nr 3/2017, som kom ut i september.

Publicerad: 
2017-12-21

De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag. Det handlar om allt från att charta fartyg för att stoppa flyktinghjälpen på Medelhavet till att göra hatet till en inkomstkälla. Dessutom: En polisinformatör berättar från sitt hem i Sverige hur tysk terrorgrupp kunde ha stoppats, och mycket mer …

Publicerad: 
2017-09-23
Vera Oredsson, veteran inom Nordiska rikspartiet, deltog tillsammans med Nordiska motståndsrörelsen under Almedalsveckan 2017.

Inte bara Sverigedemokraterna och Nordiska Motståndsrörelsen, utan även en rad mindre grupper och personer ur den högerradikala miljön i Sverige var på plats i Almedalen under veckan som gick.

Publicerad: 
2017-07-09

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Nya Tider har deltagit aktivt i en kampanj som går ut på att skrämma journalister till tystnad. Så länge tidningen välkomnas till bokmässan väljer vi att stanna hemma.

Publicerad: 
2017-04-23

Expo granskar arrangörerna. Den omdiskuterade polisen Peter Springare har tagit avstånd från näthat i Facebookgruppen ”Stå upp för Peter Springare”. Nu ska han tala på en ny stödgrupps manifestation.

Publicerad: 
2017-04-20

Kopplingar till kampanj. Nya Tider försvarar den kritiserade videon där det uppmanas att göra hembesök hos journalister. Samtidigt kan Expo visa att det finns fler personkopplingar mellan Nya Tider och projektet Megafonerna som ligger bakom videon.

Publicerad: 
2017-04-05

Expo granskar näthatet. Hat, hot om våld och rena mordfantasier riktat mot folkvalda politiker. Expo har i senaste nummer av tidskriften granskat en öppen Facebookgrupp där hatet gror. En retorik som riskerar att leda till ökat våld.

Publicerad: 
2017-04-03

En utsatt yrkeskår. På torsdagen berättade Expo om en video där tittarna uppmanas att söka upp journalister i deras hem. En av de som reagerat på innehållet är Jonas Nordling, förbundsordförande Journalistförbundet.
– Det är galet. Och det är närmast att betrakta som en slags uppmaning att systematiskt ofreda en yrkesgrupp.

Publicerad: 
2017-03-25

Journalister får hembesök. I en film som nu sprids på nätet uppmanas tittarna att systematiskt uppsöka journalister i deras hem. En av dem som ingår i filmteamet är redaktören för den högerextrema tidningen Nya Tider, Sanna Hill.

Publicerad: 
2017-03-23

Vill inte kommentera. Granskning Sverige kallar sina Youtube-klipp "medborgarjournalistik för demokrati". Men i sändningarna förnekas Förintelsen och rasismen är uttalad. Fabian Fjälling, 48, säger i ett inslag att "han blivit religiös av att studera judarnas ondskefulla inflytande i världen".

Publicerad: 
2017-03-03

På lördag anordnas återigen Folkets demonstration i Stockholm. Vid tidigare manifestationer har grupper och personer ur vit makt-miljön slutit upp såväl som förtroendevalda sverigedemokrater. Flera talare har uttryckt sympati och förståelse för gärningsmän bakom attentat mot flyktingboenden andra har drivit tesen att det pågår ett folkmord mot svenskar.

Publicerad: 
2016-11-25

C-politiker i blåsväder. Framtiden för C-politikern Annelie Sjöberg som talade på ”Folkets demonstration” avgörs i ett styrelsemöte nästa vecka. På Facebook har Sjöberg bland annat delat en text om demonstrationen från Avpixlat och gillamarkerat inlägg från nyfascistiska Motpol.

Publicerad: 
2016-02-04