Megafonerna | Expo.se

Megafonerna

En grupp närstående Granskning Sverige och Nya Tider. Megafonerna kallar sig ”visselblåsare” och ”medborgar­journalister”. Gruppen blev omtalade 2017 när de uppmanade till hembesök hos journalister med uttalat syfte att skrämma dem till tystnad.

Uppdaterad: 
2018-04-17

När det i mars 2017 blev känt att mannen bakom Granskning Sverige heter Fabian Fjälling, och Expressen besökte honom för en intervju, anlade Fjälling och sympatisörer till honom en motoffensiv. En del av detta är Megafonerna.

På sin webbsajt kallar de sig ”visselblåsarnas beskyddare”, och säger sig kämpa för ”yttrandefriheten och för ett öppet samhälle, som inte exkluderar någon”.

Hembesök hos journalister

I ett videoreportage från i mars visade Megafonernas Bechir Rabani (1984–2017) hur han går hem till Diamant Salihu och Thomas Mattsson, eftersom de besökt Fabian Fjälling och röjt hans identitet. I filmen talar Bechir Rabani direkt till tittaren – ”går de hem till oss så går vi hem till dem”. Han berättar att Fabian Fjällings familj utsatts för våldtäktshot, Salihu och Mattson får skulden för detta, och budskapet är att nu ska de båda Expressenjournalisterna få känna på samma sak.

”Kan jag så kan du”, säger Bechir Rabani vänd till tittaren.

Samarbete med högerextrem tidning 

Med vid besöket hos Thomas Mattsson var även Sanna Hill från den högerextrema tidningen Nya Tider. Sanna Hill har ett förflutet inom numera nedlagda Nationaldemokraterna, bland annat som nämndeman och ersättare i Södertälje kommunfullmäktige och under en period som chefredaktör för partiets tidning Nationell Idag. Hon sitter i dag i styrelsen för bolaget AlternaMedia som driver Nya Tider, och har titeln vice chefredaktör för tidningen, som är en direkt efterföljare till Nationell Idag.

I en krönika i Nya Tider hyllade Sanna Hill Bechir Rabanis aktion, och skrev att hon själv var med för att dokumentera.
På sin Facebooksida var Sanna Hill ännu tydligare om sin medverkan: ”Hill & Rabani kommer åka ut igen, kul att hitta en partner-in-crime som vågar”.

Den 15 december 2017 avled Bechir Rabani i sitt hem. Han blev 33 år. Framtiden för Megafonerna är i nuläget oviss.

Antisemitisk retorik

Megafonernas retorik går dels ut på att de styrande i Sverige tjänar på att invandrare framställs som offer, dels att nazism och rasism är påhittade och uppförstorade problem, medan det stora hotet framför allt är ensamkommande asylsökande pojkar och unga män. Budskapet förpackas i förment ”kaxig” arbetarklasspopulism med udden mot de styrande i samhället och mot medelklassen. Samtidigt är de direkta måltavlorna i många reportage alltså asylsökande. Bechir Rabani var dessutom uttalad antisemit. 

Idén att svenska medier inte berättar ”sanningen” och att den som försöker tystas ner.

Deltog i stenkastning 

I samband med Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg 30 september 2017 utbröt stenkastning framför polisavspärningarna vid nöjesfältet Lisebergs huvudentré. Ett antal unga män dömdes senare för bland annat våldsamt upplopp. På en film som Megafonerna publicerade samma helg uppgav Bechir Rabani att han deltagit i den lilla klungan stenkastare, maskerad och klädd liknande bilden av en militant vänsterdemonstrant. På filmen hörs han ropa slagord och uppmuntra folk runtomkring.

Med deras egna ord

”Tänk bara ett besök, vilken panik de får. Tänk om tio, 20 pers besöker dem dagligen, sju dagar i veckan. Jag lovar jag, de kommer att tänka om, när de ska hänga ut folk. Nu tror de att de har, i sin lilla bubbla, så tror de att de har majoritetsstöd av folket. Dom tror att de är orörbara – att de inte går att komma åt. Bara gå dit! Filma, intervjua dem.”

Bechir Rabani om hembesök hos journalister i Megafonernas första video, uppladdad på Youtube 13 mars 2017.

Läs mer om #Megafonerna

Långläsning ur tidskriften. Sociologen Saul Alinskys bok Rules for Radicals har setts som en handbok i politisk aktivism. Den har studerats av såväl Hillary Clinton som Barack Obama. Så hur kommer det sig att den högerextrema alt­-right­-rörelsen tagit vad de kallar "motståndarens manual" till hjärtat?
Artikeln publicerades först i Expo nr 3/2017, som kom ut i september.

Publicerad: 
2017-12-21

Bok- och biblioteksmässan i Göteborg har beslutat sig för att den högerextrema tidningen Nya Tider inte är välkomna nästa år. Det skriver bokmässan i ett pressmeddelande på tisdagen.

Publicerad: 
2017-11-28

De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag. Det handlar om allt från att charta fartyg för att stoppa flyktinghjälpen på Medelhavet till att göra hatet till en inkomstkälla. Dessutom: En polisinformatör berättar från sitt hem i Sverige hur tysk terrorgrupp kunde ha stoppats, och mycket mer …

Publicerad: 
2017-09-23
Vera Oredsson, veteran inom Nordiska rikspartiet, deltog tillsammans med Nordiska motståndsrörelsen under Almedalsveckan 2017.

Inte bara Sverigedemokraterna och Nordiska Motståndsrörelsen, utan även en rad mindre grupper och personer ur den högerradikala miljön i Sverige var på plats i Almedalen under veckan som gick.

Publicerad: 
2017-07-09

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Nya Tider har deltagit aktivt i en kampanj som går ut på att skrämma journalister till tystnad. Så länge tidningen välkomnas till bokmässan väljer vi att stanna hemma.

Publicerad: 
2017-04-23

Expo kartlägger myterna. Rykten om hemliga konspirationer, falska uppgifter och manipulerade bilder. I spåren av fredagens terrordåd har en våg av desinformation rullat över nätet.

Publicerad: 
2017-04-11

Kopplingar till kampanj. Nya Tider försvarar den kritiserade videon där det uppmanas att göra hembesök hos journalister. Samtidigt kan Expo visa att det finns fler personkopplingar mellan Nya Tider och projektet Megafonerna som ligger bakom videon.

Publicerad: 
2017-04-05

"Nazister är frihetskämpar." Expo har granskat Bechir Rabani som tillsammans med Nya Tiders redaktör Sanna Hill har gjort hembesök hos journalister. Fram träder en bild av en nätaktivist som förnekar Förintelsen, hyllar nazister och sprider judehat.

Publicerad: 
2017-03-28

"Fenomenet ska fördömas". "Deras syfte är att skrämma till tystnad". Det säger Jeanette Gustafsdotter VD för Tidningsutgivarna, TU, om Nya Tider-redaktörens hembesök hos journalister.

Publicerad: 
2017-03-27

Journalister får hembesök. I en film som nu sprids på nätet uppmanas tittarna att systematiskt uppsöka journalister i deras hem. En av dem som ingår i filmteamet är redaktören för den högerextrema tidningen Nya Tider, Sanna Hill.

Publicerad: 
2017-03-23