Den första videon på Granskning Sveriges Youtube-kanal postades 6 mars 2014. Till stämningsfylld musik hörs en man med försiktigt, närmast ömt tonfall ställa frågor till vad som uppges vara förre folkpartiledaren Bengt Westerberg om innebörden i begreppet "alla människors lika värde". 

Då, i mars 2014, hade den ökände näthataren Jim Olsson just registrerat domännamnet granskningsverige.se. Senare skulle han komma att överlåta namnet till den högerextrema tidningen Fria Tider.

Mannen med den lena rösten kallade sig "Erik Johansson" när han under åren som följde ringde upp främst journalister, för att i vilseledande klippta intervjuer få dem att framstå i dålig dager. Youtubekanalen fick allt större publik, och har i dag över 11 000 prenumeranter. Man kallar verksamheten "medborgarjournalistik för demokrati".

Tidningen Eskilstuna Kuriren gjorde i början av 2017 ett stort reportage om Granskning Sverige, där tidningen kunde visa att Granskning Sverige var en betydligt större apparat än bara några personer som ringer journalister. Eskilstuna Kurirens reporter utgav sig för att vilja jobba med Granskning Sverige, och fick både löfte om ersättning och direktiv om vem han skulle ringa och vad han skulle säga.

I början av 2017 gjorde "Erik Johansson" ett misstag som innebar att hans riktiga identitet röjdes: Fabian Fjälling, 48, i Torslanda i Göteborg. Det ledde till att reportrar från tidningen Expressen sökte upp honom i hemmet i Torslanda. Fjälling ville inte ställa upp på intervju.

Efter Eskilstuna Kurirens avslöjande och Expressens intervjuförsök började Granskning Sveriges verksamhet handla mer om medias rapportering om organisationen. Ett stort antal videor med det temat publicerades. 

Ytterligare ett par saker förändrades. Fabian Fjälling började uppträda under sitt riktiga namn, och döpte om det företag han startat 2010 till Granskning Sverige AB. Samtidigt drog projektet Megafonerna igång, framför allt som stöd till Fabian Fjälling och med hänvisning till att Expressen varit hemma hos honom och ringt på.

Under sommaren och hösten 2017 började Granskning Sverige agera mer offensivt, framför allt mot rörelsen #jagärhär, som bildats för att ge understöd mot rasister i sociala medier. På Granskning Sveriges Facebookkonto kunde man läsa:

"Vi ska komma efter dem så j-vla hårt rakt upp i r-ven på dem vi bara kan tills hela hatterrornätverket ledning är kartlagt och exponerat. Från alla kossor, till alla grisar!" 

Som svar på en fråga om detta var att betrakta som ett hot skrev man i samma tråd:

"Det är ett hot ja, ni som sitter och kriminellt svärmrapporterar massa sidor kommer att få känna på en rättvisa som ni aldrig har upplevt förut. Vi ringer alla arbetsplatser och länkar ut till era kompisar och familjemedlemmar."

Det var inga tomma hot – nästan ordagrant samma formuleringar fick personer i #jagärhär och i vissa fall även deras släktingar höra på telefon. Och i åtminstone ett fall följdes en persons vägran att kommentera ett uttalande hans son gjort upp med att både mannen själv och även andra spelare i hans fotbollslag hängdes ut på Granskning Sveriges Facebooksida – precis som uppringaren lovat.

Efter detta stängde Facebook ner organisationens sida, varpå en ny startades – och stängdes ner. Man var i december 2017 uppe i Granskning Sverige 12.0, men den sidan har få följare och i stort sett ingen aktivitet.

Antisemitism

Granskning Sverige är en rasistisk och antisemitisk organisation närstående tidningar som Nya Tider och Fria Tider. Grundaren Fabian Fjälling har själv uppgett att han radikaliserats genom att ”studera judarnas onda inflytande i världen”.

Den så kallade ”judefrågan”, etablerade mediers rapportering, motstånd mot antirasistisk verksamhet.

Internationella samarbeten

Inga formella, men liksom Fria Tider har Granskning Sverige förutom sin allmänna rasism och antisemitism lagt en del tid och omsorg på ett långt reportage med titeln "Rysshotet, är det verkligt eller är vi lurade?". I beskrivningstexten till videon på Fabian Fjällings Youtubekanal skriver han:

"Skall man tro vår media så är Ryssen ett av Sveriges största problem. Vi i Granskning Sverige var tidigare enligt samma media en del av Rysslands påverkanskampanj för att störa och splittra det svenska samhället. Att våra egna politiker importerar vildar och brottslingar från övriga världen skall vi inte bry oss om, vi skall oroa oss för ryssen. Detta medan våra kvinnor blir gruppvåldtagna av vildar som inget har i Sverige att göra. Skall man tro propagandakällan TV4-(fejk)Nyheterna så är det Ryssens fel om det skulle vara så att högerkrafterna, ni vet de bruna och mörka, skulle ta makten i Sverige efter nästa val. Här är ett inslag från TV4-(fejk)nyheterna om hur farlig Ryssen är för det svenska samhället och hur det kommer vara ryssens fel om nästa val inte går så som etablissemanget vill."

Kontroverser

Offentliggörandet av Fabian Fjällings identitet gav något av en snöbollseffekt, där Expressens intervju blev drivkraften för allt vildsintare hot- och uthängningskampanjer under 2017. Se vidare på wikisidan om Megafonerna.

Med deras egna ord

”Jag har faktiskt blivit religiös av att studera judarnas ondskefulla inflytande i världen. (…) först så var det 9/11 så tänkte jag det här ju helt vansinnigt att den här lögnen kan passera som sanning till så många. Vad finns det mer så började jag vidga skopet så såg jag andra världskriget och Förintelsen, och så herregud detta är ju också lögn, vad finns det mer? Ryska revolutionen, ja det är ju samma sak här och alltid hittar man samma folkgrupp på den onda sidan i alla tragedier som hänt genom historien.”
Fabian Fjälling i ett inslag på Granskning Sverige.

”Jag förstår, och tycker själv, att ras har betydelse och tycker att 'rena' svenskar skall vara stolta över sitt ursprung.”
Fabian Fjälling hösten 2013 i en kommentar på Svenskarnas partis numera nedlagda sajt Realisten.

”För att förstå historien och världen idag MÅSTE man förstå den judiska frågan.”
Fabian Fjälling på Fria Tiders sajt 2013.