Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I dagarna har Expo rapporterat om att Bechir Rabani i Megafonerna tillsammans med Nya Tiders redaktör och delägare Sanna Hill genomfört hembesök hos journalister. I en film som de publicerat förklarar Rabani motiviet bakom hembesöken och uppmanar till fler.

 

FAKTA: Megafonerna

  • Megafonerna bildades tidigare i år och uppger att de vill "representera den nya formen av objektiv, ärlig och människovänlig media". Bakom projektet står Bechir Rabani.
  • Bechir Rabani har bland annat uttryckt förståelse för nazistiska Nordiska motståndsrörelsens sätt att arbeta och medverkat i organisationens poddradio. Han har även tidigare haft koppling till Nya Tider, där han intervjuats och skrivit debattartiklar. Förra året startade han upp Facebookgruppen White Girls Also Matter.

"Tänk bara ett besök, vilken panik de får. Tänk om tio, 20 pers besöker dom dagligen, sju dagar i veckan. Jag lovar jag, dom kommer att tänka om, när de ska hänga ut folk. Nu tror dom att de har, i sin lilla bubbla, så tror de att de har majoritetsstöd av folket. Dom tror att de är orörbara – att dom inte går att komma åt. Bara gå dit! Filma, intervjua dom. "

Försöker skrämma till tystnad

Jeanette Gustafsdotter VD hos Tidningsutgivarna har tagit det av Expos rapportering och beskriver verksamheten som hotfull.

– Inget tyder på att de har en journalistisk uppsökande verksamhet och då tangerar det lagutrymmet trakasserier eller till och med olaga hot. I en journalistisk verksamhet söker man kontakt för att intervjua eller granska. Här är det enda syftet att skrämma till tystnad.

– Vi uppmanar våra medlemmar att polisanmäla om man upplever situationen som hotfull eller om man känner rädsla på grund av ett sådant här besökt, säger hon.

Riskerar att eskalera

Fyra av tio av Tidningsutgivarnas medlemmar har upplevt hot och trakasserier och Jeanette Gustafsdotter menar att situationen riskerar att eskalera i och med uppmaningarna att besöka journalister i deras hem.

– Att det uppmanas att systematiskt genomföra en sådan här uppsökande verksamheten med som enda syfte att skrämmas det är ett nytt fenomen och det är extremt olyckligt. Det finns en risk att journalister undviker vissa bevakningsområden.

– Samhället kan reagera genom att tydligt ta avstånd. Blir personer hotade så ska självklart också rättsväsendet gå igång. Polisen ska ta det på allvar, åklagare ska ta det på allvar och åtal ska väckas. Fenomenet ska fördömas. Det här är farligt för demokratin

Kan bidra till självcensur

I höst planerar Nya Tider att ha en monter på Bokmässan Jeanette Gustafsdotter menar att deras närvaro i och med uppmaningarna att uppsöka journalister kan bidra till självcensur.

– Bokmässan har ett oerhört stort värde i och med att man möter allmänheten. Författare, journalister och debattörer står öppet på scener. Om personer som är aktiva i Nya Tider finns på plats är det klart att det finns en stor risk att de som ställer sig på scenen känner en oro.

Tidigare har journalistförbundets förbundsordförande,Jonas Nordling, beskrivit strategin att söka upp journalister i deras hem som en "uppmaning att systematiskt ofreda en yrkesgrupp". Han har också beskrivit en utveckling där journalister utsätts för allt mer hot och varnar för att journalisters utsatthet kan leda till självcensur.