Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

”Naturligtvis måste röster utanför åsiktskorridoren kunna ha en bokmässa utan att av etablissemanget felaktigt stämplas som ’högerextrema’”.

Det skrev författaren och en av arrangörerna till den alternativa bok- och mediemässan, Katerina Janouch, i Svenska Dagbladet i augusti. Hennes uttalande var ett svar på den debatt som blossade upp efter att Expo berättat om att skogsmiljardären Karl Hedin planerade medverka på den alternativa bokmässan den 26 september.

Men är det verkligen fel att beskriva mässan som högerextrem?

Den ideella föreningen Education4Future, E4F, höll sitt konstituerade möte den 9 februari i år. Tre personer närvarade: Eva Donell som valdes till ordförande, Katerina Janouch utsågs till vice ordförande och kassör blev Viktor Eriksson, som tidigare figurerade i kretsen kring Sverigedemokraternas ungdomsförbund som partiet bröt med 2015.

Enligt föreningens stadgar ska den verka för folkbildning och ”att utveckla individer till förstående och ansvarfulla medborgare såväl i Sverige som i det globala samhället”.

Våldsdömd gör comeback under fingerat namn

En högerextrem profil som under många år agerat i det fördolda är den våldsdömde Tor Paulsson – som bytt namn till Tor Änglasjö. ­Han har i E4Fs sammanhang tagit ett kliv ut i offentligenheten även om det här sker under aliaset ”Tobbe Larsson”.

Han är den tidigare SD-toppen, som i början av 2000-talet ingick i utbrytargruppen som startade Nationaldemokraterna, ND. I ND hade Tor Änglasjö en central roll som partiorganisatör fram tills 2004, då han greps för grov misshandel av sin sambo och tvingades lämna partiet. Han dömdes senare till tio månaders fängelse.

Efter fängelsevistelsen har Tor Änglasjö hållit sig undan offentligheten. 2013 kunde tidskriften Expo avslöja att Tor Änglasjö redan under sin fängelsevistelse började bygga upp ett eget nätverk av personer inom extremhögern och att han senare bland annat började att arrangera föreläsningar. Verksamheten har sedan dess fortsatt i olika former och 2018 granskade ETC den verksamhet Tor Änglasjö skapat och som gick under namnet ”Nätverket”. Syftet med Nätverket var då att infiltrera Sverigedemokraterna och få kontroll över partiet.

Det är oklart hur central roll Tor Änglasjö har i E4F, vilket kan uppfattas ligga i linje med den låga utåtriktade profil han odlat under många år. Att han är en del av verksamheten råder det dock ingen tvekan om. Återkommande framträder han som värd i E4Fs sändningar. Vid flera tillfällen är han, bland annat tillsammans med ordföranden Eva Donell, den som intervjuar inbjudna gäster.

Tor Änglasjö har också sedan tidigare kopplingar till E4Fs styrelseledamot och kassör, Viktor Eriksson. När det 2017 anordnades en föreläsning i Stockholm med antisemiten Ahmed Rami så var det Viktor Eriksson som agerade konferencier. Flera av varandra oberoende källor bekräftar till Expo att det var Tor Änglasjös nätverk som låg bakom evenemanget.

Rasbiologi och konspirationsteorier

Föreningen hämtar i huvudsak sina föreläsare från den högerextrema sfären. Det handlar till exempel om den våldsbrottsdömde Jonas Nilsson, som har sin bakgrund i nazistiska Svenska motståndsrörelsen och som numer förespråkar anarkofascism och byggt upp en egen plattform på Youtube. Han har länge varit aktiv i spridandet av konspirationsteorin om ett pågående folkmord på vita i Sydafrika, ett ämne han även talar om i E4F-sammanhang.

Andra föreläsare och gäster som medverkar på föreningens hemsida kommer från partiet Alternativ för Sverige medier, Nya tider, SwebbTV och Exakt24. Rasideologen och nyfascisten Kristoffer Sjöström från Nordisk alternativhöger håller till exempel ett föredrag till rasbiologins försvar på föreningens plattform.

Uppmanar till massmord

Men alla har inte en lång bakgrund inom den organiserade extremhögern. En av de föredragshållare som E4F promotar är till exempel Arne Weinz, företagare inom bland annat callcenterbranschen. Weinz har tidigare skrivit en managementbok, men arbetar nu på en romansvit om hur muslimer invaderar Europa.

Under rubriken ”Skrämmande rättsövergrepp i Sverige” samtalar Arne Weinz med föreningens ordförande Eva Donell och skogsmiljardären och industrimannen Karl Hedin. Weinz berättar för E4Fs följare om att han polisanmälts och åtalats för brottet hets mot folkgrupp. De åtalade inläggen riktar sig mot muslimer. I föredraget försöker han misskreditera åklagare och utredare genom att hävda att de är homosexuella och muslimer och menar att de därmed har en egen agenda i målet. Weinz nämner också att Sverige håller på att islamiseras och att vi står på randen till ett inbördeskrig.

När Expo i augusti rapporterade om Karl Hedins medverkan på bokmässan hävdade han trots det att han inte har koll på föreningen och den kommande bokmässa.

– Jag känner väl inte i stort sett till den annat än att det är en alternativ bokmässa, ett alternativ till den som är i Göteborg, sade Karl Hedin till Expo då.

På Facebooksida skrev Arne Weinz redan 2017:

”Det enda som kan förhindra ett muslimskt maktövertagande är etnisk rensning vilket betyder massutvisningar, deportationer, koncentrationsläger och massmord.”

Senare samma år gick han än längre i sitt resonemang och förespråkade på Facebook ett folkmord på muslimer.

”Antingen kommer muslimerna utrota oss eller så utrotar vi dem. Jag föredrar det sistnämnda.”

I E4Fs fördrag och på Facebook pekar Weinz även konspiratoriskt ut judar som ett problem och en maktfaktor som kontrollerar stora delar av medierna och som driver på den muslimska invandringen. Förra året skrev han på Facebook att ”globalisterna” har som mål att utplåna nationalstaten:

 ”Inte så att det finns konkreta dokument och planer, bara att globalisterna, som drivs av judarna, strävar efter att utplåna europas nationalstater”. 

Året innan svarade han på frågan om judarna vill att muslimerna ”översvämmar civilisationerna” med att de utöver syftet att ”förstöra Europas nationalstater” vill ”utrota de vita”.

När Expo når Arne Weinz så säger han att han inte vill kommentera sina uttalanden. 

– Jag avstår tack, säger han och avslutar samtalet. 

Yttrandefrihetens försvarare?

E4F uppger att de verkar för yttrandefrihet och folkbildning. Även behovet av en alternativ bokmässa har försvarats med yttrandefriheten som argument. Yttrandefriheten är dock inte för alla. I början av september publicerar E4F en video där Tor Änglasjö och Eva Donell intervjuar veganföretaget Seitanfoods vd Nikolaos Pizanias, som rönte uppmärksamhet efter att han skrivit rasistiska kommentarer på sin Facebook. Kritiken mot honom, som tog fart på sociala medier och rapporterades om i etablerade medier, fick till följd att kunder bojkottade produkterna och återförsäljare avslutade samarbetet. I juni meddelade Nikolaos Pizanias att han lägger ned företaget.

Tor Änglasjö säger i inslaget att kritiken mot Nikolaos Pizanias och dess konsekvenser är ett problem för yttrandefriheten och företagare. Enligt Tor Änglasjö borde att personerna bakom ”kampanjen” mot Nikolaos Pizanias ställas till svar.

”Ni borde verkligen skämmas. Och en dag när vi får en bättre, ja bättre politiker och bättre människor som styr vårt samhälle så hoppas jag att sådana människor som er får stå till svars för era gärningar. Även om det gått många år. För det ni har åsamkat i lidande och allt vad det är, det går inte att mäta i pengar.” säger han i inslaget.

Expo har sökt Eva Donell för en kommentar.