Filip Sjöström: ”Vi är armén i tredje världskriget” | Expo.se

Filip Sjöström: ”Vi är armén i tredje världskriget”

Publicerad 2021-06-06 19:29

Coronaprotest 6 juni

På nationaldagen demonstrerade Frihetsrörelsen i centrala Stockholm. (Foto:Expo)

Initiativtagarna Filip Sjöström och Max Winter delgavs misstanke om brott mot ordningslagen i samband med dagens demonstration i centrala Stockholm. Flera personer kända från den högerextrema miljön deltog i demonstrationen som under en kortare period blev våldsam.

Dagens anti-nedstängningsdemonstration, den tredje så kallade ”tusenmannamarschen”, samlades under parollen ”för frihet och sanning” vid Berzelii park under söndagseftermiddagen. På signal klockan 14 började mellan 400 och 500 personer tåga genom centrala Stockholm för att samlas på en kulle på Gärdet där tal hölls. Redan 14:10 meddelade polisen att demonstrationen var upplöst. Det var dock först vid samlingen vid Gärdet som polisen började omhänderta deltagare. 

Bråkigt vid ingripande

Vid ett tillfälle blev det tumultartat då polisen ville omhänderta en person som stod i fronten med Frihetsrörelsen så kallade skyddsstyrka, Freedom Defence Sweden. Huliganer kopplade till fotbollsfirmor och en aktivist ur Nordiska motståndsrörelsen försökte obstruera omhändertagandet genom att gemensamt sätta sig till motvärn. 

Förutom huliganer och aktivisten från Nordiska motståndsrörelsen var personer från en rad högerextrema organisationer på plats. Bland dem aktivister från Alternativ för Sverige, Det fria Sverige, konspirationsföreningen Cui Bono och högerextrema Education4future

”Tredje världskriget pågår”

Filip Sjöströms budskap till de samlade var att de var ”armén i det tredje världskriget”. En talare hävdade att vaccineringen är ett experiment och att botemedel mot covid-19 undanhålls. 

När talen slutade tågade en del av demonstranterna till en närliggande fotbollsplan och började spela fotboll. Där omhändertogs Filip Sjöström och Max Winter av polis. De släpptes efter förhör och uppgav själva att de blivit delgivna misstanke om brott mot ordningslagen. Max Winter uppgav att han sedan tidigare är misstänkt för blåljussabotage. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons