Filip Sjöström: ”Vi är armén i tredje världskriget” | Expo.se

Filip Sjöström: ”Vi är armén i tredje världskriget”

Publicerad 2021-06-06 19:29

Coronaprotest 6 juni

På nationaldagen demonstrerade Frihetsrörelsen i centrala Stockholm. (Foto:Expo)

Initiativtagarna Filip Sjöström och Max Winter delgavs misstanke om brott mot ordningslagen i samband med dagens demonstration i centrala Stockholm. Flera personer kända från den högerextrema miljön deltog i demonstrationen som under en kortare period blev våldsam.

Dagens anti-nedstängningsdemonstration, den tredje så kallade ”tusenmannamarschen”, samlades under parollen ”för frihet och sanning” vid Berzelii park under söndagseftermiddagen. På signal klockan 14 började mellan 400 och 500 personer tåga genom centrala Stockholm för att samlas på en kulle på Gärdet där tal hölls. Redan 14:10 meddelade polisen att demonstrationen var upplöst. Det var dock först vid samlingen vid Gärdet som polisen började omhänderta deltagare. 

Bråkigt vid ingripande

Vid ett tillfälle blev det tumultartat då polisen ville omhänderta en person som stod i fronten med Frihetsrörelsen så kallade skyddsstyrka, Freedom Defence Sweden. Huliganer kopplade till fotbollsfirmor och en aktivist ur Nordiska motståndsrörelsen försökte obstruera omhändertagandet genom att gemensamt sätta sig till motvärn. 

Förutom huliganer och aktivisten från Nordiska motståndsrörelsen var personer från en rad högerextrema organisationer på plats. Bland dem aktivister från Alternativ för Sverige, Det fria Sverige, konspirationsföreningen Cui Bono och högerextrema Education4future

”Tredje världskriget pågår”

Filip Sjöströms budskap till de samlade var att de var ”armén i det tredje världskriget”. En talare hävdade att vaccineringen är ett experiment och att botemedel mot covid-19 undanhålls. 

När talen slutade tågade en del av demonstranterna till en närliggande fotbollsplan och började spela fotboll. Där omhändertogs Filip Sjöström och Max Winter av polis. De släpptes efter förhör och uppgav själva att de blivit delgivna misstanke om brott mot ordningslagen. Max Winter uppgav att han sedan tidigare är misstänkt för blåljussabotage. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons