Nazist döms till fängelse för ofredande av medieprofiler | Expo.se

Nazist döms till fängelse för ofredande av medieprofiler

Publicerad 2020-01-27 12:12

Anders Jonsson har deltagit i uniformerade marscher med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Anders Jonsson har deltagit i uniformerade marscher med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

54-årige NMR-aktivisten Anders Jonsson skickade flera hundra sms med grovt antisemitiskt och rasistiskt innehåll till tre profilerade kvinnliga debattörer. Nu döms han till sex månaders fängelse för ofredande och 21 fall av hets mot folkgrupp.

Solna tingsrätt slår fast att Anders Jonsson, aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, ska dömas till sex månaders fängelse för hets mot folkgrupp och ofredande.

Under 2018 och 2019 skickade Jonsson hundratals sms, men även enstaka brev, till tre profilerade kvinnliga debattörer - Advokatsamfundets tidigare generalsekreterare Anne Ramberg, Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein och Upsala Nya Tidnings ledarskribent Maria Ripenberg.

Helle Klein var en av de värst utsatta. Hon fick flera sms per dag, totalt över 200 stycken.

Döms för alla inlägg

Smsen och bilderna som skickades var både NMR-propaganda och grovt rasistiska och antisemitiska bilder. Tingsrätten slår fast att inläggen hade klassats som hets mot folkgrupp om de hade haft en större spridning. Ofredande innebär vanligtvis dagsböter som påföljd, men tingsrätten anser att vart och ett av de tre fallen har ett straffvärde på en månads fängelse. Dels för att Anders Jonsson har försökt att tysta de tre debattörerna genom sina många sms med kränkande innehåll, och dels för att det är en försvårande omständighet att Jonsson haft antisemitiska motiv bakom sina trakasserier av Helle Klein.

Utöver ofredande döms Anders Jonsson också för hets mot folkgrupp. Under sitt eget namn lade han upp bilder på hakkors, nazistiska slagord, hyllningar till Hitler och antisemitiska budskap på det ryskbaserade sociala nätverket VK. Jonsson var misstänkt för hets mot folkgrupp i 21 fall och döms för samtliga. Tingsrätten slår fast att varje inlägg hade som syfte att sprida hat mot judar eller att hylla nazismen, och anser att samtliga inlägg har ett straffvärde på en månads fängelse.

Uteslöts från SD

2014, innan han gick med i NMR, var Anders Jonsson ersättare för Sverigedemokraterna i Sundbybergs kommunfullmäktige. Under en middag för politiker och tjänstemän i Sundbybergs stadshus sa Jonsson i hög samtalston att ”alla muslimer är pedofiler”. Han dömdes för hets mot folkgrupp och uteslöts ur Sverigedemokraterna i april 2015.

Med bakgrund av att Jonsson har återfallit i brott finner tingsrätten ingen annan möjlighet än att döma honom till fängelse. Han ska även betala 5000 kronor i skadestånd till Helle Klein.

Anders Jonsson har hela tiden nekat till brott. När rättegången hölls i Solna i förra veckan dök han inte upp.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons