NMR-aktivister döms för hets och dödshot mot judar | Expo.se

NMR-aktivister döms för hets och dödshot mot judar

Publicerad 2020-04-01 15:07

NMR:s närvaro i Almedalen ledde till våld och hot.

Tobias Malvå, längst fram, är en av de dömda nazisterna. Här i samband med att NMR 2018 var i Almedalen.

Två framträdande aktivister i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen döms för att på sociala medier spridit hets och dödshot mot judar.

Tobias Malvå och David Nilsson döms för hets mot folkgrupp. De båda har framträdande roller i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och medverkar bland annat återkommande i organisationens podcast ”Mer än ord”.

Luleå tingsrätt friade i december förra året David Nilsson för att på den ryska motsvarigheten till Facebook, VK, i fyra fall spridit hets mot judar. Hovrätten för övre Norrland ändrade på torsdagen förra veckan det beslutet och dömde honom för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och dagsböter.

David Nilsson döms mot sitt nekande. Han medger att det är hans VK-konto, men hävdar att andra personer som har tillgång till kontot ska ha lagt ut de aktuella inläggen.

Våldshot mot judar

Tobias Malvå döms för att i 35 fall på VK hetsat mot framför allt judar, men även mot icke-vita och homosexuella. Han har även spridit bilder som hyllar nazismen och Adolf Hitler. Flera av inläggen uppmuntrar till våld mot judar.

Meddelandena spreds via ett VK-konto i Tobias Malvås namn. Även Malvå förnekar brott och menar att någon skapat kontot i hans namn. Men Hovrätten över Skåne och Blekinge fann precis som Malmö tingsrätt dessförinnan att det är Malvå som delat inläggen

I båda rättsinstanserna sattes straffet till villkorlig dom och dagsböter. Hovrätten sänkte dock antalet dagsböter från 120 till 70.

Inläggen polisanmäldes i båda fallen av den ideella föreningen Näthatsgranskaren.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons