Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den uppmärksammade domen mot 54-åringen kom i slutet av januari.

Under 2018 och 2019 hade Anders Jonsson skickat hundratals sms, men även enstaka brev, till Advokatsamfundets tidigare generalsekreterare Anne Ramberg, Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein och Upsala Nya Tidnings ledarskribent Maria Ripenberg. Helle Klein fick över 200 sms med antisemitiskt och rasistiskt innehåll.

Anders Jonsson dömdes därför för ofredande.

NMR-aktivisten dömdes utöver det för 21 fall av hets mot folkgrupp. Under sitt eget namn lade han upp bilder på hakkors, nazistiska slagord, hyllningar till Hitler och antisemitiska budskap på det ryskbaserade sociala nätverket VK.

Solna tingsrätt slog fast att inget av brotten kunde anses som ringa och straffet blev sex månaders fängelse.

Anders Jonsson nekade dock till brott och dök inte upp på rättegången. På sitt konto på VK har han fortsatt att hetsa mot framför allt judar men också andra minoriteter, som om ingenting har hänt.

När domen kom skriver Jonsson: ”((( Dom ))) dömde mig till sex månaders fängelse. Det är lugnt. JUDE-makten måste krossas! Hell seger!”.

"Pervers lag"

I podcasten ”Stockholmare för ett suveränt Sverige” som kom ut strax innan domen föll, utvecklar han sitt resonemang.

— Lagen om hets mot folkgrupp är en pervers, kriminell lag. Om jag får fängelse känner jag bara en stolthet för att få sitta i fängelse för min övertygelse.

Och om inläggen säger han:

— Jag tycker att alla inläggen är bra och relevanta.

Samma dag som domen föll lade Anders Jonsson ut en hyllning till Joseph Goebbels. Och har sedan dagligen fortsatt lägga ut grov antisemitism, hakkors, propaganda från Nordiska motståndsrörelsen, hyllningar till Hitler och bilder på när han gör Hitlerhälsning.

"Öser ur sig hat"

Den 10 februari överklagade han tingsrättens dom.

För Helle Klein var domen en stor lättnad, särskilt när straffet blev högre än vanligt för liknande brott. Tingsrätten menade dessutom att det var försvårande att Anders Jonsson försökt att tysta debattörerna.

— När överklagandet kom så visste jag ju att det kan bli en ny lång rättsprocess. Och samtidigt ser jag att han fortsätter att ösa ur sig grov antisemitism och nazipropaganda flera gånger om dagen. Det känns lite tungt faktiskt, säger hon till Expo.

Helle Klein har inte fått några fler sms eller någon annan kontakt från Anders Jonsson. Men att han kan fortsätta sprida hat är upprörande, anser hon.

— Det känns djupt upprörande och väldigt märkligt. Tingsrätten resonerar i termer om att det handlade om ett hot mot demokratin, vilket vi blev väldigt glada och lättade för. Men samtidigt som samhället säger det, så gör man ingenting när brottet fortsätter att pågå trots att han dömdes till ett så hårt straff. Det är obehagligt.

"Lås och bom"

Situationen är absurd, menar hon.

— Jag förstår ju att det är främst om det finns risk för våldsamhet som man häktar en person i väntan på dom. Men det här är en radikaliserad person som uppenbarligen blir mer och mer hatisk mot samhället och som har dömts till ett hårt straff. Jag kan inte juridik, men när brottet fortsätter att pågå på det här sättet så är det märkligt för mig att man inte kan häkta honom och se till att han är bakom lås och bom, säger Helle Klein.

— Han har ständigt vägrat att erkänna rättsstaten och demokratin kan man ju säga. Det blir så klart en absurd situation. Jag hoppas att Säpo har koll på sådana här personer, där man ser en väldigt tydlig radikalisering som är illavarslande, fortsätter hon.