Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

75 år efter befrielsen av dödslägret Auschwitz, där antisemitismen tog sitt yttersta uttryck, kan vi konstatera att nazisternas judehat lever vidare i Sverige – och att samma rörelse som en gång genomförde Förintelsen fortsätter att förneka den.

En fallstudie är dagens dom mot den 54-årige nazisten och tidigare sverigedemokraten som trakasserat tre kvinnliga samhällsdebattörer genom att via sms överösa dem med bilder och länkar med grov rasistisk propaganda, och som också spridit antisemitisk och nazistisk hets på social media.

Det finns inget överraskande i att just antisemitism varit huvudtemat i mannens meddelanden. Mannen tillhör den nazistiska och våldsamma organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR), som hyllar Hitler och anser sig befinna sig i ett existentiellt krig mot judar och deras allierade.

Dagens fall har fått mycket uppmärksamhet, inte minst på grund av de utsattas framstående positioner i samhället. Men nazistens agerande är långt ifrån ovanligt. I själva verket är det kännetecknande för den så kallade ”nationella rörelsen” som han tillhör.

Ända sedan den revolutionära nazistgruppen NMR grundades 1997 under namnet Svenska motståndsrörelsen (SMR) har den hetsat, trakasserat och hotat så väl demokratiska aktivister som minoritetssvenskar över hela landet – inte minst på mindre orter, där det sällan uppmärksammas av riksmedia.

Med ofredanden, trakasserier, våld och hot om våld försöker nazisterna skrämma sina kritiker till tystnad och passivitet. Genom systematiska kränkningar saboterar de tillvaron för enskilda måltavlor, förpestar lokalsamhällen och urholkar demokratins grundvärden.

Huruvida de lyckas beror ofta på om omgivningen och myndigheter sluter upp kring de som utsätts, som i detta fall. Men alltför ofta resulterar nazisternas lågintensiva terror i att en politiker avgår, att en journalist tar timeout, eller som i Umeå 2018, att den lokala judiska föreningen lägger ner efter att ha mottagit nazistiska hot under en längre tid.

Det ”nationella” judehatet lever förstås även utanför NMR. Nyligen avslöjade Dagens Nyheter att en sverigedemokratisk lokalpolitiker spridit antisemitisk propaganda och skrivit ”att vara nationalsocialist är det naturliga” på VK – samma sociala nätverk som dagens aktuella nazist har spridit sitt hat på.

Sverigedemokraterna har länge varit Sveriges mest framgångsrika politiska fordon för förintelseförnekare och människor med nazistiska åsikter. Partiets första ordförande, Anders Klarström, ringde på 80-talet ett anonymt samtal till en framträdande underhållare och sa till honom: ”Vi ska bränna dig ditt jävla judesvin! Fy fan ditt äckliga lilla judesvin. Passa dig! Vi ska komma och döda dig!”

Innan Klarström var Sverigedemokrat var han nazist. Och innan mannen som dömdes idag var nazist var han Sverigedemokrat. Medans mannen som avslöjades av Dagens Nyheter tycks vara båda samtidigt.

Samma judehat som motiverade Förintelsen lever kvar idag, 75 år senare, och detsamma gäller rörelsen som utförde den. De måste fortsätta bekämpas.