Våg av trakasserier mot asiater i coronans spår | Expo.se

Våg av trakasserier mot asiater i coronans spår

Publicerad 2020-05-26 13:29

I coronavirusets spår ökar hatbrotten mot personer med asiatiskt påbrå i en rad länder. Rapporter från USA, England, Kanada och Australien pekar på samma problem med skuldbeläggning och trakasserier.

Samtidigt som coronaviruset svept över världen har människor med asiatsikt utseende drabbats av hot och hatbrott. I maj rapporterade Storbritannien om att hatbrotten mot personer med syd- och östasiatisk påbrå ökat med 21 procent.

– Det har skett en ökning av specifika typer av hatbrott, kommenterade ministern Susan Willams händelseutvecklingen, rapporterar The Guardian.

Politisk retorik spär på rasismen

Den negativa utvecklingen sker inte bara i Storbritannien utan även i flera andra västerländska länder. Detta samtidigt som en politisk retorik spär på rasismen. I USA har president Donald Trump kallat coronaviruset för ”Kinaviruset”. Så kallade super-PACs, kampanjgrupper, som ekonomiskt stöttar Donald Trump visar reklamfilmer med budskap som:

”Kina tar död på våra jobb och nu vårt folk.”

Budskapen pumpas ut trots vädjan om att inte ge näring till anti-asiatiska stämningar som riskerar att leda till ökad utsathet.

Världshälsoorganisationen, WHO, har varnat för att använda begrepp som ”Kinaviruset”. Sjukdomen kallas Covid-19 med intentionen att inte stigmatisera ett land eller en specifk grupp. Tidigare erfarenheter har visat att namn som ”spanska sjukan” eller ”Mellanöstern respiratoriskt syndrom” fått rasistiska bakslag.

WHO:s varning stoppade inte till exempel Sverigedemokraternas ledare, Jimmie Åkesson, från att i slutet av april i en debattartikel på Svenska Dagbladet skriva att ”Kinaviruset ” tagit sig till Sverige.

Ökad utsatthet

I Sverige har människor med asiatiskt ursprung vittnat om ökade attacker och trakassier i spåret av cornaviruset. I USA sker en öknig av anti-asiatiska hatbrott.

I New York har stadens kommission för mänskliga rättigheter tagit emot över 300 klagomål om trakassier och diskriminering, 40 procent av dem var riktade mot asiater, rapporterar USA Today.

I fredags fördömde Kanadas premiärminister Justin Trudeau vågen av attacker mot asiater. Vancouver rapportar om en åttadubbling av sådana attacker och bland annat omfattande rasistisk skadegörelse.

”Till asiatiska kanadensare runt om i landet, vi står alla med er. Hat, våld och diskriminering har inte plats i vårt samhälle”, proklamerade Trudeau.

I Australien registrerades bara under februari fler händelser som bröt mot landets hatbrottslagstiftning än under någon period förra året. En tredjedel av fallen rörde anti-asiatiska hatbrott.

I Polen har människorättsorganisationen Never Again släppt en rapport över rasistiska incidenter under Corona-krisen. Även den vittnar om utbredd rasism mot asiater.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons