Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Håll huvudet kallt när falska nyheter sprids om corona och Sverige, skriver försvarsminister Hultqvist i en debattartikel i Aftonbladet.

Coronautbrottet har lett till en global och medveten desinformationspandemi. “Syftet är självfallet att underminera, vilseleda och skapa tvivel kring beslut från myndigheter och regeringen” skriver Hultqvist och exemplifierar med en artikel från den högerextrema sajten Fria tider.

Hemvärnet ska enligt Fria tider har höjt beredskapen för att vara beredda på ett eventuellt beslut om att sätta hela Stockholm i karantän. Men någon sådan planering pågår inte och någon sådan order har inte hemvärnet fått, slår Hultqvist fast.

Följer ett mönster

Fria tiders rapportering följer ett mönster som går att se i många högerpopulistiska eller högerextrema alternativmediers rapportering om coronaviruset, berättar Henrik Sundbom som är skribent och konsult, specialiserad på digitala medier och auktoritära aktörers påverkansoperationer. Tillsammans med journalisten Patrik Oksanen har han skrivit rapporten Informationspandemi - Desinformation i skuggan av coronakrisen som kom ut förra veckan via Stiftelsen Frivärld.

Henrik Sundbom. Foto: Lars Anders Johansson

— Berättelsen som förs fram nu i de svenska alternativmedierna är den om Sverige som ett svagt land, utan politisk styrka att fatta de beslut som krävs för att hantera en sådan här kris. Man vill spä på bilden av Sverige som ett land i systemkollaps. Och det är egentligen samma retorik som de har om migrationspolitiken, att myndigheterna har tappat kontrollen, säger Henrik Sundbom till Expo.

Inte så konspiratoriska

Expo har tidigare rapporterat att de större aktörerna bland de svenska högerextrema medierna, som Fria tider, Nya tider och Samhällsnytt, inte är fullt så konspiratoriska som exempelvis sina amerikanska motsvarigheter. Henrik Sundbom och Patrik Oksanen delar den bilden.

— En del av rapporteringen skiljer sig inte jättemycket från den i större tidningar. Det finns en legitim kritik mot regeringen och Folkhälsomyndigheten. Men man vrider till formuleringarna i rapporteringen och i huvudsak handlar det inte om att granska makten utan snarare att fabulera och lägga saker till rätta så att det passar en på förhand bestämd argumentation.

Sänka förtroendet

Enligt Henrik Sundbom är syftet att undergräva förtroendet för myndigheterna, regeringen och de andra politiska partierna.

Vad är den stora faran med de här alternativmediernas desinformation om coronaviruset?

— Det finns en fara både på samhällsnivå och på individnivå. Dels kan människor bli mindre benägna att följa Folkhälsomyndighetens och regeringens rekommendationer om det sprider sig en misstro till myndigheterna och vården bland befolkningen, en misstro baserad på lögner.

"Risk att de avstår"

— Dels finns det ju en risk att människor avstår från att vända sig till vården när de blir sjuka ifall de tror att vården står inför en fullständig kollaps och att de inte kan räkna med att få någon hjälp. I värsta fall söker de sig vidare i de här alternativa medierna till andra behandlingsmetoder som kan visa sig vara helt livsfarliga.

 

 

Ämnen i artikeln