Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Minst sex av de 15 döda i Stockholmsområdet hade somalisk bakgrund, uppger svensksomaliska läkarföreningen för SVT.
I sociala medier har nyheten bemötts med rasism och hån.

Högerextrema Fria tider delade vidare nyheten på sin Facebooksida. Några av grövsta kommentarerna:
"Underbart om vi kunde bli av med dom för alltid."
"Det går åt rätt håll, fortsätt bara"
"Kan inte låta bli. Men jag gillar hela artikeln. Det är de som har värst statistik på våldtäkter. Tyvärr inte de yngre som blir sjuka. De är också kända som lata."

Kommentarerna får stå kvar utan åtgärd från någon administratör.

I en chattgrupp på Telegram knuten till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen möts nyheten med skämt och skrattemojis: "Inte så man gråter direkt" skriver en användare. En annan svarar att det inte finns någon som tycker om somalier. Och i en telegramkanal för svenska rasistiska memer skriver en administratör att den numera "älskar" viruset.

"Bästa nyheten"

Expo har även tittat på privata SD-vänliga Facebookgrupper. I "Stå upp för Jimmie Åkesson 2022" med cirka 8700 medlemmar kommenteras nyheten i första hand med att många användare anser att det inte finns någonting som heter svensksomalier. Att vara somalier och svensk på samma gång är en omöjlighet, menar dem. Men flera användare uttrycker också glädje över dödsfallen.

"Ut med bidragstagarna haha"
"Hoppas flera av skiten går samma väg som dom som dog nu"
"Jamen, ut med packet!"
"Den bästa nyheten i dag"

Gruppen "Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner" har över 16 000 medlemmar. Flera användare skriver att de avlidna får skylla sig själva som inte lärt sig bra svenska.
"Vad bra! Ren vinst för AB Sverige" skriver en person i gruppen om dödsoffren.

Kommentarerna får stå kvar emotsagda av de som administrerar Facebookgrupperna.

"Analfabeter"

Nyheten kommenteras också av mer profilerade personer inom extremhögern. Den islamofobiske bloggaren Fjordman, en av Anders Behring Breiviks största inspirationskällor, twittrar: "Minst 6 av de första 9 som dog av coronaviruset i Stockholm är somalier. Ett kinesiskt virus dödar afrikanska muslimer i Sverige. Gåvan med öppna gränser".

Skribenten Julia Caesar kommenterar: "Somalier är ofta analfabeter och har en muntlig tradition för att överföra information. Det kan alltså kosta dem livet."

En högerextrem youtuber twittrar: " Så 6 av 9 döda i Stockholm är somalier. Känns ju tryggt att ha lågpannade analfabeter med tveksam hygien springandes runt".

Reaktionerna på sociala medier följer ett mönster som Expo sett i tidigare fall. Ett exempel är dödskraschen i Iran i januari där offren hånades på liknande sätt. Och i en tidigare granskning har Expo hittat mängder av exempel på uppmaningar till massmord och våld i SD-vänliga Facebookgrupper.

 

 

Ämnen i artikeln