Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I USA handlar många av konspirationsteorierna från extremhögern om att Kina på ett eller annat sätt är inblandat i spridningen av viruset. Idén om coronaviruset som biologiskt vapen kommer från profiler som Rush Limbaugh, som nyligen fick medalj av president Trump, samt har letat sig in bland politiker i Republikanerna, rapporterar Vox. Senator Tom Cotton, republikan i Arkansas, har spekulerat inför den amerikanska kongressen och i tv-kanalen Fox News att coronaviruset kan ha skapats som ett biologiskt vapen i ett kinesiskt laboratorium i Wuhan.

Alex Jones - en av USA:s ledande konspirationsteoretiker - hävdar däremot att viruset skapats av "globalister" för att förstöra västvärlden. I en video på Telegram kallar han viruset för "det nya elfte september", rapporterar ADL.
ADL har också tittat närmare på diskussionerna på plattformar som 4chan, Telegram och Gab i vit makt-kanaler och mer öppet högerextrema forum. Där frodas teorier om att corona är en judisk konspiration. En del hävdar att judar vill utöva ytterligare kontroll över en försvagad befolkning, men den vanligaste teorin bland högerextremister är att judar vill tjäna pengar på virusets spridning, enligt ADL.

Hemlig plan

På den ryskbaserade plattformen VK och såväl som på Twitter har Expo även sett inlägg om att coronaviruset är en del av den så kallade "Kalergiplanen" som påstås vara en en judisk ledd idé om att förinta den europeiska rasen.
De antisemitiska konspirationsteorierna dyker upp i hela världen, rapporterar ADL, bland annat i Turkiet. Där sa en så kallad säkerhetsexpert på turkisk stats-tv att "judar, sionister har organiserat och skapat det nya coronaviruset som ett biologiskt vapen, precis som fågelinfluensan".

Användare reagerar också med rasistiska memer och kommentarer om kineser som anklagas för att ha spridit corona från första början.

I Sverige är tongångarna inte fullt så alarmistiska eller konspirationsteoretiska, även om den svenska extremhögern ger coronaviruset stor uppmärksamhet. Som Expo tidigare berättat har nazistiska Nordiska motståndsrörelsen inte gått in på orsakerna till viruset, utan snarare fokuserat på följderna av det och påstår att regeringen förstört Sveriges beredskap genom att ta emot många invandrare. NMR-ledaren Simon Lindberg hoppas på en samhällskollaps som ska kunna öppna för en nazistiska stat.

"Stabsläge"

Det Fria Sverige har "gått upp i stabsläge" skriver ordförande Dan Eriksson, och uppmanar sina följare att minimera smittspridningen. DFS uppmanar även medlemmar och sympatisörer att hjälpa "svenskar som i högre utsträckning bör hålla sig inomhus".

På de stora högerextrema medierna som Fria tider, Samhällsnytt och Nya Tider, riktas ilskan mot regeringen i allmänhet och statsepidemologen Anders Tegnell i synnerhet, som man menar både mörkar antalet dödsoffer och agerar för långsamt. Fria Tider menar exempelvis att svenska myndigheter sprider falsk information om viruset och hänvisar istället till råd från amerikanska myndigheter.

Ämnen i artikeln