Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Uttalandet kom i det polska debattprogrammet ”Punkt widzenia” där Coronaviruset diskuterades. Parlamentsledamoten Janusz Korwin-Mikke från det högerextrema partiet Konfederationen menade att Coronaviruset kan vara positivt eftersom det bidrar till en sorts ”naturligt urval” som förbättrar människans ”genpool”.

— Vad som inte dödar dig gör dig starkare. Samma sak gäller för nationer. Till exempel, judarna är nu starkare eftersom de tidigare utsatts för pogromer. Som ett resultat av dem så var det bara de starkaste och mest begåvade som överlevde. Det här är en varning till antisemiter: Judarna är starkare nu eftersom de utsattes för pogromer. Det finns till och med teorier om att rabbiner provocerade fram pogromer för att judarna skulle överleva genom ett naturligt urval, sa Korwin-Mikke.

Jämförelse med rådjur

Jonathan Greenblatt, vd för människorättsorganisationen Anti Defamation League, kommenterade utspelet på Twitter: ”Den polske högerextreme ledaren Janusz Korwin-Mikke spyr ännu en gång ut grov antisemitism. Den här gången hävdar han att pogromerna var bra för judarna i form av ett ’naturligt urval’”.

Det fick Korwin-Mikke att replikera med tweeten: ”OK, du får tycka att jag har fel - men varför kallar du det ’antisemitism’? Om jag säger att rådjur är friska och krya eftersom de måste springa ifrån vargar - är det antirådjurism?”.

 

Janusz Korwin-Mikke har hamnat i blåsväder flera gånger tidigare för sina olika utspel, vilket Expo också uppmärksammat. Här är några exempel:

Korwin-Mikke använder ofta den ökända formuleringen ”judisk kommunism”. 2008 säger han till magasinet Najwyzszy Czsas: ”Judar är väldigt talangfulla och därför våra värsta fiender, eftersom de är talangfulla kommunister”.

Hitlerhälsning i EU

2013 säger Korwin-Mikke i en intervju att det inte finns bevis för att Hitler kände till Förintelsen. Om Hitler hade åtalats i en domstol hade han friats eftersom han var oskyldig, menade politikern.

2015 bötfälls han av EU-parlamentet för att i protest mot gemensamma EU-tåg ha sagt ”ett rike, ett folk, en biljett” och gjort Hitlerhälsning. 2016 var det dags för nya böter efter att han kallat migranter ”mänskligt skräp”.

2017 blev det en ny böteslapp och avstängning från EU-parlamentet efter en sexistisk tirad från talarstolen. Korwin-Mikke sa att kvinnor ”självklart ska ha mindre betalt än män eftersom de är svagare, mindre och mindre intelligenta än män”.

Ämnen i artikeln