Facebook skärper insatserna mot QAnon | Expo.se

Facebook skärper insatserna mot QAnon

Publicerad 2020-10-07 12:23

QAnon- och Donald Trump-anhängare.

QAnon- och Donald Trump-anhängare.

Facebook skärper sina insatser mot konton som kan kopplas till konspirationsteorin QAnon och börjar successivt stänga ned sidor och grupper.

Grupper, sidor och konton på Facebook och Instagram som kan kopplas till den konspirationsteoretiska miljön QAnon kommer att stängas ned. Det meddelade bolaget på tisdagen, rapporterar flera medier. I sitt uttalande sa Facebook att de stängt ned över 790 grupper, 100 sidor och 1500 annonser som kunde kopplas till QAonon, uppger BBC.

Tidigare har Facebook meddelat att de börjat ta bort eller begränsa grupper som lyfter fram QAnons konspirationistiska idéer. Då stängdes framför allt konton tillhörande grupper som uppmanade till våld ned. Facebook tog besluten efter anmälningar från användare, men lät samtidigt de flesta ligga kvar, rapporterar TT. Nu utvidgar alltså bolaget sina insatser låter personal aktivt söka upp konton för att stänga dem.

QAnon-anhängarna tror att Donald Trump i hemlighet driver en kamp mot en mäktig, hemlig, barnätande och satanistisk pedofilring. Enligt QAnon-rörelsen finns det en global, dold makt med en hemsk agenda, ofta benämnd som den djupa staten.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons