Högerextrem grupp och fotbollsfirma i slagsmål | Expo.se

Högerextrem grupp och fotbollsfirma i slagsmål

Publicerad 2021-03-02 07:55

White Boys mötte fotbollsfirman Djurgårdens Yngsta i ett blodigt slagsmål.

White Boys mötte fotbollsfirman Djurgårdens Yngsta i ett blodigt slagsmål. Bilder från fighten spreds via sociala medier.

Högerextrem gruppering i uppgjort slagsmål med huliganfirma – vill öva sina aktivister till att bli ”krigarna”.

Den blodiga uppgörelsen mellan högerextrema White Boys och fotbollsfirman Djurgårdens Yngsta skedde i Stockholmsområdet den 20 februari. Slagsmålet skedde på en överenskommen plats, en så kallad ”boxzon”.

Ola Österling, pressekreterare polisen Stockholm, säger ett det är ovanligt att fotbollsfirmor drabbar samman i planerade slagsmål med grupper utanför supportervärlden.

– Har hört talats om det vid några enstaka tillfällen de senaste tio åren, säger han.

Han poängterar att polisen inte förhåller sig till politiska åskådningar utan fokuserar på brottslighet och om grupper bestämmer sig för att mötas i slagsmål så är det olagligt.

– Samtycke till misshandel finns det inte någonting som heter, säger han.

Våldspotential

Enligt uppgifter på sociala medier ska slagsmålet ha varit över på en minut och Djurgårdens Yngsta ska ha utropats till segare. Runt firman verkar dock vissa ställa sig undrande till varför de ska slåss med en politisk gruppering: ”Vafan har dom med ligistkulturen att göra???”, ifrågasätter en person.

Ola Österling menar, med hänvisning till poliser som jobbat med supporterkulturen, att fotbollsfirmor i Stockholm historiskt sett inte präglats av någon speciell politisk hemvist. Det kan dock finnas regionala skillnader inom landet.

Inom White Boys ses sådana här sammandrabbningar som viktiga för att öva sin våldspotential.

White Boys

White Boys är ett löst sammansatt nätverk med fokus på kampsport och våldsutövande. Nätverket uppmärksammades nyligen efter att Migrationsverket meddelat att de vill utvisa den 20-årige grundaren - som är estnisk medborgare. Något Expo i samarbete med Expressen kunde berätta om.

Utvisningsbeslutet, som överklagats, kom efter att Säkerhetspolisen vänt sig till Migrationsverket för att få ut 20-åringen ur landet.

White Boys står även som arrangör för en kampsportsturnering under namnet ”White boys fight club”. Att högerextremister använder sig av kampsport för att rekrytera yngre och träna sina aktivister har de senaste åren varit ett växande internationellt problem.

Bli krigare

20-åringen skriver på sociala medier att ”nationella” bör söka sig till sammanhang där de kan utöva våld och nämner illegala kampklubbar och fotbollshuliganism. ”Bra för psyket och bra för fysiken. Vi måste bli krigarna som vi alltid vart menade att va”, kommenterar han.

I november förra året förklarade han varför slagsmålen är viktiga för honom:

”Själv så slåss jag för att bli farligare, starkare i psyket, svårare att döda osv. På så sätt har fotbollen varit extremt givande för min personliga utvecklig. Så har man chansen så tycker jag att det är värt att ställa upp och testa själv i grusgropen.”

Nordisk styrka

Det är oklart om 20-åringen själv var med vid slagsmålet med Djurgårdens Yngsta. Men åtminstone två personer från Nordisk Styrka, den grupp som 2019 bröt sig ur nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, medverkade. En av dem står för stunden åtalad för brott mot knivlagen. Även 20-åringen har tidigare varit aktiv i NMR.

De båda Nordisk styrka-aktivister har även tidigare deltagit i White Boys-sammanhang. I oktober förra året var de med på en MMA-turnering anordnad av White Boys i Stockholm län.

Stort mörkertal

Ola Österling menar att mörkertalet är stort när det kommer till sådana här överenskomna slagsmål, då de oftast sker på folktomma platser.

– Enligt supporterpoliserna så var det förhållandevis få uppgjorda slagsmål under pandemiåret 2020. Men nu har de kommit tillbaka lite grann, säger han.   


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons