Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Poliserna som utreds ingår i samma enhet i delstaten Hessen som den polis som är misstänkt för barnpornografibrott. När den misstänkte polisens telefon analyserades upptäcktes flera chattgrupper som delade ”kriminellt innehåll”, säger åklagaren Nadja Niesen i ett uttalande, rapporterar Reuters. Innehållet ska ha varit både våldsglorifierande och det ska ha förekommit hänvisningar till nazistorganisationer. Medlemmar i grupperna har identifierats och flera poliser har påträffats bland gruppmedlemmarna. 

Ingick i högerextrema chattgrupper

Poliserna som nu utreds ska mellan 2016 och 2017 ha deltagit i de högerextrema chattgrupperna. 17 poliser misstänks för att ha uppviglat till hat och skickat nazistiska symboler. Ytterligare tre poliser med chefsbefattning anklagas även för att ha obstruerat rättvisan då de deltagit i chattgrupperna utan att sätta stopp för vad som pågick.

Hessens inrikesminister Peter Beuth (CDU) säger i ett uttalande att om anklagelserna bevisas så kommer samtliga att förlora sina jobb som poliser, rapporterar Deutsche Welle.

Upptäckten av poliser som spridit högerextremism är inte den första. Förra året stängdes 29 poliser av i Nordrhein-Westfalen för att ha delat bilder på Adolf Hitler och redigerade bilder på flyktingar i gaskammare. Även i det fallet anklagades poliser för att ha varit aktiva i högerextrema grupper på nätet, rapporterade Reuters förra året.

Skandaler inom militären

Hundratals högerextrema incidenter inom militären har också utretts de senaste åren. Så sent som i maj inleddes en rättegång mot en tysk officerare som misstänks för att ha planerat ett terrorattentat.

Förra året greps en elitsoldat i tyska militärens specialkommandon, KSK. Polisen hittade sprängämnen och vapen på hans egendom. Delar av KSK upplöstes efter händelsen.

I början av maj offentliggjorde Tysklands inrikesminister Horst Seehofer myndighetsstatistik som visar att brott kopplade till högerextremister slog rekord 2020 i landet, rapporterar EUobserver.

Ämnen i artikeln