Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Myndigheterna började intressera sig för den 32-årige tyska soldaten Franco A redan 2017 efter han gömt en pistol och ammunition vid en toalett på flygplatsen i Wien. När Franco A:s fingeravtryck analyserades upptäckte de att han fanns registrerad som syrisk flykting i tyska Bayern. Franco A släpptes av österrikiska myndigheter efter pistolincidenten. Men 2018 greps han av tyska myndigheter, anklagad för förberedelse till terrorbrott, rapporterar Duetsche Welle.

Skulle begå terrorbrott under falskflagg

Han anklagas för att, förutom pistolen på Wiens flygplats, även ha stulit vapen och sprängämnen från den tyska militären som ett led i sina förberedelser.

Genom terror hoppades Franco A på att syriska flyktingar skulle få skulden, menar åklagare. Bland bevismaterialet finns inspelningar där Franco A hyllar Hitler och listor på tilltänkta offer. Bland dem Tysklands utrikesminister Heiko Maas och en judisk aktivist. Franco A har även kopplats till ett nätverk som förberett sig för den tyska statens kollaps, rapporterar BBC.

För tre år sedan skulle Franco A upp i rätten, men rättegången ställdes in av en domstol i Frankfurt då den menade att det inte fanns tillräckliga bevis för att Franco A planerade attentat. Beslutet överklagades och nu tas fallet upp av en högre instans. Döms Franco A riskerar han fängelse i upp till tio år. Mannen nekar till anklagelserna mot honom.

Tysk militär varnades flera år tidigare

Franco A ingick i en fransk-tysk bataljon och redan 2014 ska den tyska militären ha varnats av fransk militär för hans högerextremism. Då fick Franco A bara en varning av tyskarna, incidenten fördes inte heller vidare till militärens underrättelsetjänst.

Senare upptäcktes nazistiska samlingsobjekt och handritade hakkors i en militärförläggning som Franco A var förlagd i. Händelsen ledde till en omfattande kartläggning av högerextremism inom den tyska militären.

Omfattande problem inom militären

Den misstänkta mannen är en av flera militärer som de senaste åren utretts för brott. Förra året greps en elitsoldat i tyska militärens specialkommandon, KSK. Polisen hittade sprängämnen och vapen på hans egendom. Delar av KSK upplöstes efter händelsen. Hundratals högerextrema incidenter inom militären har utretts de senaste åren.

I början av maj offentliggjorde Tysklands inrikesminister Horst Seehofer myndighetsstatistik som visar att brott kopplade till högerextremister slog rekord 2020 i landet, rapporterar EUobserver.

”Detta visar återigen att högerextremism är det största hotet mot det här landet”, sade inrikesministern som även menade att siffrorna befäster en ”oroande trend” om ökat hot från extremhögern.

 

 

Ämnen i artikeln