Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den misstänkta elitsoldaten ingick i ett av den tyska militärens specialkommandon, KSK, som består av cirka 1100 soldater i sex olika enheter.

Han hade sedan en tid utretts för brott mot Tysklands vapenlagar. I förra veckan gjordes ett tillslag på soldatens egendom i Sachsen. Polisen hittade sprängämnen och vapen, rapporterar Deutsche Welle.

”Ingen som observerats med radikalt beteende har en plats i den tyska militären", kommenterade den tyska försvarsministern Annegret Kramp-Karrenbauer.

I Tyskland finns en oro över högerextremister inom militären. Bara en vecka innan tillslaget hade tysk militär underrättelsetjänst, MAD, informerat parlamentet att de har identifierat högerextrema incidenter inom specialkommandot KSK.

MAD har bekräftat att de utreder 550 soldater för högerextremism och att ytterligare 360 misstänkta fall registrerades 2019. 20 av de misstänkta fallen rör personer inom KSK, i relation till antalet personal är det fem gånger fler än i övriga militären, rapporterar Deutsche Welle. 

Insatser mot högerextrema militärer

BBC rapporterar att mannen som gripits med vapen på sin egendom utretts sedan 2017 då Tyskland satte in krafttag mot högerextremism inom militären och genomförde inspektioner i alla landets militärförläggningar. Inspektionerna hade utlösts efter att en tysk militär gripits för planer på att begå terrordåd mot syriska flyktingar.

Sedan dess har flera rapporter från Tyskland visat på alarmerande siffror av högerextrem aktivitet i militära förband.

Ämnen i artikeln