Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Antalet brott med högerextrema motiv har i Tyskland ökat markant på sistone. Det visar den rapport som Tysklands inrikesministerium nyligen släppt. Enligt rapporten har hälften av alla fall av politiskt motiverad brottslighet, begåtts av gärningsmän med kopplingar till den högerextrema miljön, rapporterar Deutsche Welle.

Enligt rapporten har även antalet fall av olaga vapeninnehav fördubblats sedan 2018.

– Den här utvecklingen visar på en farlig vapenuppbyggnad inom den högerextrema miljön,

konstaterar politikern och kriminologen Irene Mihalic, som beställt rapporten, till Deutsche Welle.

Våldsdåd

Förra året drabbades landet av flertalet högerextremt motiverade dåd. Kommunpolitikern Walter Lübcke sköts till döds utanför sitt hem i närheten av Kassel. En gärningsman med kopplingar till den högerextrema miljön har erkänt sig skyldig till mordet. I september förra året utsattes synagogan i Halle för ett terrordåd, två personer dödades. Och i februari i år sköt Tobias Rathjen ihjäl tio personer i staden Hanau. Ett 24 sidor långt manifest med nationalistiska och konspirationistiska åsikter hittades i hans hem.

Merparten av den högerextremt politiskt motiverade brottsligheten kan kopplas till  propagandaspridning och hets mot folkgrupp. Men, av de 22 337 fall av högerextremt motiverad brottslighet, är ungefär fyra procent (986 fall) våldsbrott. Det är fall där gärningsmannen antingen försökt, eller utfört brott mot person som resulterat i kroppsskador eller med dödliga utgång. Merparten av av de våldsamma attackerna riktar sig mot politiker, journalister och minoriteter.

Rapporten slår också fast att det skett en ökning av brott med antisemitiska förtecken.

Rapporten kartlade även andra typer av politiskt och/eller religiöst motiverad brottslighet. 9849 av dessa utfördes av gärningsmän med kopplingar till den autonoma vänstermiljön. 427 var religiöst motiverade, majoriteten kopplade till radikalislamister.

Angela Merkel har i flera uttalanden lyft frågan om det högerextrema hotet. Men mot bakgrund av den senaste rapporten menar kritiska röster att regeringen inte gjort tillräckligt.

Ämnen i artikeln