Terroristen ville ”förinta” miljontals människor
I onsdags sköts tio personer ihjäl i den tyska staden Hanau av en 43-årig man. Det är ett av flera högerextrema terrordåd på kort tid i landet. Efter flera attentat och mord från högerextrema terrorister i Tyskland de senaste åren, höjs nu allt fler röster om det allvarliga hotet som högerextremismen utgör i Tyskland.
Publicerad: 2020-02-21, 13:12
Lästid: 5 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Nio personer dog när 43-åringe Tobias Rathjen sköt urskiljningslöst inne på två vattenpipskaféer i Hanau, som ligger öster om Frankfurt.
Offren är mellan 21 och 44 år gamla, rapporterar Der Spiegel. Sex personer skadades, en av dem allvarligt.
Tobias Rathjen återvände därefter till sin lägenhet där han sköt ihjäl sin 72-åriga mamma. Han tog sedan sitt eget liv.
"Rasistiskt motiverad terrorattack"
Utredningen har tagits över av den federala tyska åklagarmyndigheten och utreds som ett terrordåd.
— Händelsen i Hanau är klart och tydligt en rasistiskt motiverad terrorattack, säger inrikesminister Horst Seehofer, och tillägger att det är det tredje högerextrema terrordådet i landet på bara några månader, rapporterar Welt.
— Hotet från högerextremismen, antisemitismen och rasismen i Tyskland är mycket stort.
Av rädsla för att andra gärningsmän ska inspireras av dådet utökas nu polisnärvaron på flera platser i landet.
— Vi kommer att öka polisnärvaron på känsliga platser, särskilt moskéer men också flygplatser och tågstationer, säger Horst Seehofer.
"Rasistisk världsbild"
Tobias Rathjen har laddat upp både en video och ett dokument i samband med dådet.
— Det avslöjar inte bara förvirrade tankar och konspirationsteorier utan även en djupt rasistisk världsbild, säger Tysklands federala åklagare Peter Frank.
Under torsdagen sa förbundskansler Angela Merkel att det ännu var för tidigt att fastslå motiven bakom attacken, men att det finns många indikationer på att gärningsmannen hade rasistiska och högerextrema motiv.
— Rasismen är ett gift. Hatet är ett gift. Och det giftet finns i vårt samhälle, sa Merkel.
Kände sig övervakad
Tobias Rathjen lämnade efter sig ett 24 sidor långt dokument. Hans huvudsakliga poäng som han ofta återkommer till är att han själv och tusentals andra tyskar är konstant övervakade av en allvetande, osynlig makt. Denna hemliga organisation kan både läsa och manipulera människors tankar, skriver Tobias Rathjen. Han tror sig ha varit övervakad i hela sitt liv.
Men han har också ett tydligt rastänkande. Han pekar särskilt ut turkar, marockaner, libaneser och kurder som folk med ”dåligt beteende”. Tyskland däremot menar 43-åringen är det land som ”det bästa och det vackraste i världen kommer i från” och att det tyska folket är ”ansvariga för att ha höjt hela mänskligheten”. Samtidigt som han skriver att de etniska grupper som han inte ser som tyskar är ”destruktiva på alla möjliga sätt”. Tobias Rathjen anser att islam är en kultur som är ”särskilt destruktiv”.
Tobias Rathjen skriver att dessa folkgrupper inte bara bör utvisas ur Tyskland, de ska inte få existera över huvud taget. Han skriver att han utan att blinka skulle vilja ”förinta” miljontals människor som han beskriver som ”misstag”, och radar upp bland annat Algeriet, Marocko, Libanon, Turkiet, Vietnam och en rad andra länder.
Mannen bedöms enligt Tysklands federala kriminalpolis ha varit svårt psykiskt sjuk.
Hade lagliga vapen
Nu utreder myndigheterna om mannen hade några medhjälpare. Det finns hittills ingenting som tyder på det, enligt polisen. 43-åringen var okänd för polis och säkerhetstjänster. Han var tävlingsskytt och hade vapenlicens för flera pistoler. Förra året klarade han en rutinkontroll som alla vapenägare går igenom i Tyskland utan anmärkning, enligt Der Spiegel.
Manifestationer och minnesstunder har hållits runt om i Tyskland. Samtidigt kommer också reaktioner från politiskt håll, där många riktar fokus mot det högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland och deras retorik. Partiets ledamöter har många gånger kritiserats för rasistiska uttalanden.
Socialdemokraternas generalsekreterare Lars Klingbeil uppmanade det tyska författningsskyddet att övervaka AfD:s partihögkvarter eftersom partiet har ”förgiftat samtalsklimatet i Tyskland de senaste månaderna och åren”.
Flera terrordåd
CDU-ledaren Annegret Kramp-Karrenbauer sa att attacken i Hanau stärkte henne i övertygelsen om att det aldrig får bli något samarbete mellan hennes parti och AfD.
— CDU ska inte samarbeta med ett parti som tolererar högerextremister och - ja, jag menar det jag säger - nazister, i sina egna led.
I slutet av december sa inrikesminister Horst Seehofer att Tyskland borde ha prioriterat kampen mot högerextremismen mycket tidigare och meddelade att insatserna ska trappas upp under 2020.
Inom loppet av ett år har det skett flera högerextrema våldsdåd i Tyskland. I oktober 2019 skedde terrordådet mot synagogan i Halle. I juni mördades politikern Walter Lübcke av en nazist. För bara en vecka sedan avslöjade polisen en högerextrem terrorgrupp som misstänks ha planerat attacker. 2016 dödades nio personer i ett högerextremt dåd i München.