Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

När han senare greps hade han skjutit ihjäl en person som passerade förbi synagogan, samt en person inne på en restaurang, men inte lyckats med målet att ta sig in i synagogan där uppemot 80 personer samlats för att fira Yom Kippur.

Mannen filmade dådet. Redan innan han kommer fram till sitt mål förnekar han Förintelsen, och i den text som den 27-årige mördaren lagt ut förtydligar han ytterligare sitt hat mot judar. Texten har överrubriken: ”Döda alla judar!”.

Tror på dold judisk makt

Han tror på konspirationsteorin om en dold allomfattande judisk makt. Det ord han själv använder är ZOG, Zionist Occupation Government (sionistiska ockupationsregeringen).

Bland nazister och antisemiter är ZOG en vanlig benämning på vad de menar är den styrande och utövande makten, som man anser är kontrollerad av en judisk konspiration som vill styra hela världen. Även medier och andra centrala samhällsaktörer anses vara styrda av ZOG.

Han skriver att han först hade tänkt att attackera en moské eller ett antifascistiskt center, men tillägger att det inte var meningsfullt eftersom han menar att det är judarna som står bakom invandringen - ”enda sättet att vinna är att hugga huvudet av ZOG”.

I texten ger mannen intryck av att ha förberett sig en längre tid. Han påstår att han ägnat månader åt att tillverka granater, sprängladdningar och flera hemmagjorda skjutvapen. Han har skaffat en militär hjälm samt en skottsäker väst.

Myten om befolkningsutbytet

Det övergripande målet var enligt mannen att döda så många ”icke-vita” som möjligt, främst judar. Men han uppger också att han ville visa på fördelarna med hemmagjorda vapen och få fler ”förtryckta” vita att agera.

Strax innan 27-åringen startar bilen och ger sig av pratar han in i kameran om hur ”feminismen är anledningen till sjunkande befolkningstillväxt i väst”. Det är ett påstående som återkommer i konspirationsteorin om ett pågående befolkningsutbyte i västvärlden.

Roten till alla problem är juden, avslutar mannen innan han kör mot synagogan i Halle.