Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Synagogans ordförande Max Privorozki säger till Spiegel att runt 70 till 80 personer befann sig inne i byggnaden när gärningsmannen gick till attack. 

— Han sköt flera gånger mot dörren och kastade flera brandbomber eller handgranater, men dörren höll. Gud har skyddat oss, säger Privorozki till tidningen.

Dådet inträffade under en av judendomens mest betydelsefulla högtider Yom Kippur. Tysklands utrikesminister Heiko Maas säger i ett uttalande att "vi måste agera mot antisemitismen i vårt land". Tysklands förbundskansler Angela Merkel har uttryck sin "djupaste sorg" efter dådet och besökte en synagoga i Berlin under onsdagskvällen.

Två personer sköts till döds i närheten av synagogan och två skadades. Efter skotten vid synagogen gick mannen in och sköt på människor inne på en falafelrestaurang i närheten. 27-åringen greps senare i Landsberg drygt två mil därifrån efter att ha skjutit mot polisen.

Livesände attacken

Gärningspersonen livesände attacken på streamingplattformen Twitch där användarna ofta livesänder när de spelar onlinespel. Tillvägagångssättet liknar det Brenton Tarrant använde sig av när han i mars i år attackerade en moské i nya zeeländska Christchurch och sköt 51 personer till döds. Det är också ett i raden av högerextremt motiverade attacker mot religiösa mål under pågående högtider bara det senaste året. Exempelvis dådet mot Tree of Life Congregation Synagogue i Pittsburgh, USA för drygt ett år sedan där elva personer dödades. Och attacken i somras riktad mot en moské i norska Bærum där ingen dödades, som norrmannen Peter Manhaus står åtalad för.

Den misstänkte gärningspersonen i Halle är en 27-årig man hemmahörande i staden. På den drygt 30 minuter långa filmen som han själv sände ut hörs han uttrycka antisemitiska och anti-feministiska motiv till attacken. Han menar att Förintelsen inte ägt rum och att judarna ligger bakom ”massinvandringen” som ett svar på demografiutmaningen han ser sedan ”feministerna” stoppat upp barnafödandet.

Det antisemitiska konspirationstänkadet han ger uttryck för delar han med många i de högerextrema miljöerna och skytten kunde redan i går kväll identifieras som en högerextremist.

Lade ut manifest

I ett manifest som sannolikt mannen själv lagt ut är han än mer tydlig med sina mål: ”Döda alla judar!”. Han pekar även ut andra grupper som svarta, muslimer, kristna och kommunister.

Dessutom kan Expo berätta att låten han spelar i bilen på väg till synagogan är en alternativ version av hip hop-artisten Futures låt ”Mask off”. I den politiska alt right-version som hörs i bilen finns textrader som ”master race, antithesis to the jew” och ”dropping red pills on the normal fags” - en homofobisk referens.

Redpill är en referens inom internetkultur som framförallt är kopplat till högerextremism och incel- och den antifeministiska rörelsen och syftar på ett piller som ska tas för att se sanningen (en referens till filmen Matrix).

Ingen ytterligare är misstänkt enligt den tyska polisen.