Mordmisstänkt tysk nazist pekar ut medbrottsling | Expo.se

Mordmisstänkt tysk nazist pekar ut medbrottsling

Publicerad 2020-01-09 16:04

Tysk polis grep 45-åringen två veckor efter mordet på Walter Lübcke. Han spårades med hjälp av en dna-träff. Genrebild.

Den huvudmisstänkte för mordet på den tyske politikern Walter Lübcke hävdar att det var hans kompanjon som sköt.

Det var den 2 juni 2019 som den kristdemokratiske politikern Walter Lübcke mördades med skott i huvudet i sitt hem. Dådet chockade Tyskland. En 45-årig nazist sade först att han utfört mordet, men tog senare tillbaka sitt erkännande.

Nu säger försvaret att 45-åringen ändrat sin historia om vad som hände vid mordet och att det var en annan person som sköt, rapporterar The Local. Mannen har tidigare figurerat i utredningen av mordet, men då som misstänkt för att ha försett 45-åringen med vapnet. Han har inte tidigare knutits till mordplatsen.

Enligt försvaret menar 45-åringen att han tillsammans med mannen sökt upp Walter Lübcke för att ge honom en ”omgång”, men att de inte hade planerat mordet. Han hävdar att ett meningsutbyte uppstått och att hans kompanjon, när Walter Lübcke ropade på hjälp, av misstag ska ha skjutit honom.

Högerextremister började intressera sig för Walter Lübcke i samband med flyktingkrisen 2015. Lübcke försvarade regeringspartiet CDU:s flyktingvänliga politik. Han mottog flera dödshot.

Mordet på Walter Lübcke har väckt avsky i Tyskland och förbundskansler Angela Merkel har sagt att högerextremismen i landet måste bekämpas.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons