Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Uppgiften framkom i ett skriftligt svar från det tyska inrikesdepartementet efter en parlamentarisk fråga kopplad till att hundratals nazister, tillhörande Nordiska motståndsrörelsens vänorganisation Der Dritte Weg, anordnat en förstamajdemonstration i östra Tyskland. Demonstrationen lockade runt 500 deltagare.  

Underrättelsetjänsten gör bedömningen att det idag finns mer än 24 000 nazister i landet, varav över 12 700 är beredda att använda våld mot staten, skrev inrikesministeriet i sitt svar, som offentliggjordes på fredagen, rapporterar flera medier.

Även radikaliseringen som sker på internet oroar underrättelsetjänsten, som dagligen övervakar hundratals webbplatser. 

"Risken att enskilda eller små grupper radikaliseras får inte underskattas", skrev departementet i sitt svar.

Nätradikaliseringen

Uttalandet kommer efter att det visat sig att Brenton Tarrant, åtalad för terrorattacken på Nya Zeelands mot moskéer i mars, var aktiv på samma nätbaserade spelplattform som David Ali Sonboly, en tysk-iransk tonåring som dödade nio personer i ett högerextremt dåd i München i 2016. 

Parlamentsledamoten Konstantin Kuhle, från Fria demokratiska partiet (FDP), var den som ställde den parlamentariska frågan. Han skriver i ett uttalande att det är centralt att vi drar lärdom av de incidenter vi sett de senaste åren och utvecklar metoder för att bevaka radikaliseringen på nätet.

"De digitala färdigheterna och den tillgängliga tekniken för myndigheterna måste förbättras så att högerextrem retorik inte övergår till våldshandlingar, skriver Kuhle enligt The Telegraph.

Der Dritte Weg är den organisation som Nordiska motståndsrörelsen de senaste åren haft mest kontakt med. Det visade en granskning som Expo gjorde tidigare i år. 

Ämnen i artikeln