Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under onsdagen samlades landets största nazistgrupp Nordiska motståndsrörelsen, NMR, för att demonstrera på första maj. Det blev ungefär som vi vant oss vid de senaste åren.
De hetsade, de mötte protester, de fick rubriker.
Och, kanske mest intressant, de var färre än tidigare år. Brände EU-flagga

I Ludvika vandrade cirka 150 nazister genom centrala delarna av samhället i en lugn tillställning. Polisen upprättade en anmälan om förargelseväckande beteende efter att NMR-aktivister bränt en EU-flagga. En motdemonstrant avlägsnades då hen ansågs ha stört genom att föra för mycket oväsen.Marschvägen kantades av fredliga motdemonstranter. Samtidigt arrangerade det lokala civilsamhället två olika evenemang för att visa sitt motstånd mot NMR:s närvaro. På Lorensbergaskolan var bland andra centerledaren Annie Lööf, representanter för ABB och Spendrups och det lokala civilsamhället på plats.

Tumult i Kungälv

I Kungälv blev det tumultartat. 250 personer slöt upp i NMR:s demonstration som kantades av oroligheter. En del av motdemonstranterna sköt in fyrverkerier och kastade knallskott och sten mot demonstrationståget och polisen. Motdemonstranter försökte också storma demonstrationståget. Under NMR-ledaren Simon Lindbergs tal grep polisen en av NMR-aktivisterna i publiken misstänkt för hets mot folkgrupp. 

GT rapporterar att polisen vid 16-tiden hade omhändertagit 20 personer. Misstankarna gäller bland annat brott mot knivlagen och hot mot den allmänna ordningen. 

Efter talen hölls nazisterna kvar av polisen som till slut skickade ytterligare 25 personer till polisstationen. Några misstänkta för brott, andra intagna för förhör. Brottsmisstankarna gäller våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp samt våld och hot mot tjänsteman. 

Försöker locka fler 

Nordiska motståndsrörelsen har under de senaste åren försökt locka fler anhängare. Utifrån har det sett ut som ett slags socialt experiment för var hur långt fanatismen kan nå i en stabil demokrati. 


NMR dyrkar Hitler och sprider en ovanligt aggressiv antisemitism. Under dagens demonstrationer hade så gott som alla tal ett antijudiskt tema.

Samtidigt har man försökt bredda sig. Organisationen har byggts om för att göra det lättare att vara med på deltid. Demonstrationsleden har öppnats för anhängare och nyfikna.

I ett internationellt perspektiv har strategin varit en framgångssaga. Det finns nog ingen annan organisation i världen som samlar så, i sammanhanget, många anhängare till en öppet revolutionär nationalsocialistisk agenda.

Trenden har vänt

Under några år lyckades faktiskt projektet även ur ett svenskt perspektiv. För varje ny demonstration slöt fler personer upp. 

Nu har trenden vänt.

Förra året samlades 350 personer i nazisternas demonstration i Ludvika. Samtidigt tågade 140 personer i Boden. Runt 500 personer totalt. I år var de runt 400 totalt. 150 i Ludvika, 250 i Kungälv.

NMR-aktivister i vit skjorta demonsterar på första maj i Ludvika 2019.
NMR-aktivisterna i vit skjorta gick längst fram i ledet i demonstrationen i Ludvika. Kärnaktivisterna står för den största delen av NMR:s aktivism. Foto: Expo

Som Expos nya årsrapport visar så var Nordiska motståndsrörelsen mer aktiva än någonsin förra året. Det är i första hand kärnaktivisterna som står för jobbet, de som går med vita skjortor under demonstrationerna. Och de är ungefär lika många som tidigare. 


Men när det gäller att locka anhängare som inte viger hela sitt liv åt nazismen så går det allt trögare. 

Konkurrensen från andra grupper inom vit makt-miljön har ökat. Efter att NMR misslyckades totalt i höstens val så finns det inte heller något för sympatisörer att hänga upp sina förhoppningar på. 


Det krävs trots allt ganska mycket för att du ska orka ställa dig på ett torg i flera timmar, lyssna på uttröttande tal, omgiven av människor som avsyr allt du står för. Om du dessutom bor 50 mil bort och inte känner någon vid demonstrationen så stannar du nog hellre hemma en ledig dag.

En politisk sekt

Det är ingen större överraskning för de flesta. Men nu borde det stå klart även för vit makt-rörelsen. Öppen nazism är dömt att förbli en sektverksamhet. 


Det är också det som gör en organisation som Nordiska motståndsrörelsen farlig. De kommer inte locka massorna. De skapar istället en egen logik där våldet och hatet blir normalt. Där du många gånger bryter banden med vänner och familj, där du lider under intern press och pennalism och där vägen ut är svår att hitta. Det är inte längre mängden anhängare som ansluter till NMR:s demonstrationer som är problemet. Utan männen i vita skjortor, som trots allt fortsätter att dyka upp, och som fastnat i en politisk sekt som kommer att bli allt mer desperat.