Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Läs alla artiklar om NMR:s förstamajdemonstrationer.

16:00

Alla tal är avslutade och demonstrationstågen har begett sig tillbaka till respektive samlingsplats. Vi vill tacka för att ni har följt med oss under dagen. Vi kommer att uppdatera sajten med sammanfattande artiklar och analyser under eftermiddagen och kvällen. 

15:39, Boden

Simon Lindberg, NMR:s ledare, blir intervjuad i organisationens egen videoström. Han säger att det har varit en "oerhört bra dag". 
– Inte ens på 30- och 40-talet hade vi demonstrationer så här långt norrut. Vi bryter ny mark. Och två demonstrationer på samma gång. Fantastiskt, säger Simon Lindberg.

15:35

I Boden meddelar man att man börjar packa ihop. De ska vandra tillbaka till samlingsplatsen, varifrån de ska ta sig till en annan plats för samkväm. 

I Ludvika avslutar man talen med en allsång. Sedan överraskar Per Öberg publiken med att ta upp en nalle som han låtsas är Alice Bah Kuhnke, som han också debatterar med. 

15:30, Boden

Holmqvist kritiserar demokratiska val – som han kallar "det här heliga lappläggandet" – och menar att det är lika tabubelagt att kritisera som "den judiska mytologin om Förintelsen". Han säger att "lögnpressen" tillhör bankirer och mediafamiljer som ofta tillhör ett främmande folk, "ni vet", ett folk som har "näsa för affärer". 

15:25, Ludvika

Per Öberg pratar om lokalpolitiken i Dalarna. Han beklagar sig också över att folk är rädda för NMR i Ludvika. Han menar att media avhumaniserar NMR, och att han är glad trots att media har hetsat mot dem. Öberg kritiserar Sverigedemokraterna som han menar har svikit. 

Han avslutar med att säga att han "vet med hela min kropp" att NMR kommer att segra.

15:20, Boden

Polisen har upprättat en anmälan mot en av NMR:s talare i Boden för hets mot folkgrupp. Det berättar polisens presstalesperson för Expos reporter. Det ska röra sig om en talare som sagt "hell seger". Polisen kommer gå igenom materialet i efterhand och se om fler brott begåtts.

15:13, Boden

Lindberg tackar för sig med en knuten näve i luften och ropar "Hell... skotta". I stället görs det plats för Simon Holmqvist. Han är nyhetsredaktör på NMR:s nättidning, Nordfront. Han är gruppchef i kampgrupp 604, vilken täcker Skellefteå med omnejd. Holmqvist fanns sedan 2014 i nätverket kring den rasideologisk plattformen Motgift. Mot slutet av 2015 sökte han medlemskap i NMR och deltog 1 maj 2016 i demonstrationen i Borlänge iklädd vit skjorta.

15:10, Boden

Simon Lindberg vänder sig till de han kallar "vidriga folkförrädare". Han säger att "vill ni skonas när folkstormen bryter loss (...) så måste ni våga hugga den främmande hand som föder er". Han säger att NMR ska "göra rent hus med förrädarna" och att "så länge blodslinjen är ren så står vi enade". 

15:03, Boden

Lindberg säger att NMR representerar det nordiska folket "innan det kuvades av mörkermakterna". När män fortfarande var män och kvinnor fortfarande var kvinnor. När vikingar erövrade världen. Han menar att de gjorde sin plikt som män, till hundra procent uppbackade av självsäkra kvinnor. Det handlar inte längre om klasser, utan om folket mot främlingarna och politikerklassen, säger han.

15:02, Ludvika

Per Öberg kliver upp på scenen och börjar med en liten gymnastikövning. Öberg leder NMR:s politiska gren som lanserades 2015. Han är förstanamn på partiets valsedel till kommunfullmäktige i Ludvika och sitter sedan valet 2014 i kommunfullmäktige i Ludvika, inkuppad på ett SD-mandat. Öberg har en bakgrund i nazistiska Riksfronten på 90-talet och uppger att han gick med i SMR 2001. Öberg fungerar också som presstalesman för NMR. 

14:59, Ludvika

Thunlind säger att "världssionismen tjänar miljarder på den så kallade Förintelse-myten". Han säger att "vi vill inte ha er skräpkultur och bögpropaganda". 

14:55, Ludvika

Jimmy Thunlind säger att nazismen vänder sig mot klassmotsättningar, det är bara ett "judiskt-marxistiskt påhitt". Han säger att den "sionistiska globalismen" parasiterar på andra folk. 

14:49, Boden

Simon Lindberg noterar att det befinner sig samer bland motdemonstranterna. Han beskriver samerna som "etnocentriska" och rasistiska. 

14:46, Ludvika

Elofsson avslutar sitt tal med "länge leve Norden, länge leve Motståndsrörelsen"! Efter honom kliver Jimmy Thunlind upp på scenen. Han är en flitig aktivist som ofta deltar på NMR:s aktiviteter och en regelbunden krönikör på NMR:s sajt där han skriver under pseudonymen Leif Eriksson. Hans texter är ofta antisemitiska, han argumenterar emot människors lika värde, hyllar Nazitysklands andreman Hermann Göring och kallar Sverige för en diktatur. På VK, den ryska motsvarigheten till Facebook, har han skrivit: “Lasermannen – Ett ljus i mörkret!” och förnekat att Förintelsen ägt rum. Kandiderade i lokalvalet för Moderaterna 2010. Efter valet fick han en plats som nämndeman. Han har rört sig i vit miljön sedan åtminstone år 2000.

14:45, Boden

NMR-ledaren Simon Lindberg intar scenen i Boden. Han efterträdde i slutet av 2015 Klas Lund som NMR:s ledare. Han har sin bakgrund i Nationalsocialistisk front där han var aktiv under nästan hela 00-talet. År 2005 utnämndes han till länsledare för NSF i Skåne.
Lindberg är dömd för skadegörelse, olaga hot och medhjälp till misshandel.

14:42, Ludvika

Elofsson pratar om "sionistglobalister" som "leder det blinda folket till sin undergång". Han säger deras mål är ett "rotlöst, passivt, blandfolk" och att ett rasmedvetet folk är deras största fiende. Globalisterna arbetar för att Norden ska "översvämmas av folk av främmande raser", säger han. 

14:33, Ludvika

Jörgen Kronmann avrundar sitt tal och lämnar plats för Sebastian Elofsson. Han har sedan 2015 deltagit i NMR:s aktivism i Skåne och talade även under NMR:s demonstration i Falun i fjol. På organisationens propagandasajt skriver Elofsson att han “väljer att med stolthet och glädje uppfylla den heliga plikten att kämpa och dö för [sitt] folk”. Före engagemanget i NMR uttryckte Elofsson i sociala medier stöd för det nu nedlagda Svenskarnas parti. 

14:31, Boden

Bo Nilsson avslutar sitt tal med ett "tack så mycket och hell seger!" Upp på scen kliver Fredrik Vejdeland, han presenteras som "Mr. HMF" (hets mot folkgrupp). Vejdeland är göteborgaren som är strateg och politisk redaktör för NMR:s nättidning, Nordfront. Vejdeland var tidigare ansvarig utgivare för nätpublikationen och fälldes då vid upprepade tillfällen för hets mot folkgrupp och uppvigling. Han har avtjänat ett fyra månaders fängelsestraff för hets mot folkgrupp. Har varit en del av NMR sedan mitten av 00-talet och ingår i NMR:s riksledning.

14:29, Ludvika

Jörgen Kronmann säger att det pågår ett folkmord. Det demokratiska systemet är korrupt och myglar. NMR är inte intresserade av att reformera systemet, de vill ha ett systemskifte. Det bygger på att folket är kärnan i nationen. 

14:25, Boden

Bo Nilsson kallar utomeuropeiska invandrare för ockupanter. De ska skickas tillbaka till sina "skitländer" omgående. Han menar att svenskarna måste undvika att blandas ut rasmässigt. Han uttrycker också de 14 orden, en välkänd nazistisk slogan.

14:20, Boden

Bo Nilsson kallar kommunfullmäktige för ett "skithus" och pekar ut sina politiska moståndare som "demokrater". Han säger "äckligt svineri" på tyska om Pride.

14:17, Ludvika

Jörgen Kronmann kliver upp på scenen. Han har bakgrund i nu nedlagda Nationaldemokraterna (ND)  där han varit ordförande i syddistriktet och suttit i partistyrelsen. 
I valet 2014 kandiderade han för nu nedlagda Svenskarnas parti. 
Efter tiden i SvP var han engagerad i Folkets demonstration men blev missnöjd med  gruppens SD-vänlighet och anslöt sig efterhand till NMR.

14:15, Ludvika

Per Sjögren pratade till en ljudkuliss av motdemonstranter. Han pratade om höstens val och om kandidaterna som ställer upp i valet i Ludvika. Han uppmanade till kamp och vill att man ska "återta makten från globalisterna". 

14:10, Boden

Robet Eklund pratade om att det kommer att bli en smutsig valrörelse. Han spred en antisemitisk konspirationsteori om "hets" mot organisationen från medierna. Innan honom pratade konferenciern David Nilsson, även han rörde vid antisemitism när han pratade om en "rotlös klick som styr". 

14:07, Boden

Bo Nilsson kliver upp på scenen i Boden. Till höstens val är han NMR:s förstanamn till kommunvalet i Boden. Han var aktiv inom Sverigedemokraterna mellan 1989 och 1993, bland annat som partiets vice ordförande från 1991 till 1992. Han har varit knuten till NMR sedan 2008. Nilsson har en rad domar på sig. 1982 dömdes han för kvinnomisshandel, fyra år senare för en misshandel med rasistiska förtecken mot en man och en kvinna på en krog och 2001 dömdes han till två år och sex månaders fängelse för mordbrand. Han har också dömts för olaga hot, hets mot folkgrupp och brott mot upphovsrättslagen.

14:02, Ludvika

Första talare i Ludvika är Per Sjögren. Han är ledare för NMR i Dalarna och Värmland. Han har varit aktiv i nazistiska kretsar sedan slutet av 90-talet och har bland annat varit medlem i Nationalsocialistisk Front. Sedan 2008 har Sjögren varit kopplad till NMR. Han är dömd för upprepade vapenbrott, flera hemfridsbrott, grov misshandel och misshandel, olaga hot, grovt rattfylleri och narkotikabrott. 2003 ålades han med besöksförbud mot en kvinna. Sjögren kuppades in på ett SD-mandat i Borlänge i  valet 2014. I valet i höst är han NMR:s andranamn andranamn i valet till kommunfullmäktige i Ludvika.

13:57, Boden

Första talet i Boden hålls av Robert Eklund. Han är chef för NMR i norra Norrland och IT-ansvarig i organisationen, där han varit verksam sedan omkring 2010. Eklund har  funnits i vit makt-miljön sedan 90-talet och var en av de drivande bakom Nationell Norrland under 00-talet. Han är dömd för flera brott, bland annat en rasistisk misshandel med kniv 1995. De senaste domarna är från 2013 och 2014; våldsamt motstånd och ofredande under en manifestation i Umeå.

13:47, Boden

En reporter från orten beskriver antalet motdemonstranter som unikt och drar sig till minnes gruvstrejken 1969 som jämförelse.

13:43, Boden

Polisens presstalesperson Patrik Ström uppskattar antalet antinazister till mellan 2 000 och 2 500. Han är nöjd med insatsen hittills. En motdemonstrant är misstänkt för våld mot tjänsteman och en polis ska ha skadats lindrigt i ansiktet.

13:38, Ludvika

NMR-aktivisten Robin Boström som "programleder" NMR:s direktsändning från Ludvika är dömd för en rad våldsbrott och står nu åtalad för förgripelse mot tjänsteman för intrång på en åklagares tomt i Visby 2016.

13:33, Ludvika

Tåget i Ludvika har tagit sig fram till platsen för talen och börjar promenera in i fållan.

13:15, Boden

NMR har samlats i sin fålla och är avspärrade. Polisen har nu kontroll över läget, enligt Expos reporter på plats.

13:11, Boden

Nordiska motståndsrörelsen har samlats för att hålla sina tal.

NMR har kommit fram till platsen där talen ska hållas. 

13:07, Ludvika

Demonstrationståget skanderar inövade ramsor. Däribland "nationalsocialism – folkgemenskap", "vi är inte politiker, vi är folket" och "nordisk revolution – utan pardon".

13:03

Just nu lutar det åt att runt 450 personer har samlats för att marschera med de båda tågen. I förväg hade NMR räknat med att samla 800 personer. 

13:00, Boden

Det är mycket folk längst med NMR:s marschväg. Sker det en spontan rusning kan det vara svårt för polisen att hantera, säger Expos reporter på plats.

12:57, Ludvika

Det andra demonstrationståget börjar nu marschera från samlingsplatsen. 

12:53, Boden

Demonstrationståget rör på sig igen. Det är mycket motdemonstranter längst trottoaren. Expos reporter på plats upplever stämningen som spänd.

12:49, Boden

Bilder från NMR:s videoström från demonstrationen bekräftar hur en aktivist gör ett utfall från tåget och förs undan av polis. 

12:46, Boden

NMR uppger att en aktivist har omhändertagits av polis efter att ha "försvarat" demonstrationståget.

12:42, Boden

Polisen har ingripit efter att NMR av oklar anledning rusat mot motdemonstranter. Tåget står nu still i närheten av Brogatan.

12:27, Boden

Demonstrationståget börjar röra på sig. De rör sig i tolv led med fanor och forsätter skandera sina slagord.

12:23, Ludvika

Nazister samlas inför demonstrationståg i Ludvika

I Ludvika tror polisen att det rör sig om cirka 200 demonstranter. Det innebär att de sammanlagt är 320 personer som demonstrerar för NMR. 

12:18, Boden

Polisen uppger att det är ett 80-tal uniformerade nazister, resten är civilklädda. Ungefär ska det röra sig om 120 demonstranter totalt. 

12:14, Ludvika

Ett 30-tal clowner mot rasism har samlats en bit från från NMR. 

12:05, Boden

Nazister startar demonstrationståg i Boden

Demonstrationståget har börjat marschera mot den ursprungliga samlingsplatsen på parkeringen vid Dollarstore. De är uniformerade och går i ordnade led. 

11:45, Boden

Politiker i Boden har kallat samman en tvärpolitisk manifestation med anledning av Nordiska Motståndsrörelsens demonstration på orten. Det är en manifestation för mänskliga rättigheter och demokrati. 
– Det är fruktansvärt att NMR är här. Det är ett hot mot demokratin, säger Eivy Blomdahl (S), ordförande i Bodens kommunfullmäktige. 

11:30, Boden

Nordiska motståndsrörelsen samlas inför en demonstration på första maj i Boden
Nordiska motståndsrörelsen samlas inför demonstrationen i Boden. Expo 

Vid 11.30 hade NMR-aktivister börjat samlas vid Björknäshallen i Boden. Tanken är att de ska ta sig därifrån till den mötesplats de ursprungligen meddelat att de skulle samlas på – Kaptensgatan. Demonstrationen är planerad att börja någon gång mellan 12.30 och 13.00. När de sedan tagit sig till Kvarnängen är tanken att talen ska inledas.

Detta händer idag

I dag demonstrerar Nordiska Motståndsrörelsen i Ludvika och Boden. På båda platserna ska demonstranterna samlas vid 12-tiden. I såväl Ludvika som Boden ska fem talare hålla tal. Organisationens ledare Simon Lindberg ska hålla tal i Boden. 

I Ludvika har NMR tillstånd att demonstrera fram till klockan 18. NMR har samling vid Mossplan klockan 12 och inleder demonstrationen vid 13. Talen kommer att hållas när de tagit sig till Garvarns torg, där de beräknas vara framme vid 14-tiden.