Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

”Inte till en äcklig jude”. För några veckor sedan sände SVT Jan Schermans dokumentärserie ”Länge leve demokratin”. I ett av klippen frågar han ut en av Nordiska motståndsrörelsens, NMR, aktivister i deras tält under förra årets Almedalsvecka. Jan Scherman vill veta vilken plats han, som har judiskt påbrå, har i Nordiska motståndsrörelsens Sverige?
NMR-aktivisten viker undan och vill inte svara på några frågor överhuvudtaget.
”Men du kan väl svara på en fråga, insisterar Jan Scherman. 
”Inte till en äcklig jude” svarar NMR-aktivisten.

Sekvensen är talande. Ogenerat judehat inför en rullande kamera. Vad annars kan man förvänta sig från Sveriges mest fanatiska antisemitiska organisation?

Judehatet är iögonfallande

På första maj demonstrerar NMR i Boden och Ludvika. Svenska Dagbladet rapporterade i måndags att organisationen kan komma att bli ett verktyg för rysk propaganda under valrörelsen. Expressen avslöjar att polisen jobbar med att plocka vapen ifrån NMR-medlemmar. Och vi har under de senaste dagarna uppmärksammat hur organisationen drillar sina aktivister i hur man ska attackera sina motståndare med kniv.

Putin, vapen och våld. Allt det där är oroande, och kittlande, läsning. Men först och främst är det judehatet som är grejen med Nordiska motståndsrörelsen.

De som på allvar oroas över antisemitismen brukar vara noga med att påminna om dess olika ansikten. Den är en central del av extremhögern, finns inom islamismen, har levt kvar inom delar av vänstern och ligger nära till hands bland konspirationsteoretiker. Den finns i folkligt förankrade föreställningar och har fått ytterligare en dimension genom invandringen från mellanöstern. 

Vi måste klara av att se alla dessa uttryck för antisemitism samtidigt. Men ingenstans i Sverige är hatet mot judar så iögonfallande som hos Nordiska motståndsrörelsen.

Den är så tydlig att den nästan inte tas på allvar.

Talar om ”Förintelsebluffen”

Alla ideologier utgår från en konflikt i samhället. Nazismen är en övertygelse om att den så kallade ariska rasen befinner sig i en ödesmättad strid mot en internationell judisk komplott. Inga politiska landvinningar har ett verkligt värde förrän den påstådda judiska världskonspirationen är krossad.

Nordiska motståndsrörelsen är, även med internationella mått mätt, närmast unika i sin nazistiska övertygelse. Medan resten av extremhögern låter sig inspireras av nya ideologiska influenser har NMR valt att hålla fast vid Hitlers principer.
Och därmed antisemitismens alla beståndsdelar.  

Det är därför en av deras aktivister inte pratar med ”äckliga judar”.

Det är därför det går att läsa på deras flygblad att de vill ”återta makten över vårt land från de globalister som styr oss”. Med ”globalister” som ett av många kodord för den påstådda judiska internationella sammansvärjningen.

Det är därför de på första maj förra året hyllade Nazityskland och talade om ”Förintelsebluffen”.

Vill skydda Ludvika mot ”globalister”

Även i politikens gråa vardag dyker antisemitismen upp. I Ludvikas kommunfullmäktige kuppade en av NMR:s frontfigurer, Pär Öberg, in sig på ett av Sverigedemokraternas mandat i förra valet. På ett möte i januari 2016 avhandlade kommunens politiker frågan om anläggningen Brunnsvik.

Skulle kommunen gå in och köpa fastigheterna som gapade tomma? Vänsterblocket var för, de borgerliga partierna var emot. Sverigedemokraterna menade att det var viktigt att kommunen köpte anläggningen för att förhindra privata aktörer att använda den som asylboende.

Och så var det Pär Öbergs tur. Brunnsvik skulle inte ställas till förfogande för den ”cyniska massinvandringsindustrin”, förklarade han. För den är egentligen orkestrerad av ”sionistiska globalister”. Och de, förklarade Öberg för den lilla skaran fritidspolitiker, har ”faktiskt en plan att förinta vårt folk.”

Antisemitisk aktivism 

Nordiska motståndsrörelsen ser världen ut antisemitismens prisma. Allt kan de härleda till fantasin om den judiska komplotten. Därmed är det rimligt att betrakta i princip alla deras aktiviteter som direkt eller indirekt antisemitisk aktivism. Manifestation, flygbladsutdelningar och föredrag handlar om vinna mark för ett judehat som saknar motstycke bland svenska politiska organisationer.

Så när nazisterna marscherar genom Boden och Ludvika på första maj, se dem då för vad de är. De är inte i första hand Putins lakejer, eller våldsamma brottslingar. De är det svenska judehatets gatutrupper.