Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det är genom klistermärken, affischer, flygblad och banderoller som de flesta svenskar kommer i kontakt med vit makt-miljön.

I Expos årsrapport har sådana former av aktiviteter registrerats som propagandaspridning. År 2018 registrerades 2 953 tillfällen. Nordiska motståndsrörelsen är fortfarande den organisation som sprider mest propaganda i det offentliga rummet med 2 801 aktiviteter. Samma siffra för Nordisk ungdom är 95 och för Alternativ för Sverige 33. Det fria Sverige stod för 26 propagandaaktiviteter. 

Bakom siffrorna finns ett propagandabudskap som ofta är hotfullt och fokuserar på grupper som NMR pekar ut som problem, till exempel minoriteter, journalister och makthavare.  

 

Antisemitisk valrörelse

”Krossa homolobbyn” stod det på klistermärken som Nordiska motståndsrörelsen satte upp på en rad orter i Sverige. ”Stoppa invasionen” stod det på andra. Aktivister satte även upp klistermärken med en bild på en snara och texten ”Reserverad för folkförrädare”.

Organisationens valpropaganda byggde till stor del på den antisemitiska konspirationsteorin om att Sverige och västvärlden styrs av en påstådd judisk världskonspiration. Själva framställer sig organisationen som ett alternativ till den ordningen och använde sig bland annat av sloganen ”vi är inga politiker – vi är folket”.

Liksom tidigare år har Nordiska motståndsrörelsens skickat aktivister till skolor vid temadagar om Förintelsen. Som exempelvis i Umeå där NMR dök upp på en skola i samband med Förintelsens minnesdag den 27 januari. Organisationen spred även ett flygblad inför minnesdagen där de hävdade att ”Förintelsen är en bluff”. På flygbladet pekades kända förintelseöverlevande ut som ”mytomaner”.

Skåne i topp

Trots att Nordiska motståndsrörelsen ställde upp i lokala val i Boden, Ludvika och Kungälv var de som mest aktiva i Skånes län. Där genomförde de 636 aktiviteter av typen propagandaspridning. Hur mycket propaganda som sprids i en kommun säger inte nödvändigtvis något om hur stark organisationen är på orten. En förklaring, som fallet är i Skåne, är att enstaka aktivister frekvent sprider propaganda.

 

Antalet manifestationer, som även innefattar flygbladsutdelningar, var under förra året 259 stycken. Året innan låg den siffran på 154 stycken. 

Antimuslimskt budskap

Alternativ för Sverige, som grundades 2018 av ledningen i Sverigedemokraternas uteslutna ungdomsförbund SDU, ställde upp i riksdagsvalet. De genomförde en valrörelse med en torgmötesturné där talen präglades av ett antimuslimskt budskap. Bland annat förespråkade de att staten ska kunna tvångsöverta moskéer.

Partiet profilerade sig med en extrem migrationspolitik. De ville utvisa en halv miljon människor och drev kravet att alla medborgarskap som utfärdats från och med år 2000 ska granskas. 

Under partiets valfinal i Stockholm satte partiet upp en banderoll med texten ”Vi förklarar krig mot dem som byter ut vårt folk”. Myten om ett pågående folkutbyte är central i vit makt-miljön och konspirationsteorin var till exempel det dominerande budskapet i terroristen Brenton Terrants manifest. Terrant står åtalad för att ha mördat 50 personer i två moskéer i Christchurch, Nya Zeeland. 

NMR i Almedalen 2018.
NMR precis som andra grupper inom vit makt-miljön riktar ofta sitt hat mot hbtq-rörelsen. Foto: David Lagerlöf

Homofobiska aktioner

Den propaganda som sprids av vit makt-miljön leder även till fysiska aktioner. Hetsen mot politiker tog sig tydligt uttryck under Almedalsveckan där aktivister från Nordiska motståndsrörelsen störde flera partiledares tal.

Redan innan Almedalsveckan hade de uppmanat sina aktivister att störa ”folkförrädarna”. Organisationens aktivister trakasserade och gav sig även på det man uppfattade som meningsmotståndare och minoriteter.

I Dalarna brände aktivister Prideflaggor som hissats av kommunen. I anslutning till ett Pridetåg i Almedalen gick aktivister i Nordiska motståndsrörelsen till angrepp mot en kvinna som höll i en Prideflagga. I Ludvika protesterade NMR-aktivister mot en Prideparad med en banderoll med texten: ”Värna barnen. Krossa homolobbyn”.

Läs mer om metod och definitioner här.

LADDA NER ALL STATISTIK FÖR ALLA KOMMUNER OCH LÄN