Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var den 2 juni som den kristdemokratiska politikern Walter Lübcke mördades vid sitt hem i Kassel. Lübcke har uppmärksammats för att ha stått upp för en generös flyktingpolitik, vilket kan vara ett motiv för förövaren. 

Enligt The Guardian som hänvisar till uppgifter inom den tyska underrättelsetjänsten är den misstänkta gärningsmannen kopplad till flera nazistiska organisationer som NPD och Combat 18. Den misstänkta gärningsmannen ska även tidigare varit fängslad för ett bombförsök 1993.

Mordet utreds av en federal åklagare och en talesperson för myndigheten uppger att de misstänker att de har att göra med ett högerextremt terrorfall.  

Starka reaktioner

Mordet har väckt avsky i Tyskland och förbundskansler Angela Merkel säger att högerextremismen måste bekämpas i sin linda, rapporterar TT.

- Det var inte bara en avskyvärd handling, men också en anledning för oss att återigen på alla nivåer leta efter tecken på högerextremism, säger hon.

Utrikesministern Heiko Maas säger i ett uttalande.

– Det talas alldeles för ofta om individuella fall eller vansinnesdåd när det kommer till högerextrema attacker. Terrorism är terrorism. Det finns ingenting att relativisera.

Stor grupp våldsamma högerextremister

Det tyska författningsskyddet som bevakar anti-konstitutionella aktiviteter i landet har under 2018 kopplat sex mordförsök till högerextremister och totalt 48 våldsdåd. Det är en kraftig ökning jämfört med föregående år då 28 våldsbrott registrerades. 

Författningsskyddet uppskattar att det finns 24 100 högerextremister i landet. Av dessa betraktas över hälften, 12 700. vara ”våldsorienterade”.