Annons

Merkel kräver krafttag mot högerextremism efter mord på politiker

Publicerad 2019-06-24 16:43

Angela Merkel

Förbundskansler Angela Merkel kallar mordet på partikamraten Walter Lübcke avskyvärt och kräver krafttag mot högerextremism.

Den 2 juni mördades den tyska politikern Walter Lübcke. Den misstänkte gärningsmannen är nazist och mordet har återigen satt det högerextrema våldet i Tyskland på agendan. ”Högerextremismen måste bekämpas i sin linda", säger förbundskansler Angela Merkel i ett uttalande. 

Det var den 2 juni som den kristdemokratiska politikern Walter Lübcke mördades vid sitt hem i Kassel. Lübcke har uppmärksammats för att ha stått upp för en generös flyktingpolitik, vilket kan vara ett motiv för förövaren. 

Enligt The Guardian som hänvisar till uppgifter inom den tyska underrättelsetjänsten är den misstänkta gärningsmannen kopplad till flera nazistiska organisationer som NPD och Combat 18. Den misstänkta gärningsmannen ska även tidigare varit fängslad för ett bombförsök 1993.

Mordet utreds av en federal åklagare och en talesperson för myndigheten uppger att de misstänker att de har att göra med ett högerextremt terrorfall.  

Starka reaktioner

Mordet har väckt avsky i Tyskland och förbundskansler Angela Merkel säger att högerextremismen måste bekämpas i sin linda, rapporterar TT.

- Det var inte bara en avskyvärd handling, men också en anledning för oss att återigen på alla nivåer leta efter tecken på högerextremism, säger hon.

Utrikesministern Heiko Maas säger i ett uttalande.

– Det talas alldeles för ofta om individuella fall eller vansinnesdåd när det kommer till högerextrema attacker. Terrorism är terrorism. Det finns ingenting att relativisera.

Stor grupp våldsamma högerextremister

Det tyska författningsskyddet som bevakar anti-konstitutionella aktiviteter i landet har under 2018 kopplat sex mordförsök till högerextremister och totalt 48 våldsdåd. Det är en kraftig ökning jämfört med föregående år då 28 våldsbrott registrerades. 

Författningsskyddet uppskattar att det finns 24 100 högerextremister i landet. Av dessa betraktas över hälften, 12 700. vara ”våldsorienterade”.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons