Strache döms för korruption | Expo.se

Annons

Strache döms för korruption

Publicerad 2021-08-27 16:48

Heinz-Christian Strache

Heinz-Christian Strache döms till villkorlig dom för korruption.

Österrikes tidigare vicekansler och den tidigare partiledaren för det högerextrema partiet FPÖ, Heinz-Christian Strache, dömdes på fredagen för korruption.

Domstolen fann att Heinz-Christian Strache gjort sig skyldig till korruption genom att ha bidragit till en lagändring som gynnade en bekant, som bland annat driver en plastikkirurgisk klinik, det rapporterar flera medier.

Strache ska i utbyte ha fått 10 000 euro i partibidrag och en inbjudan till Korfu. Han döms till 15 månaders fängelse, villkorlig dom, för händelsen. 

Strache avgick 2019 efter den så kallade ”Ibiza-gate”. De tyska tidningarna Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung publicerade då en videoinspelning från 2017. Videon visar ett möte i en lyxvilla på Ibiza där Strache, tillsammans med ytterligare en partihöjdare, satt i möte med en kvinna som uppgav sig vara nära släkt med en rysk oligark.

Mötet avhandlade ett möjligt köp av den österrikiska tidningen Kronen Zeitung och förändringar i tidningens redaktion. Strache erbjöds även kampanjbidrag i utbyte mot garantier om att vinna offentliga upphandlingar.

Dagens dom rör inte Ibizaaffären. Men korruptionsbrottet uppdagades i samband med att Straches telefon togs i beslag under Ibiza-utredningen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons