Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Ni som ska dansa och fira här, vi påminner er om morden på två tredjedelar av Europas judar", sa Rudolf Gelbard, överlevande från Förintelsen i samband med protesterna mot balen förra året.

Tusentals personer hade då samlats för att protestera utanför Hofburgspalatset där balen ägde rum. Inne på balen var bland andra partiledaren för franska Front National, Marine Le Pen, europaparlamentarikern för belgiska Vlaams Belang, Phillips Claeys, och representanter från det österrikiska Frihetspartiet, FPÖ. Från Sverige var Sverigedemokraternas partitoppar Björn Söder och Kent Ekeroth på plats.

Wiener Korporationsball, WKR, är en tradition sedan 1952. BBC News rapporterar att balen anordnas av flera studentföreningar som består av europeiska högerextremister. Förra året plockades balen bort från FN-organisationen UNESCO:s världskultursarvslista. UNESCO uppger att det var ett stort misstag att de tog med WKR-balen i sin lista från början.

På fredagen anordnas balen igen. Denna gång kommer en delegation från Sverigedemokratisk ungdom, SDU, delta på balen. SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand säger till Sveriges Radio att han kommer att möta sina "kollegor" i FPÖ:s ungdomsförbund på balen.

– Det ska bli oerhört trevligt att åka till Wien några dagar och träffa likasinnade politiker från nationalistiska ungdomsförbund. Det ska bli absolut fantastiskt, säger Kasselstrand.

Kasselstrand uppger att SDU samarbetar med FPÖ, Vlaams Belang och Front National. Han säger också till Sveriges Radio att han ser fram mot att möta FPÖ:s partiledare Heinz-Christian Strache. Något han också gjorde på torsdagen.

"Trevligt samtal med HC Strache igår. Nu dags att besöka ungdomsförbundets lokaler i Wien. Ikväll är det WKR-Ball", skriver Kasselstrand på Twitter.

Gustav Kasselstrand har tidigare flera gånger talat om att han vill öka samarbetet med europeiska partier som han ser som nationalistiska.

– Vi måste stärka vänskapsbanden med partier i Italien, Österrike och Belgien så att vi får en solid bas att stå på. Mitt mål är att öka samarbetet, sa Kasselstrand i Almedalen förra året på ett seminarium med FPÖ:s ungdomsförbund, Ring Freiheitlicher Jugend, RFJ.

Seminariet öppnades med en inspelad hälsning från Strache. Heinz-Christian Strache har flera gånger hamnat i blåsväder för att ha spridit antisemitism. När krigsveteranen Otto Scrinzi avled förra året hyllades han av Strache.

"Hans liv representerade vår rörelses värderingar", sa Strache.

Otto Scrinzi var gruppledare för SA under andra världskriget och medlem i nazistpartiet, NSDAP. Efter tredje rikets fall verkade han för en allmän amnesti för nazistiska krigsförbrytare.

I augusti förra året publicerade Strache en antisemitisk nidbild på sin Facebooksida. Bilden föreställde en bankman med krokig näsa och davidsstjärnor på sin kavajärm som serverades kakor av en regeringstjänsteman. Vid "bankmannens" bord satt en avmagrad man, som symboliserade folket, med en tom talrik. Motivet var klassiskt antisemitiskt och porträtterade judar som utsugare med kontroll över regeringen.

Strache publicerade samma helg en bild som visade honom och en annan FPÖ-politiker äta spädgris. Strache kommenterade bilden med orden "Äter du fläsk får du vara med". Bilden tolkades av många som ett angrepp på judar och muslimer, rapporterar Svenska kommittén mot antisemitism.

Förra året relativiserade och trivialiserade Strache även nazisternas förföljelser av judarna. Han jämförde protesterna mot WKR-balen med Kristallnatten och hävdade att hans partianhängare behandlades som judarna under Förintelsen, enligt en reporter från tidningen Der Standard.

I rapporten "Antisemitism and Racism" från 2009, producerad av Stephen Roth Institutet framgår det att Strache som partiledare i FPÖ attraherat stora grupper nazister och att Hitlerhälsningar blivit allt vanligare på partiets manifestationer. I rapporten står det att det finns betydande kopplingar mellan FPÖ och nazistmiljöer.

Trots skandalerna kring Strache fortsätter SDU alltså att hylla partiet och dess ungdomsförbund. På torsdagen skrev Kasselstrand på sin Twitter

"SDU + RFJ = Oslagbara ;)"

Den 25 januari skrev han:

"På detta datum för 20 år sedan lanserade FPÖ sitt ledord "Österrike först!". Man borde ha lyssnat redan då. Så rätt!".