Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Otto Scrinzi dog i söndags och blev 92 år.

"Hans liv representerade vår rörelses värderingar", sa Strache då han i tisdags talade om Scrinzis död, rapporterar Austrian Independent.

Otto Scrinzi hade ett förflutet i nazistpartiet Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP, och var gruppledare i det nazistiska gardet Sturmabteilung, SA, under andra världskriget. Scrinizi har även publicerat omstridda böcker om tysk historia och tysk ideologi och har verkat för en allmän amnesti för nazistiska krigsförbrytare.

Efter kriget var Otto Scrinzi aktiv i det högerextrema partiet Verband der Unabhängigen, VDU, som senare slogs ihop med FPÖ. Men Scrinzi ansåg att FPÖ på 80-talet blivit för liberalt och skapade en egen fraktion i partiet. Då Jörg Haider blev partiledare 1986 försonades Scrinzi med partiet och han anses ha haft stort inflytande på den nuvarande partiledaren för FPÖ, Heinz-Christian Strache, rapporterar Austrian independent.

Strache har krävt ett totalt stopp av invandrare från muslimska länder. Han jobbar aktivt för att samla den europeiska högerpopulismen för att samverka i europeiska frågor.

I december 2011 besökte Heinz-Christian Strache Sverigedemokraterna och partisekreteraren Björn Söder.