Efter Expos granskning: SD-tjänstemannen stängs av från sitt arbete | Expo.se

Efter Expos granskning: SD-tjänstemannen stängs av från sitt arbete

Publicerad 2021-10-12 09:12

Efter Expos avslöjande går SD nu ut och säger att de inlett ett uteslutningsärende mot mannen och att han i väntan på den är avstängd från sitt arbete.

Sverigedemokraterna reagerar på Expos granskning om att en man i 55-årsåldern som är anställd som politisk sakkunnig vid partiets riksdagskansli samtidigt är aktiv i den svenska vit makt-miljön.

Tjänstemannen har parallellt med arbetet i riksdagen har haft samröre med den rasideologiska föreningen Det fria Sverige och aktivt arbetat för att skapa lokala separatistiska ”svenska zoner”.

När Expo konfronterade partiet och den anställde med uppgifterna var det locket på. Nu går dock partiet ut och meddelar att det agerar på avslöjandet.

Sverigedemokraternas presschef Oskar Cavalli-Björkman skriver i ett mejl till Expressen att mannen har blivit avstängd från sitt arbete under tiden som partiet gör en utredning. Partiet har också inlett ett uteslutningsärende.

– När partiet blev varse om uppgifterna tog vi detta på extremt stort allvar och agerade omedelbart. Självklart är det inte förenligt att vara delaktig i högerextrema miljöer och samtidigt vara aktiv inom partiet, säger han till tidningen.

Enligt vad Oskar Cavalli-Björkman skriver till Expressen så gjordes det en säkerhetsgranskning av riksdagens säkerhetskontroll och säkerhetsbolaget Avarn då mannen anställdes på kansliet.

– Det framkom inga uppgifter då som indikerade den här typen av engagemang, säger han i uttalandet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons