Miljonbelopp till högerextrema medier | Expo.se

Miljonbelopp till högerextrema medier

Publicerad 2022-03-03 17:03

Exakt 24 Insikt är det senaste alternativmediet att erhålla beviljat driftstöd från myndigheten för press radio och TV.

Den alternativa mediesajten Exakt24 gick 2020 ut med att de lanserar nättidningen Exakt24 insikt med målet att erhålla presstöd. Nu har det ekonomiska stödet beviljats genom mediestödsnämnden.

Myndigheten för press, radio och tv har presenterat en lista över de mediekanaler som får beviljat driftstöd för 2022. Ny på listan av mottagare är Insikt24, nättidningen som startades förra året av den högerextrema nyhetssajten Exakt24. Sammanlagt ges drygt 10 miljoner kronor i stöd till högerextrema medier.

Under tisdagen publicerades mediestödsnämndens fördelning av driftsstöd 2022. Driftsstödet riktar sig till aktörer som driver nyhetstidningar med betalande prenumeranter och kan vara både tryckt och digital.

Insikt24 är en av de nya nättidningar som har beviljats driftstöd och tar emot drygt 2,3 miljoner kronor genom ägarbolaget Svensk nätmedia AB för år 2022. De får utöver detta också ett retroaktivt belopp för verksamhetsåret 2021 vilket gör tidningen får totalt drygt 4,7 miljoner kronor i driftstöd. 

Startades för att få statligt stöd

Insikt24 startades 2021 av den högerextrema mediesajten Exakt24, som primärt fokuserar på webb-tv. Satsningen på en nättidning hade det uttalade målet att erhålla presstöd. 

”Hjälp oss tvinga staten att betala nästa spik i kistan på etablissemangets medier! Teckna en prenumeration nu och var med när vi bygger en oppositionell nättidning med presstöd”, skrev Exakt24 när de presenterade satsningen.

SD-politikern Simon O Pettersson är tidningens chefredaktör. I samband med Petterssons tillträde i mediesatsningen startades en internutredning mot honom inom Sverigedemokraterna. Anledningen var nyhetssidans direkta kopplingar till högerextrema profiler. Men Simon O Pettersson har fortfarande kvar sina uppdrag för partiet i Uppsala.

Exakt24 grundades av bolaget Svensk nätmedia AB som den tidigare nationaldemokraten Vávra Suk och Sanna Hill står bakom och som även den, efter järnrörskandalen, utsparkade SD-politikern Erik Almqvists bolag har ägande i. Sedan tidigare driver Vávra Suk och Sanna Hill den högerextrema tidningen Nya Tider (tidigare Nationell idag) som sedan 2013 erhåller presstöd.

Även i år beviljas Nya Tider 5 466 000 kronor, samma summa som de beviljades under 2021.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons